Moto GP: 'Doktor' sprema osvetu na svom terenu

Predstojećeg vikenda na programu je četvrta trka ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velika nagrada Italije, koja uvek važi za jednu od najzanimljivijih u kalendaru. Staza “Muđelo” ima sve što je potrebno da bi i vozači i gledaoci proveli jedan spektakularan vikend. Veliki značaj trka ima i u tome što je su čak petorica vozača u najjačoj klasi Italijani, dok je sedište jednog od timova vrlo blizu piste. Ipak, jedan Italijan se od izdvaja, a to je naravno Valentino Rosi, koji je u poslednjih osam godina čak sedam puta trijumfovao u Muđelu…

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 04.06.2010.

00:47

Default images

Upravo zato što je staza “Muđelo” njegov teren ‘Doktor’ želi trijumf, ali ujedno i da bi prekinuo niz svog timskog kolege Horhea Lorenca, koji je odneo pobede na trkama u Španiji i Francuskoj. Od starta sezone Lorenco i Rosi su ostvarili tri pobede i tri puta su bili na podijumu što znači da je Jamaha upravo ekipa koju drugi treba da pobede. Do sada se nije našao tim koji bi u potpunosti mogao da je izazove, a možda se upravo to desi u Italiji.

U poslednje dve runde Lorenco je sa dva trijumfa pokazao najviše ove sezone, a u Muđelu je u kraljevskoj klasi imao promenjive rezultate. Posle izletanja tokom debitantske trke u Italiji mladi Španac je prošle godine zauzeo odlično drugo mesto, a uz to ističe da je veliki ljubitelj staze i toga što je veoma brza.

Prošlogodišnja trka u Muđelu je bila jedna od mojih najboljih. Jeste da sam izleteo u krugu za zagrevanje, ali je bila skoro savršena i bio sam presrećan što sam došao do podijuma. Za mene je “Muđelo” najbolja staza na svetu, uz “FIlip Ajland”. Imao sam odličan start sezone i naš cilj je da ponovo budemo na vrhu počevši od slobodnih treninga pa do trke”, istakao je Lorenco.
Beta
Rosi je u Francuskoj odlično započeo trkački vikend najbržim vremenima na slobodnom treningu i u kvalifikacijama, a potom ga je u trci nadmašio Lorenco. Iako je mladi Španac pokazao da je u odličnoj formi trka na “Muđelu” je prava prilika za ‘Doktora’ da svom timskom kolegi oduzme vredne bodove u borbi za titulu.

Aktuelni šampion je poslednje dve trke u šampionatu završio iza Lorenca, ali Rosija nikada ne treba smetnuti s uma, posebno ne u Muđelu, gde je ukupno trijumfovao devet puta u svim klasama, čak sedam u najjačoj. Njegov fantastičan niz pobeda na trci za Veliku nagradu Italije tek prošle godine je prekinuo Kejsi Stoner na Dukatiju, dok je ‘Doktor’ morao da se zadovolji tek trećim mestom, a upravo zbog toga je sada mnogo više željan te, desete, pobede na “Muđelu”.

Imali smo pojedine probleme u Le Manu, ali ćemo od prvog treninga raditi vredno da bismo se vratili u svoju najbolju formu. Muđelo je neverovatno mesto za trke, nigde drugde širom sveta nema takvih navijača na brdima oko staze, i svaki put kada izađem na stazu zvuk koji čujem je fantastičan”, istakao je Rosi.
Beta
Rosijeve šanse za trijumf bi, ipak, mogla da ugrozi povreda ramena, koja je znatno ozbiljnija nego što se u prvi mah mislilo. ’Doktor’ se povredio posle otvaranja sezone u Kataru i tada je izjavio da povreda nije teže prirode, ali je pred okršaj na ’svom terenu’ otkrio da je u padu sa motokros motora oštetio ligamente i da mu je jedna kost napukla.

Potrebno mi je još vremena, problem je što mi rame još uvek nije 100 odsto stabilno. Obično je potrebno tri i po meseca za oporavak, a do sada je prošlo samo mesec i po. Moram da poradim na mišićima da bi mi tako rame bilo stabilnije i da bih osećao manji bol, a jaču snagu dok vozim. Ako se ne budem u potpunosti oporavio na kraju sezone ću ići na operaciju. Nažalost, to je veliki problem za mene“, istakao je ’Doktor’.

Pored Rosija boje Italije ovog vikenda će braniti vozač Repsol Honde Andrea Doviciozo, Loris Kapirosi na Suzukiju i dvojac San Karlo Honde Gresini Marko Melandri i Marko Simončeli. Doviciozo trku na “Muđelu” dočekuje u odličnoj formi, posle podijuma u Le Manu. Tokom prošlogodišnjeg izdanja trke vozač Repsol Honde je vodio veliku borbu za poslednje mesto na podijumu sa Rosijem, ali je, ipak, ‘Doktor’ iz nje izašao kao pobednik. Mladom Italijanu mnogi faktori idu u korist pred vikend u Italiji, ali ima i onih koji kažu suprotno, kao to što je do sada samo jednom bio na podijumu u Muđelu, i to u klasi do 250 kubika.
Beta
Nisam bio srećan što sam u Le Manu startovao iz trećeg reda jer je to garantovalo komlikovanu trku. Zbog toga mi je cilj u Muđelu da se dobro kvalifikujem i startujem, a potom i ostanem sa glavnom grupom. To je sve što, za sada, očekujem, a naš ritam nije tako loš, ali moramo još da napredujemo”, naglasio je Doviciozo.

Drugi vozač Repsol Honde Dani Pedrosa sigurno ne pamti po dobru prošlogodišnju trku za Veliku nagradu Italije pošto je doživeo veoma težak pad koji je uticao na njegova izdanja kasnije tokom sezone. Ipak, Španac je pre toga imao dobre rezultate u Muđelu, jer pored pobede u klasi do 250 kubika, ima i dva podijuma na toj stazi.

Pored toga što je domaća staza za petoricu Italijana “Muđelo” je tu ujedno i za Dukati. Od dvojice vozača italijanske ekipe ove sezone je, bez sumnje, više pokazao Niki Hejden. Amerikanac, šampion najjače klase iz 2006. godine, je na prve tri trke sezone kao četvrti prošao kroz cilj, a sada u Muđelu želi da napravi korak napred.
Beta
Pred nama je nekoliko trka koje mogu da budu poprilično dobre za nas i zato sam pun samopouzdanja. “Muđelo” s jedne strane može da bude odlična staza za vožnju, a s druge veoma teška, a sve zavisi od dobrog set apa motora. Ako u tome uspemo biće zabavno, a uz to očekujem mnogo navijača Dukatija”, rekao je Hejden.

Stoner, Hejdenov timski kolega, je ove sezone, iznenađujuće, samo jednom uspeo da dođe do cilja, a uprkos problemima od njega bi trebalo očekivati dobar rezultat u Muđelu. Za visok plasman sigurno će se boriti i dvojac Jamahe Teh 3 Kolin Edvards i Ben Spiz, ali ne bi trebalo ni zaboraviti ni Kapirosija, Melandrija i Simončelija.

Moto2: Svi jure Eliasa

Nova kategorija Moto GP šampionata – Moto2 već je ove sezone prikazala mnogo uzbuđenja, kojih će sigurno biti na pretek i predstojećeg vikenda u Italiji.
Beta
Sa dva trijumfa Toni Elias je trenutno vozač koga svi jure, a iskusni Španac posle tri trke ima 18 bodova prednosti u odnosu na Šoju Tomizavu, jedinog ko je uz njega uspeo da se popne na najviši stepenik pobedničkog postolja. Ipak, loše za Eliasa je to što je “Muđelo” jedna od tri staze na kojima nikada nije uspeo da se popne na podijum.

Tomizava je jedan od velikog broja vozača koji su izleteli sa staze tokom trke u Le Manu, a upravo zbog toga bi mogao da se vrati u velikom stilu u Italiji. Nevolje Japanca iskoristio Italijan Simone Korsi koji je došao do prvog podijuma ove godine i vrlo lako bi mogao slično izdanje da prikaže u Muđelu.

Hulijan Simon, Serhio Gadea i Tomas Luti kompletiraju prvu šestoricu u generalnom plasmanu pred vikend u Italiji, a pored njih u borbu za podijum mogli bi da se umeša i Aleks de Anđelis, koji će na “Muđelu” ‘juriti’ tek četvrti podijum u karijeri.

125cc: Bitka se nastavlja u Muđelu

Beta
Veoma uzbudljiv šampionat u klasi do 125 kubika sledeću stanicu imaće u Muđelu, a zanimljivo je da se pred četvrtu trku sezone čak petorica Španaca nalazi na prvih pet mesta u generalnom plasmanu.

Trenutno vodeći je Nikolas Terol, ali ga prati Pol Espargaro, koji je dva puta trijumfovao od starta sezone. Terol je prošlogodišnju trku završio kao drugi, posle starta sa 12. pozicije, dok je Espargaro u poslednje dve godine bio treći i četvrti.

Esteve Rabat, Efren Vaskez i Mark Markez će sigurno biti kandidati za vrh, dok bi u borbu mogao da se umeša i Bredli Smit, koji se posle lošeg starta sezone polako vraća u formu, kakva ga je krasila prošle sezone.

Četvrta stanica: Muđelo

Prva trka za Veliku nagradu Italije na stazi “Muđelo” održana je 1976. godine, ali se nije za stalno zadržala u kalendaru do velike rekonstrukcije početkom devedesetih godina prošlog veka.
Najviše pobeda na “Muđelu” ima Valentino Rosi, čak sedam, a Italijan će ovog vikenda imati priliku da postavi novi rekord po broju trijumfa.

Pored toga što je bila domaćin trka za Veliku nagradu Italije i Gran Prija nacija 1976, 1978. i 1985. godine, na stazi “Muđelo” vožene su i trke za Veliku nagradu San Marina 1982, 1984, 1991. i 1993. godine.

Duga 5.245 metara staza “Muđelo” je jedna od najdužih staza u kalendaru Moto GP šampionata i odskače od ostalih brzih pisti po drastičnim promenama nagiba, kao i brzim šikanama. Pista je široka 14 metara i sastoji se od 15 krivina, devet desnih i šest levih.

Najduži pravac, dug 1.141 metar, je takođe jedan od najdužih u kalendaru i prati ga blagi uspon u prvoj krivini, San Donato, gde brzina vozača pada sa skoro 320 km/h na manje od 100. Prednji pravac je najbrži deo staze, dok ostatak predstavlja uzbudljivu mešavinu brzih krivina, kao i promena pravaca, uz dugu parabolika krivinu, bez uskih ukosnica i 'stani-kreni' delova da bi se uhvatio dah. Možda je baš zbog toga pista u Toskani jedna od najdražih među vozačima.

Rekord staze postavio je Kejsi Stoner 2008. godine i iznosi 1:50.003 minuta, a Australijanac je od aktuelnih vozača jedini uz ‘Doktora’ trijumfovao u Muđelu, i to prošle sezone, ispred Lorenca i Rosija.

Raspored VN Italije:
petak, 4. jun
12.40 125cc slobodan trening
13.55 MotoGP slobodan trening
15.10 Moto2 slobodan trening
subota, 5. jun
9.00 125cc slobodan trening
9.55 Moto GP slobodan trening
11.10 Moto2 slobodan trening
13.00 125cc kvalifikacije
13.55 Moto GP kvalifikacije
15.10 Moto2 kvalifikacije
nedelja, 6. jun
8.40 125cc zagrevanje
9.10 Moto2 zagrevanje
9.40 Moto GP zagrevanje
11.00 125cc trka
12.15 Moto2 trka
14.00 Moto GP trka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: