Sport u 2009. godini, peti deo

U 2009, teniski svet obeležilo je ujednačavanje snaga pri vrhu ATP liste i premetanja favoritkinja na WTA turu. Novak Đoković je, posle nešto slabijeg starta sezone, pri kraju godine pokazao svoj puni sjaj i realne ambicije za osvajanje prvog mesta, dok su Jelena Janković i Ana Ivanović zabeležile pad u rangu. Najdominantniji od svih teniskih veličina bili su Nenad Zimonjić i Danijel Nestor, koji su, pored Vimbldona, osvojili i pet Masters titula.

Izvor: Ana Kržavac

Nedelja, 03.01.2010.

22:32

Default images

Posle teške povrede do tada dominantnog Rafaela Nadala, Rodžer Federer se vratio u punoj snazi i osvojio rekordni 15. Gren slem, a ženskim takmičenjem i dalje suvereno dominiraju sestre Vilijams. Beograd je dobio svoj prvi ATP turnir (Serija 250), dok su među Masters turnirima izvršene velike promene. Masters Serije 1000 u Hamburgu zamenjen je turnirom u Madridu, koji je pomeren iz oktobra u maj; Umesto Madrida, koji se do ove godine igrao na betonu, betonski Masters postao je turnir u Šangaju, dok je London dobio ulogu domaćina Top 8.

Na kraju, ništa nije moglo da protekne bez skandala, tako da je Serena Vilijams diskvalifikovana sa US Opena posle psovanja linijskog sudije, a legenda Andre Agasi je u svojoj autobiografiji priznao da se svojevremeno drogirao. Za kraj, dobra vest je bila povratak dve velike igračice na teren, Kim Klajsters i Žistin Enan. Posle predstavljanja muškog tenisa u 2009. godini red je došao i na pregled sezone kod žena.

U januaru smo, posle pripremnih turnira sa početka sezone, uživali u prvom Gren slemu, Australijen Openu. Ana Ivanović je poražena u 3. kolu, Jelena Janković, koja je godinu započela na prvom mestu, ispala je u 4, a titulu je osvojila Serena Vilijams. Ona je u finalu lako savladala Dinaru Safinu, i posle 4. trijumfa u Melburnu, povratila prvo mesto na WTA listi.

U februaru je teniska reprezentacija Srbije izborila mesto u baražu za popunu Svetske grupu Fed kupa pošto je pobedila Japan sa 4:1.

Odlučujući bod timu Srbije u "Beogradskoj areni" donela je Jelena Janković, koja je u prvom meču dana pobedila Aji Sugijamu sa 2:0, po setovima 6:3, 6:2, dok je Ana Ivanović savladala Ajumi Moritu sa 6:1, 6:2.

U martu se igrao i prvi Masters sezone, u sunčanom Indijan Velsu, nedaleko od Los Anđelesa. Jelena je ispala već u prvom kolu od Anastasije Pavljučenkove 6:4, 6:4, dok je Ana stigla do finala, u kojem je od nje, u izuzetno lošim vremenskim uslovima, bila bolja Vera Zvonareva 7:6, 6:2.

Na Istočnoj obali u Majamiju, obe naše teniserke su ponovo ispale rano (JJ u2, Ana u 3. kolu), a titulu osvaja simpatična devetnaestogodišnja Viktorija Azarenka, koja je sa terena počistila Serenu Viljams 6:3, 6:1.

Ana na turniru u Majamiju osvaja nagradu za najhumaniju teniserku u 2008. godini.

Krajem marta bivša prva teniserka sveta Kim Klajsters izjavljuje da se vraća na teren u avgustu, posle dve godine pauze i zasnivanja porodice.

U aprilu Jankovićeva osvaja turnir u Marbelji, pošto je bila bolja od Karle Suares Navaro u tri seta, 6:3, 3:6, 6:3.

Sredinom meseca Dinara Safina preuzima prvu poziciju od Serene Vilijams.

Na turniru u Rimu, Ana ispada u 3. kolu od Agnješke Radvanske, dok Jelena biva poražena u četvrtfinalu od Svetlane Kuznjecove. Titulu osvaja Dinara Safina, koja je u finalu bila bolja upravo od Kuznjecove.

Ivanovićeva je zbog povrede kolena morala da se povuče sa turnira u Madridu, dok je Jankovićeva ispala u četvrtfianlu od Pati Šnider. U španskoj prestonici najbolja je ponovo bila Safina, koja je ovoga puta savladala Karolinu Vožnjački.

Pariz nam donosi drugi Gren slem sezone, a srpske teniserke ponovo nisu imale mnogo uspeha. I Jankovićeva i Ivanovićeva poražene su u četvrtom kolu, a u ruskom finalu ubedljiva je bila Svetlana Kuznjecova, koja je sprečila prvu teniserku sveta Dinaru Safinu da se po prvi put okiti peharom Gren slema.

Posle neuspeha u Istbornu početkom juna, naše teniserke odlaze na Vimbldon. Jankovićeva je poražena u 3. kolu od Melani Udin, dok je Ana zbog povrede morala da preda meč Venus Vilijams u osmini finala.

Na Gren slemu na travi titulu potom osvaja Serena Vilijams, koja je sa trona srušila stariju sestru Venus 7:6, 6:2. Ovo je bila treća titula za mlađu Vilijamsovu na Vimbldonu. Sestre Vilijams su svoju nadmoć u svetu tenisa potvrdile i trijumfom u dublu.

Do kraja jula najbolje teniserke sveta imale su kraću pauzu, a situacija na WTA turu nastavila je da se zahuktava preseljenjem na američki kontinent.

Na Mastersu u Sinsinatiju, Ana je ispala u 2. kolu od Melinde Cink, ali je zato Jelena briljirala i osvojila 11. titulu u karijeri pobedom nad Dinarom Safinom 6:4, 6:2.



Na Mastersu u Torontu Ana je ispala u 2. kolu od Safarove, a JJ je poražena u četvrtfinalu od Klejbanove. Turnir je osvojila Jelena Dementijeva, koja je u finalu bila bolja od Marije Šarapove 6:4, 6:3.

Kim Klajsters dobija vajld kard za US Open.
Na poslednjem Gren slemu sezone US Openu, naše teniserke je zadesila katastrofa. Prvo je Ivanovićeva poražena već na startu od Katerine Bondarenko, a potom je Jankovićeva ispala u drugom kolu od Jaroslave Švedove.

U polufinalu se potom desio skandal. Na meču Serena Vilijams - Kim Klajsters, Vilijamsova je pretila linijskom sudiji, pošto je pravilno bio dosuđen poen za Klajstersovu posle njene duple servis greške.

Povratnicu na teren ovo svakako nije omelo, pošto je Klajstersova briljirala i trijumfovala u finalu nad Karolinom Vožnjački 7:5, 6:3.

Jelena Janković potom pada na osmo mesto na WTA listi, njen najlošiji plasman u 2009.

Posle US Opena, još jedna čuvena teniserka, Žistin Enan, izjavljuje da se vraća na teren posle jednoipogodišnje pauze.

Na turniru u Tokiju, Ivanovićeva ispada u prvoj rundi od Safarove, dok Jankovićeva stiže do finala, koje potom predaje Mariji Šarapovoj u osmom gemu zbog povrede ruke.

Na završnom turniru u Dohi, Jankovićeva stiže do polufinala, gde je od nje bolja bila Venus Vilijams u tri seta 5:7, 6:3, 6:4. U finale ulaze obe sestre Vilijams, a slavi Serena 6:2, 7:6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: