Partizanova NBA avantura

Najbolji košarkaški timovi Evrolige svake godine odlaze u SAD da tokom pripremnog perioda odmere snage sa NBA timovima. Ove godine priliku da košarku promoviše u zemlji u kojoj je ovaj sport i nastao ima košarkaški klub Partizan, koji će gostovati u Denveru i Finiksu. Predsednik „crno-belih“ Predrag Danilović, trener Duško Vujošević i igrač Jan Veseli govore za B92 o tome koliko će iskustvo iz Amerike značiti ekipi u predstojećoj sezoni.

Izvor: Nina Kolundžija

Sreda, 23.09.2009.

23:14

Default images

kkpartizan.rs
„Sigurno da ne idemo tamo na dva, tri roštilja i dve, tri posete crkvama u Americi nego idemo da iskoristimo u nekom najboljem mogućem smislu sve te utakmice. To je glavni cilj, znači glavni cilj je da imamo jake utakmice i to ćemo sigurno imati. Bez obzira što smo na početku sezone, što još nije počela sezona, što tim još nije uigran, što je normalno. Mislim da je to velika stvar i za Partizan i za naše ljude koji žive u dojaspori i da ćemo sigurno ostati u lepom sećanju“, rekao je Danilović.

Poziv za mečeve u Americi stigao je iz NBA lige, preko Evrolige, a rezultat je, pre svega, odličnih nastupa Partizana u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju. "Crno-beli" su poslednje dve godine igrali u četvrtfinalu Evrolige, Duško Vujošević dobio je priznanje za najboljeg trener Evrope (izabrale su ga njegove kolege), a Novica Veličković za "zvezdu u usponu".

„Mislim da će to biti zaista veliko iskustvo za nas i provera da li možemo da igramo protiv najboljih NBA ekipa. Nije nas niko pripremao na ono što nas tamo očekuje. Igramo ovde ispred 8000 navijača, tamo će biti malo više. NBA je šou i mislim da će biti zanimljivo. Nikada nisam igrao proitv NBA timova. Igrao sam sad sa reprezentacijom protiv Francuske gde su imali devet, deset igrača iz NBA. Bilo je baš teško, igrali su jako, brzo i iskusno, a li mislim da će nam to pomoći za ovu sezonu“, izjavio je košarkaš Partizana Jan Veseli.
kkpartizan.rs
Prvi meč ekipa Duška Vujoševića igraće protiv Finiksa 3. oktobra, drugi protiv Denvera tri dana kasnije. Uz utakmice sa najboljim timovima sveta, Partizan će u Čikagu i Detroitu odigrati dve prijateljske utakmice sa selekcijom profesionalnih košarkaša i bivših koledž igrača.

„Ove utakmice su priprema za tu veliku školu kakva je Evroliga. Ponovo krećemo sa stvaranjem tima, imamo dosta mladih igrača i kad je stigao poziv od NBA preko Evrolige, ja sam bio zadovoljan jer sam znao da će to ipak da ubrza proces formiranja tima, da obaveže na dodatnu ozbiljnost. Sigurno će biti i negativnih efekata, dosta je veliki umor, različite vremenske zone, objektivno fizički mnogo jači protivnici. Ali ovo bi trebalo da bude jedno novo iskustvo gde će da se dobije u kvalitetu, da se ubrza igra, u taktičkom smislu da naučimo neke nove stvari Rezultat je uvek cilj, ali nije u prvom planu. Međutim, mora igra na takav način da bude igrana koja će da obećava da će doći do rezultata. Ne može da se kaže gubi se pa će doći do rezultata posle toga, neki porazi vode do pobede, ali neki vode do još većih poraza“, rekao je Vujošević.
kkpartizan.rs
Prva utakmica između nekog evropskog i NBA tima odigrana je 1978. godine u Tel Avivu kada je Makabi dočekao i pobedio Vašington Buletse 98:97. Prvi duel evropskog i NBA tima u Sjedinjenim Američkim Državama odigran je 23. oktobra 1987. kada su Milvoki Baksi u okviru Mekdonalds Opena pobedili Trejser (Olimpija) Milano 123:111. Na turniru je učestvovala i reprezentacija Sovjetskog Saveza koja je u finalu izgubila od Baksa 127:100. Sovjete je tade predvodio legendarni trener Aleksandar Gomeljski. NBA liga je 2006. pokrenula "NBA Europe Live Tour", turneju u kojoj svake godine NBA timovi igraju utakmice protiv ekipa iz Evrolige.

„Nisam ljubitelj NBA košarke iz prostog razloga što se ne ispada iz lige, što je veliki broj utakmica bez neke takmičarske obaveze, osim kad dođe plej-of, drukčija su pravila, taj polazak u dribling, što mi toliko ne smeta koliko ta ilegalna odbrana koja dosta svodi takmtiku na dosta jednostavnije i možda za publiku atraktivije poteze. Ali izuzetno cenim to takmičenje u smislu da u njemu igraju najveći sportisti sveta i ima dosta stvari za respekt, ali i onih koje ne treba da se kopiraju“, rekao je Vujošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: