Sport u 2009. godini, prvi deo

Sezona iza nas obilovala je iznenađenja, a počela je 30. izdanja Dakara, koji je prvi put vožen u Argentini i Čileu, a završila se povratkom najtrofejnijeg vozača u istoriji Formule 1 u taj šampionat.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 30.12.2009.

22:36

Default images

Dobili smo novog, po mnogima, neočekivanog šampiona, najtrofejniji vozač u istoriji objavio je da se vraća u šampionat u kojem je stekao slavu, ali kao član rivalskog tima, a ne ekipe bez koje taj sport ne bi bio isti. Dvojica šampiona su nastavila tamo gde su stala u 2008. godini, trke na egzotičnim destinacijama pokazale su se kao pun pogodak, dok se pored na stazi prava bitka odvijala i van nje, a sve obećava da će naredna sezona biti sigurno još uzbudljivija.

Sezona je tradicionalno počela Dakar relijem koji je preseljen u Južnu Ameriku, tačnije u Argentinu i Čile. Učešće na 30. izdanju najprestižnijeg i najtežeg svetskog relija uzela su i dva srpska takmičara motociklisti Gabor Sagmajster i Božo Ristić. Ipak, samo Sagmajster je uspeo da dođe do cilja, dok su do trijumfa došli automobilista Žinijel de Vilije i Mark Koma kod motociklista.

Posle 27 godina na mestu prvog čoveka Meklarenovog tima u Formuli 1 Ron Denis je podneo ostavku na tu funkciju. Na mestu prvokomandujućeg Denisa je zamenio Martin Vitmarš.

Staza u Monte Karlu na kojoj se vozi trka za Veliku nagradu Monaka u Formuli 1 našla se na vrhu liste sedam svetskih sportskih čuda prema izboru britanskih fanova.

Relijem Irske starovala je nova sezona u Svetskom reli šampionatu (WRC), a na njemu je trijumfovao vozač Sitroena Sebastijan Leb.

Micubiši je objavio da je odlučio da se povuče iz svih reli takmičenja uključujući i Dakar na kojem je japanski tim dominirao tokom poslednjih godina.

Zbog kašnjenja radova na stazi “Balatonring” odložen je povratak trke za Veliku nagradu Mađarske u Moto GP šampionat, dok je Bugarska potvrdila da je dobila organizaciju trke od 2012. godine.

Pobedama Norijukija Hage na Dukatiju i vozača Jamahe Bena Spiza na stazi “Filip Ajland” startovao je novi Svetski Superbajk šampionat (WSBK).

Samo dve nedelje pre starta nove sezone Formule 1 odlučeno je da će šampion biti vozač sa najviše pobeda, ali je primena tog sistema odložena pred trku u Australiji.

Posle višenedeljne neizvesnosti Ros Bron je zajedno sa bivšim menadžmentom Honde otkupio ekipu koja preimenovana u Bron GP.

Trkom za Veliku nagradu Australije startovala nova sezona u Formuli 1 uz trijumf Džensona Batona, dok je Bron GP postao prva ekipa koja je na debitantskoj trci ostvarila dvostruki trijumf posle Mercedesa koji je to učinio 1954. godine.



Petostruki šampion Srbije u klasama do 125 i 600 kubika Petar Birčanin poginuo je u 22. godini u Beogradu.

Vozaču Meklarena Luisu Hamiltonu oduzeto je treće mesto na prvoj trci sezone zbog obmanjivanja stjuarta u Melburnu. Britanska ekipa je nekoliko dana posle toga suspendovala, a potom i otpustila sportskog direktora Dejva Rajana, upravo zbog dešavanja na Velikoj nagradi Australije. Meklaren se zbog ponašanja na stazi „Albert Park“ našao pred sudom Svetske automobilske federacije (FIA). Hamilton se pred saslušanje izvinio zbog ponašanja, a potom je isto učinila i ekipa, dok je FIA odlučila da Meklaren kazni uslovnom suspenzijom na tri trke.

Drugom noćnom trkom u istoriji Moto GP šampionata na stazi „Losail“ u Kataru startovala je nova sezona. U klasi do 125 kubika trijumfovao je Andrea Janone, posle samo četiri kompletirana kruga, dok je u duplo jačoj klasi najbolji bio Hektor Barbera. Trka u kraljevskoj klasi je zbog velikog pljuska i slabe vidljivosti odložena za dan kasnije, a do pobede je došao Kejsi Stoner.

Posle žalbe koju su podneli Ferari, Reno, Red Bul i BMW Zauber oko legalnosti difuzora koje su koristili Bron GP, Tojota i Vilijams, FIA je objavila da su oni u skladu sa propisima.

Prvi put u istoriji Srbija je imala predstavnika na moto trci „24 časa Le Mana“ u okviru Svetskog šampionata izdržljivosti. „Markos Suzuki Serbian Team“ je na legendarnoj stazi u Francuskoj osvojio 25. mesto, dok je na trci trijumfovala Jamaha Austrija.

Legenda Moto GP šampionata Valentino Rosi najavio je da planira da se takmiči u Svetskom reli šampionatu (WRC) kada kaže zbogom karijeri na motoru.

Brazilac Elio Kastroneves trijumfovao je na jednoj od najpoznatijih trka na svetu “Indijanapolisu 500”, ispred Dena Veldona i Denike Patrik, koja je ostvarila najbolji plasman jedne žene na toj trci.

FIA usvojila ograničenje budžeta timova u Formuli 1 koje je trebalo da stupi na snagu 2010. godine, ali se ekipe nisu složile sa tom odlukom i prvo je Ferari pokrenuo pravni proces protiv FIA, ali je žalba odbijena. Potom je Asocijacija timova Formule 1 (FOTA) iz koje su izbačeni Vilijams i Fors Indija, zapretila istupanjem svih članova iz šampionata, ali ta pretnja nije obistinjena jer su se svi timovi prijavili za učešće za 2010. godinu.

Ipak, samo nekoliko dana posle prijave za naredni šampionat Formule 1timovi su zapretili otcepljenjem, dok je FIA objavila da će se postojećim timovima pridružiti USF1, Kampos Meta i Menor Gran Pri. Timovi su svoje pretnje ponovili i čak osmislili kalendar novog šampionata, ali je raspad Formule 1, ipak, izbegnut.

Ekipa Pežoa, za koju su vozili Aleks Vurc, Mark Žene i Dejvid Brebam,trijumfovala je na 77. izdanju najprestižnije trke izdržljivosti “24 časa Le Mana” i tako prekinula višegodišnju dominaciju Audija.

Trijumfom na Velikoj nagradi Holandije na stazi “Asen” Valentino Rosi je postao prvi čovek posle Đakoma Agostinija koji je pobedio na trocifrenom broju trka u Moto GP šampionatu, u svim klasama.

Japanska staza “Fudži”, koja se nalazi u posedu Tojote, odrekla se domaćinstva trke za Veliku nagradu Japana u Formuli 1, u cilju smanjenja troškova.

Australijanac Mark Veber na trci za Veliku nagradu Nemačke na stazi “Nirburgring” došao je do prvog trijumfa u karijeri.

Ekipa Toro Roso je posle deset trka u šampionatu Formule 1 odlučila da otpusti Sebastijana Burdea, i na njegovo mesto dovede Haimea Algersuarija, koji je tako postao najmlađi vozač u istoriji šampionata.

Henri Sartiz, sin šampiona Formule 1 iz 1964. godine Džona, poginuo je tokom trke šampionata Formule 2 na stazi “Brends Heč” u Engleskoj. U tom šampionatu učestvovao je i Miloš Pavlović i zauzeo je deveto mesto u plasmanu, dok je do titule došao Španac Andi Souček.

Vozač Ferarija Felipe Masa zadobio je teške povrede u udesu tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske na stazi “Hungaroring”, kada ga je u glavu pogodio deo amortizera koji je otpao sa bolida njegovog sunarodnika Rubensa Barikela. Masa je istog dana operisan u bolnici u Budimpešti, a zbog ozbiljnosti povreda odmah je bilo poznato da neće skoro moći da se vrati na stazu.

Sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher trebalo je da zameni Masu u Ferariju, ali je odustao od povratka zbog nemogućnosti da se vrati u formu u kratkom vremenskom periodu. Zbog toga je Ferari odlučio da zamena za Brazilca bude test vozač Luka Badoer.

Krajem jula kompanija BMW je objavila da se povlači iz Formule 1 po isteku sezone, i tako je postao drugi veliki proizvođač koji je napustio šampionat za manje od godinu dana. Samo nekoliko dana kasnije sve ekipe sem BMW Zaubera su potpisale novi Konkord sporazum.

Ekipa Renoa otpustila je Nelsona Pikea juniora i na njegovo mesto dovela Romana Grožana, a desetak dana kasnije FIA je pokrenula istragu o trci za Veliku nagradu Singapura 2008. godine.

Italijan Đankarlo Fizikela doneo je prvu pol poziciju ekipi Fors Indije od debija u Formuli 1 na trci za Veliku nagradu Belgije, a narednog dana i prve bodove i podijum. Fizikela se, ipak, nije još dugo zadržao u indijskoj ekipi pošto je u Ferariju zamenio Luku Badoera, koji je na dve trke bio ubedljivo najsporiji na stazi, dok je na njegovo mesto došao Vitantonio Liuci.

Posle učešća na trci “24 časa Le Mana” “Markos Suzuki Serbian team” je uzeo učešće i na “Bol D’Oru” na stazi “Manji Kur”, gde je zauzeo 33. mesto, dok je ekipa Jamaha Austrija tada obezbedila titulu šampiona u Svetskom šampionatu izdržljivosti.

Početkom septembra ekipa Renoa zvanično je optužena za nameštanje rezultata trke koja je vožena ulicama Singapura. Samo nekoliko dana kasnije ekipa Renoa i prvi čovek tima Flavio Brijatore podneli su tužbu protiv Nelsona Pikea juniora zbog optužbi koje je izneo na njihov račun.

Svetska automobilska federacija (FIA) objavila je da će 13. tim u narednom šampionatu Formule 1 biti Lotus, dok je ekipi BMW Zaubera dodeljen status 14. tima, odnosno da će dobiti mesto ukoliko se neki drugi tim povuče.

Samo dve nedelje posle obljavljivanja da je Reno optužen za nameštanje trke za Veliku nagradu Singapura, francuska ekipa je priznala sve optužbe, dok su Flavio Brijatore i Pet Simonds napustili tim.

FIA odlučila da Bugarskoj dodeli organizaciju relija u Svetskom reli šampionatu (WRC), dok će prvi put domaćin vozačima Formule 1 naredne godine biti Južna Koreja.

Ekipa Renoa kažnjena je dvogodišnjom uslovnom suspenzijom iz Formule 1 zbog nameštanja trke, dok je Flaviju Brijatoreu doživotno zabranjen rad u šampionatu i prisutvo takmičenjima pod okriljem FIA, dok je Pet Simonds suspendovan na pet godina.

Posle višemesečnih nagađanja krajem septembra je potvrđeno da će dvostruki svetski šampion Fernando Alonso od naredne godine voziti za Ferari. Samo nekoliko dana kasnije objavljeno je da će Španca u Renou zameniti Robert Kubica.

Škot Dario Frankiti osvojio je drugu titulu šampiona Indy car serije, ispred prošlogodišnjeg šampiona Skota Diksona i Rajana Briskoa.

Trku pre kraja sezone u Formuli 1 Britanac Dženson Baton je obezbedio titulu novog šampiona Formule 1, dok je u Abu Dabiju Bron GP došao do prvog mesta u konkurenciji konstruktora.

Bivši prvi čovek Ferarija Žan Tod izabran je za novog predsednika FIA, i na tom mestu je zamenio Maksa Mozlija, koji je tu funkciju obavljao od 1993. godine. Tod je još u martu napustio sve funkcije koje je imao u Ferariju.

U jednom danu u čak četiri šampionata odlučena je borba za titulu. Sebastijan Leb je po šesti put postao WRC šampion, Valentino Rosi je došao do sedme titule u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, a devete ukupno. Ben Spiz je osvojio titulu u Svetskom Superbajk šampionatu (WRC), dok je Timo Šajder ostao na tronu u Nemačkom šampionatu turing vozila (DTM).

Leb i Rosi će naredne sezone braniti titule u svojim šampionatima, dok Spiz za to neće imati priliku jer je potpisao ugovor sa Jamahom Teh 3. Amerikanac je već na poslednjoj trci sezone u Moto GP šampionatu dobio priliku da isproba Jamahu i tako je samo zaokružio neverovatnu godinu koja je iza nas.

Sestrić legendarnog Aertona Sene Bruno potpisao je ugovor sa Kamposom, ekipom koja će naredne godine debitovati u Formuli 1. Pola godine ranije navršeno je 15 godina od smrti trostrukog svetskog šampiona, koji je poginuo na trci za Veliku nagradu San Marina na stazi “Enco i Dino Ferari”, dan pošto je na njoj život izgubio Austrijanac Roland Racenberger.

Posle Honde i kompanije BMW Bridžston je najavio da će napustiti Formulu 1 na kraju naredne sezone, dok je Tojota nekoliko dana kasnije da je odustala od učešća u šampionatu, pa je njeno mesto popunio Zauber, kome je BMW predao upravljanje timom.

Brazilac Rubens Barikelo potpisao je ugovor sa ekipom Vilijamsa, a zajedno sa debitantom Nikom Hilkenbergom činiće tandem britanske ekipe u narednom šampionatu Formule 1.

Šveđanin Matijas Ekstrom trijumfovao je na “Trci šampiona” koja je prvi put održana na stadionu “Ptičje gnezdo” u Pekingu. Trofej u “Kupu nacija” treću godinu zaredom pripao je Sebastijanu Fetelu i Mihaelu Šumaheru.

Kompanija Reno objavila je da razmatra budućnost u Formuli 1, dok je Flavio Brijatore odlučio da tuži FIA i zatraži milion dolara odštete. Ishod njegove tužbe biće poznat 5. januara, dok je francuska ekipa obezbedila opstanak u šampionatu posle dogovora sa privatnom firmom iz Luksembruga.

Za svoje drugo učešće na Dakaru Gabor Sagmajster je od sponzora dobio novi KTM motor.

Kompanija Mercedes sredinom novembra preuzela je ekipu Bron GP, a iako se činilo da je tim blizu dogovora sa Džensonom Batonom oko ostanka Britanac je potpisao za Meklaren. Nemačka ekipa u svoje redove potom je dovela Nika Rozberga, sina šampiona Formule 1 iz 1982. godine Kekea.

Bivši svetski šampion Kimi Raikonen objavio je da se naredne godine neće takmičiti u Formuli 1, ali da planira povratak 2011. godine. Nekoliko dana kasnijeobjavljeno je da će Finac voziti za Sitroen junior tim u Svetskom reli šampionatu (WRC).

Vozač Seata Gabrijele Tarkvini osvojio je titulu šampiona u Svetskom šampionatu turing vozila (WTCC) ispred prošlogodišnjeg šampiona Ivana Milera.

Amerikanac Džimi Džonson osvojio je četvrtu uzastopnu titulu šampiona NASCAR Sprint kupu, ispred klupskog kolege iz Ševroleta Džefa Gordona.

Sredinom decembra usvojen je novi sistem bodovanja u Formuli 1 po kojem će pobednik svake trke u šampionatu dobijati po 25 bodova, drugoplasirani 20, a osvajač trećeg mesta 15 bodova.

Čelnici Rima objavili su da su postigli dogovor sa prvim čovekom Formule 1 Bernijem Eklstonom oko organizacije trke u glavnom gradu Italije.

Posle trogodišnje pauze Mihael Šumaher je objavio da će se naredne godine vratiti u Formulu 1, ne kao vozač Ferarija, već jednog od njegovih najvećih konkurenata, Mercedesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: