CSKA - od pokojnika do pukovnika

Ako se za neki tim može reći da mu je fajnal for druga kuća, onda je to CSKA. Moskovski tim će u Parizu osmi put uzastopno btiti među četiri najbolja kluba u Evropi. CSKA je u prvoj deceniji ovog veka osvojio dve evropske titule čime je stigao do ukupno šest, po čemu je uspešniji samo Real Madrid sa osam. Poslednju krunu 'armejci' su osvojili 2008. godine. Posle nešto slabijeg starta sezone 2009/2010, Moskovljani su dominirali u nastavku izgubivši samo četiri meča. Rival u polufinalu u 'Bersiju' biće im Barselona koju su eliminisali u istoj fazi u poslednje dve godine.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 04.05.2010.

23:24

Default images

Ekipa: Za razliku od Katalonaca koje su svi unapred videli na fajnal foru, moskovskom gigantu predviđan je kraj dominacije i epizodna uloga u Evroligi. Velika ekonomska kriza značajno je oslabila novčanik ruskih oligarha, pa je i budžet dugogodišnjeg favorita značajno smanjen. Ekipu je napustila velika trojka Erazem Lorbek, Terens Moris i Nikos Zizis, ali i vođa ekipe Etore Mesina.

Međutim, to pomeranje pažnje na drugu stranu kao da je pomoglo 'armejcima'. Tim je preuzeo neiskusni Jevgenij Pašutin koji je iza sebe imao samo jednu sezonu kao prvi trener, i to Spartaka iz Sankt Peterburga, i napravio malo 'čudo'. Igru svog tima bazirao je na najiskusnijim igračima, Džej Ar Holdenu, Tradžanu Lengdonu, Viktoru Hrjapi i Ramunasu Šiškauskasu koji su prosečno po meču igrali 31 minut i bukvalno sami odveli tim na osmi uzastopni fajnal for, po čemu je uspešniji samo italijanski Vareze koji je celu deceniju 70-ih igrao u finalima.



Pored veterana svoju šansu čekali su i sjajno iskoristili i neki mlađi igrači, pre svih Saša Kaun i Andrej Voroncevič, a tu je bio i standardni Hrvat Zoran Planinić. Kada se pogleda statistika, rival CSKA Barselona osloniće se na dužu klupu, a Pašutin na iskustvo, jer njegovi igrači imaju zajedno čak 11 titula prvaka Evrope i 33 učešća na završnim turnirima. Svoj već uspešni debi Pašutin može lako da kruniše u Parizu za koji će njegovi veterani biti potpuno odmorni i spremni za spektakl sa prvim favoritom.
Put do Pariza: CSKA na početku sezone svakako nije važio za autsajdera, ali ni za favorita za plasman u Pariz. Tim je preuzeo čovek koji je prvi put u karijeri vodio ekipu u Evroligi, još na samom početku povreda kapitena Matijaža Smodiša bila je veliki udarac za tim koji je na nekim važnim pozicijama morao da se oslanja i na mlade igrače. Ipak, ništa od toga nije zaustavilo ekipu Jevgenija Pašutina.

Otvaranje sezone obeležio je nešto slabiji start CSKA koji je u prvom meču pobedio Marusi (66:65) trojkom u poslednjoj sekundi Viktora Hrjape, ali je poražen već u sledeća dva kola. Prvo je u Moskvi trijumfovala Lotomatika (74:69) i pored odlične partije Zorana Planinića koji je imao 22 poena i sedam skokova, a onda je i Makabi u Tel Avivu bio bolji gde je potpuno zakazao spoljni šut (3/21 za tri) CSKA koji je postigao samo 54 poena.



Dva poraza u prva tri kola potvrdila su očekivanja pred početak sezone da će CSKA da igra epizodnu ulogu, ali se onda na iznenađenje većine vratila klasična košarka moskovskog tima. Narednih sedam mečeva u regularnom delu CSKA je dobio, uključujući i trijumf nad Kaha Laboralom 84:83 u poslednjem kolu kojim je obezbedio prvo mesto u grupi C. Na tom meču dominirao je trio Šiškauskas (21p, 7sk) - Lengdon (21p) - Hrjapa (17p, 11sk, 5as).
Tradžan Lengdon bio je lider tima u ovom delu Evrolige sa prosečno 14.9 poena po meču, ali ništa slabiji doprinos nije dao ni Ramunas Šiškauskas sa 13.9 koševa.

Pred početak druge faze takmičenja CSKA je raskinuo ugovor sa Srbinom Ivanom Radenovićem, a pojačao centarsku liniju košarkašem iz NBA lige, Brintancem Pops Mensa-Bonsuom.

Seriju pobeda 'armejci' su nastavili i u Top 16 fazi gde su sa tri trijumfa potvrdili kandidatiru za novi trofej u EL, treći ove decenije. Prvo je poražena Unikaha sa 86:78 kojoj je Litvanac ubacio 23 poena, a Hrjapa 12 uz sjajnih 13 skokova. Potom je lako u gostima pao Žalgiris sa 83:68, onda i Prokom sa 84:73 gde je Saša Kaun zabeležio 'dabl-dabl' sa 18 poena i deset skokova. Isti tim prekinuo je seriju Moskovljana u sledećem kolu sa 88:81 najviše zahvaljujući lošem šutu igrača CSKA sa slobodnih bacanja (15/27).
Tim iz Moskve je do kraja faze pre svega sjajnom timskom igrom (29 asistencija ) lako zabeležio dve pobede nad Unikahom i Žalgirisom, te se sa skorom 5/1 plasirao se u plejof gde ga je čekao rival iz prve faze Kaha Laboral.

Već u prvom meču Moskovljani su pokazali svu svoju snagu i dominantnom igrom od prvog do poslednjeg minuta deklasirali Španse sa 86:63. Pet igrača imalo je dvocifren broj poena (najviše Voroncevič 15), a ekipa je imala 19 asistencija ali i 14 skokova više od rivala. Drugi meč bio je preslikan prvi, samo što je sada šest igrača ubacilo deset ili više poena (83:63). Viktor Hrjapa postigao je 14, uz šest skokova, što je bilo dovoljno da uz učinak iz prethodnih mečeva osvoji nagradu za MVP-ja marta.



Kada se serija preselila u Vitoriju, domaći tim iskoristio je prednost svog parketa i sjajnom igrom u poslednjoj četvrtini ostao u igri, a CSKA je sa samo 53 postignuta poena oborio svoj negativni rekord sezone (66:53). Četvrti meč obeležile su velike oscilacije dva tima. CSKA je prvi periodu dobio sa 22:11, ali je već u sledećem postigao samo osam poena, a rival čak 27. Prvih deset minuta drugog poluvremena bilo je potpuno izjednačeno, a u poseldnjih sedam minuta Kaha Laboral je ušla sa deset poena prednosti (59:49). Tada je meč u svoje ruke preuzeo Džej Ar Holden koji je ubacio 16 od ukupno svojih 19 poena i odveo CSKA na osmi F4 (74:70).



Pored heroja Holdena, u Vitoriji se istakao i Kaun sa novim 'dabl-dablom' od 18 poena i deset skokova, a pratio ih je Lengdon sa 16 poena.
Zvezda tima: Prva zvezda CSKA svakako je iskusni Ramunas Šiškauskas koji je karijeru počeo u litvanskoj Sakalai 1996. godine. Rođen je 10. septembar 1978. godine, a posle Sakalaje igrao je za Lijetuvos Ritas, Beneton i Panatinaikos iz kojeg je prešao u Moskvu. Litvanski univerzalac podjednako dobro se snalazi na svim pozicijama od plejmejkera do niskog krila, a sa skoro 100 kilograma može biti veoma nezgodani pod samim košem. Koliko je neumoljiv u napadu, toliko je nezgodan u odbrani gde lako stiže da izblokira šut i uopšte je jedan od najbolji igrača u igri jedan na jedan.

Šiškauskas za CSKA igra od 2007. godine, a u Moskvu je došao sa trofejom iz Evrolige. Već sledeće sezone predvodio je ’armejce’ do svoje druge titule čime je postao tek treći igrač kojem je to uspelo. Ujedno je izabran i za MVP-ja takmičenja, a ove godine u Evroligin tim decenije.



Prošle sezone CSKA je izgubio u finalu upravo od Panatinaikosa, a Litvanac je promašio šut u poslednjoj sekundi za pobedu. Šiškauskas će u Parizu će pokušati da stigne do treće titule na svom četvrtom uzastopnom fajnal foru.

Litvanac je ove sezone u Evroligi odigrao 19 utakmica i prosečno igrao 30:52 minuta. Sa 13.2 poena po meču drugi je strelac tima, iza Tradžana Lengdona, a sa 55.7 procenata prvi je trojkaš ekipe. Po meču beleži i 2.9 asistencija, te 4.1 skok.
Trener: Nekadašnji reprezentativac Rusije Jevgenij Pašutin zamenio je na klupi CSKA legendarnog Etorea Mesinu i dobio težak zadatak da osami put uzastopno odvede tim na završni turnir ali sa ekipom, koja je za razliku od prethodnih sezona, značajno smanjila budžet i ciljeve.

Pašutin je uspešno ukomponovao iskusne (Šiškauskas, Holden, Hrjapa) i mlade (Voroncevič, Kaun) igrače. 40-godišnji stručnjak je po završetku igračke karijere preuzeo mlađe selekcije CSKA sa kojima je osvojio juniorsku Evroligu. Na kraju sezone preuzeo je U-20 reprezentaciju Rusije sa kojom je postao prvak Evrope 2005. Kada je preuzeo maladu selekciju postao je i pomoćni trener prvog tima CSKA gde je pomagao Mesini. Uskoro je sa ekipom osvojio rusku Superligu i Kup ali i Evroligu. Sezonu 2008/2009 vodio je Spartak iz Sankt Peterburga, a pred ovu se zonu se vratio u Moskvu i preuzeo bivši tim.

Jedan od njegovih pomoćnika je Srbin Ivan Jeremić.

PBC CSKA Moskva:
0 Barinov, Nikita (Rusija) krilo 2.03m, 1991.
5 Kurbanov, Nikita (Rusija) krilo 2.02m 1986.
7 Kejru, Viktor (Rusija) bek 2.00m 1984.
8 Smodiš, Matjaž (Slovenija) krilo 2.05m 1979.
9 Šiškauskas, Ramunas (Litvanija) bek 1.98m 1978.
10 Holden, Džej Ar (Rusija) bek 1.85m 1976.
13 Mensa-Bonsu, Pops (Velika Britanija) centar 2.06m 1983.
15 Zabelin, Artem (Rusija) centar 2.15m 1988.
18 Ponkrašov, Anton (Rusija) bek 2.00m 1986.
20 Voroncevič, Andrej (Rusija) krilo 2.04m 1987.
21 Lengdon, Tradžan (SAD) bek 1.92m 1976.
24 Kaun, Saša (Rusija) centar 2.13m 1985.
30 Sokolov, Dmitrij (Rusija) centar 2.14m 1985.
31 Hrjapa, Viktor (Rusija) krilo 2.03m 1982.
34 Planinić, Zoran (Grvatska) bek 1.99m 1982.

trener: Jevgenij Pašutin

Tekst o rivalu CSKA u polufinalu F4 Barseloni možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: