Liga šampiona, F4: Svi jure Siudad Real

Četiri najbolja rukometna tima boriće se tokom predstojećeg vikenda za trofej Lige šampiona. Barselona za sedmi, Siudad Real, koji brani titulu, za treći, Kil za drugi, a Čehovski Medvedi za prvi. Dva dana, četiri vrhunska meča, Lankses Arena, Keln.

Izvor: Nina Kolundžija

Utorak, 25.05.2010.

22:12

Default images

U polufinalu ćemo gledati reprizu prethodna dva finala između Siudad Reala i Kila. Nemci su željni osvete zbog poraza u protekle dve sezone. Poslednji je bio naročito bolan jer su bili na korak od osvajanja titule, ali su sjajni Španci uspeli da nadoknade zaostatak od pet golova iz prvog meča iako su u revanšu u jednom trenutku gubili i sa šest pogodaka. Drugi par čine Barselona i Čehovski Medvedi, možda i najveće iznenađenje najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, nešto kao košarkaši Partizana u Evroligi.

Siudad Real

Beta/AP
Branilac trofeja, drugu godinu zaredom. Ukoliko se pogleda učinak timova tokom ove sezone, novi-stari španski šampion je bio najubedljiviji. Zabeležio je samo jedan poraz, u četvrtfinalu od HSV Hamburga, ali bez posledica s obzirom da je u revanšu maestralnom igrom pobedio i plasirao se na završni turnir. Ništa manje ubeljiv bio je Siudad Real i u ASOBAL-u. Titula je još jednom odbranjena, ovaj put na spektakularan način bez izgubljenog boda.

Međutim, ono što može da spreči ekipu Talanta Dušebajeva da još jednom osvoji Ligu šampiona jeste upravo to što jedan meč odlučuje sve, a kup sistem ove sezone nije omiljeni Siudad Realu. Naime, u Superkupu Španije, Kupu kralja i Kupu ASOBAL, kada je jedna utakmica odlučivala o prolazu dalje, beležili su poraze. Dva od Barselone, jedan od Real Ademara.

Reč je o iskusnoj ekipi koja je poslednjih sezona igrala dosta važnih utakmica, a biće zanimljivo videti kako će se snaći u ovom sistemu takmičenja.

Bitan faktor mogao bi da bude golman Arpad Šterbik koji svojim intervencijama unosi sigurnost ostatku tima.

Kil

Beta/AP
Vicešampion, drugu godinu zaredom. Bole Nemce porazi od Siudad Reala, naročito onaj prošlogodišnji. Željni su osvete i trofeja, koji hoće da vrate posle dve godine. Kil dolazi na završni turnir Lige šampiona u dobrom raspoloženju. Tokom proteklog vikenda u derbiju Bundeslige i meču koji je najverovatnije odlučio o šampionu Nemačke, „zebre“ su savladale HSV Hamburg i tako stigle nadomak novog pehara. Ipak, dupla kruna nije odbranjena jer je Kil u domaćem kupu eliminisan od Gumersbaha.

Ekipa je u nešto izmenjenom sastavu u odnosu na prošlu godini. Nema Karabatića i Vida Kavtičnika, stigao je srpski reprezentativac Momir Ilić, čiji je nastup na završnom turniru neizvestan zbog povrede. Tu je sjajni Filip Jiha, najbolji igrač ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Austriji i verovatno najbolji pojedinac u Kilu ove sezone, svakako najbolji strelac Lige šampiona sa 102 gola.

"Dugo sam smatrao da je osvajanje Lige šampiona najbolja stvar koja može da mi se desi. Međutim, otkad mi se rodila kćerka, drugačije razmišljam. Trijumf bi bio zaista sjajna stvar, ali ne i najveća", rekao je češki reprezentativac.

Barselona

Katalonci već imaju tri trofeja ove sezone (Kup kralja, Superkup Španije i Kup ASOBAL), ali ništa ne može da se meri sa Ligom šampiona. Barselona je vladala evropskim rukometom devedesetih godina prošlog veka, ali je poslednjih sezona dobila ozbiljnog konkurenta u Siudad Realu, kome u domaćem šampionatu ne uspeva da parira.

Tim iz Blaugrane je grupnu fazu Lige šampiona završio na drugom mestu u grupi D iza Kila, onda su usledila sjajna izdanja, najpre protiv Zagreba u osmini finala, a potom protiv Vesprema u četvrtfinalu. Zbog toga, Barselonu mnogi smatraju ozbiljnim konkuretom u borbi za trofej bez koga su već petu godinu.

Čovek odluke mogao bi da bude odlični krilni igrač Španac Huan Garsija Lorensana, koji je postigao 76 golova u LŠ ove sezone, od toga najveći deo u osmini finala i četvrtfinalu. Mnogo toga će zavisiti i od golmana Danijela Šarića i njegovih odbrana.

Čehovski Medvedi

Ruski predstavnik je došao pomalo neočekivano, ali svakako zasluženo, na završni turnir Lige šampiona, nešto kao košarkaši Partizana u Evroligi. Medvedi su bili drugi u grupi iza Monpeljea, koga su kasnije eliminisali u četvrtfinalu. Prepreka u osmini finala bio je španski Real Ademar, sa kojim nije bilo većih problema.

Ekipa Vladimira Maksimova dominira u ruskom šampionatu u kome je desetu godinu zaredom stigla do titule državnog prvaka. Iako se čini da je njihov meč sa Barselonom daleko manje atraktivan od susreta Kila i Siudad Reala, Rusi mogu ozbiljno da pomrse konce vodećim evropskim timovima na F4 u Kelnu.

Liga šampiona, polufinale:
29. maj
15.30h: Barselona – Čehovski Medvedi
18h: Siudad Real – Kil

Meč za treće mesto – 30. maj 15.30 h
Finale – 30. maj 18h

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: