NLB liga: Da li je Partizan i dalje 'najjači u kraju'?

Četiri kluba iz Srbije, četiri iz Hrvatske, po dva iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, jedan iz Crne Gore i jedan iz Češke igraće desetu sezonu Jadranske lige. Zajednički imenitelj za sve jesu promenjeni sastavi, mnogima su budžeti manji nego i ranijih, ne preterano 'bogatih' godina, a krug favorita isti je ili sličan kao i prethodne sezone.

Izvor: B92

Petak, 08.10.2010.

12:46

Default images

Igraće se po novim pravilima, 'američkim' a većina trenera smatra da će i taj činilac bitno uticati na taktiku i igre timova.

Beogradski Partizan mt:s brani titulu najbolje ekipe, ne samo prethodne sezone nego u četvorogodišnjem periodu. 'Crno-beli', posle sjajne sezone u kojoj su vladali regionom u svakom smislu i stigli do završnog turnira Evrolige, imaju renoviran sastav, bez okosnice prošlogodišnjeg. Otišli su Amerikanci MekKejleb i Roberts, Aleksandar Marić i Aleksandar Rašić, Slavko Vraneš, kao i Strahinja Milošević i Stefan Sinovec.

Nova imena su Raško Katić, Dragan Milosavljević, Jaka Klobučar, Bogdan Bogdanović i Nejtan Džavai, još se traže plejmejker i 'četvorka'.

"Partizan mt:s ima uvek iste ambicije. Naravno da će na naše ciljeve uticati i sastav tima. U ovom trenutku ne možemo da pričamo o krajnjim željama jer nam nedostaju dvojica igrača na ključnim pozicijama," oprezan je novi trener prvog favorita lige Vlada Jovanović.
zvanièni sajt
Hemofarm je ostao bez Stefana Markovića, Bobana Marjanovića, Gorana Jagodnika, Raška Katića, Kajla Hila, ali je ostao reprezentativac Srbije Milan Mačvan, a u Vršac su stigli Maraš i Savović iz podgoričke Budućnosti.

"Vodiće se velika borba za šest mesta koja vode u Evropu. Svi hrvatski timovi su se znatno pojačali, tu su uvek Olimpija, Partizan i mi. Dobar je i Radnički, konkurencija je jaka. Verujem da ćemo isplivati, kao i uvek," kaže direktor Hemofarma Marko Ivanović.

Kragujevački Radnički prošle godine je debotiovao u regionalnom takmičenju, a ove sezone spada u red ekipa koje bi mogle da se nađu u 'gornjem domu'.

Ekipa je u odnosu na prethodnu sezonu bitno izmenjena, otišli su Mladen Pantić, Vukašin Aleksić, Vladimir Vuksanović i Dragan Milosavljević, kao i Rusi Kotaševski i Uruzmanov, ali je spisak novajlija duži.

Došli su Stiven Marković, Majkl Li, Anton Godefors, Vladan Vukosavljević, Danilo Drašković, Vladislav Dragojlović i braća Stojačić, Stefan i Strahinja, novi su aduti ekipe koju i dalje vodi Miroslav Nikolić.

"Cilj nam je opstanak. da se izborimo u našoj ligi za prošlogodišnji plasman i vratimo se na Jadran. Za nešto više nemamo novca, zakasnili smo sa stvaranjem tima pa je borba za opstanak realnost," rekao je Nikolić o dometima svoje ekipe.
Crvena zvezda je bez Bjelice, Kešelja, Stevića, Radivojevića, Štimca i Kikanovića. Sa najmlađim sastavom u ligi prvi cilj je opstanak.

Nova imena na Malom Kalemegdanu su Uroš Nikolić, Nemanja Arnautović, Strahinja Dragićević, Darko Balaban, Luka Drča, Uroš Mirković, Nikola Kalinić, Đorđe Majstorović kao i afirmisani Strahinja Milošević i Amerikanac Džamar Jang.

"Niko ne može da nas amnestira od obaveza ali je najvažnije je da zadržimo pravac kojim idemo. Cilj je da napredujemo, sigurno je da ćemo se boriti, ako vidimo da možemo u vrh, oberučke ćemo prihvatiti situaciju," priča trener Zvezde Mihajlo Uvalin.

Zagrebačka Cibona je najozbiljniji predstavnik Hrvatske. I pored odlazaka Gordona, Tomasa i Andrića dogovorom sa Lalićem, Stipčevićem i Markusom Džonsonom napravljena je dobra ekipa koja će, posle šokantnog gubitka titule pred svojim navijačima, sigurno imati puno motiva.

Cedevita je jača nego prethodne sezone, a Zagreb sa Kasunom i Zadar deluju kao timovi kojima je sredina tabele realan domet. Hrvatski timovi boriće se, čini se prilično ravnopravno, za značajne bodove za nastup u Evroligi sledećih sezona.

U ligi debituje Igokea iz Aleksandrovca, sa Pantićem, Dozetom i trojicom bivših igrača Partizana, Stefanom Nađfeijem, Vitkovcem i Žarkom Rakočevićem.

Adut su i Amerikanci Lens Haris i Brajan Čes.

"Pošto smo debitanti cilj je opstanak. Ipak, s obzirom na to kakve igrače imamo realno je da završimo među ekipama na sredini tabele. Napredujemo, ima razloga za optimizam," rekao je Slobodan Klipa, trener Igokee.
www.adriaticbasket.info
Podgorička Budućnost ulazi u sezonu sa starim trenerom Dejanom Radonjićem, bez Maraša, Vitkovca i Savovića, sa Šćekićem, Popovićem, Kadzulisom i Nešovićem.

"Ne nedostaje nam ambicija ali nas finansijska situacija prilično ograničava," uzdržan je u procenama mogućnosti svoje ekipe Radonjić.

Ostatak lige čine prvak Slovenije, Krka iz Novog Mestas, ekipa koju sa uspehom vodi naš trener Aleksandar Džikić, debitant iz Češke Nimburk, Široki i Olimpija.

Ekipa iz Novog Mesta dovela je Dragišu Drobnjaka, Amerikanca Bukera i iskusnog Đorđevića.

Olimpija je, bez ozbiljnijih sredstava, sastavila dobar tim, nova imena su Jagodnik, Markota i Amerikanci Gregori i Pinkni.

Široki je kuriozitet lige, ponovo je ekipa osvežena košarkašima iz Hrvatske a trenutni sastav je deset igrača sa hrvatskim pasošima i dvojica sa putnim ispravama BiH.

Nimburk je najveća nepoznanica, ekipa koja igra pred punim tribinama predstavlja verziju češke reprezentacije bez najvećih zvezda pojačanu četvoricom Amerikanaca.

Pravila igre su drugačija, linija za tri poena pomerena je pola metra (sada na 6,75), reket je pravougaonog oblika, uveden je polukrug u kojem nema prekršaja u napadu, a novi napad posle faula ili igranaj nogom kretaće od 14 sekundi (deset manje nego ranije).

NLB liga biće siromašnija za četvoricu reprezentativaca Srbije, još petoricu učesnika Svetskog prvenstva u Turskoj i nekoliko odličnih stranaca. Šta će je obogatiti, znaćemo uskoro...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: