CEFL: Vukovi počinju odbranu titule

Drugog vikenda u aprilu počelo je takmičenje u regionalnoj ligi američkog fudbala, koja se od ove godine zove CEFL (Centralnoevropska fudbalska liga). U odnosu na prošlogodišnji SELAF takmičenje je napustio tim Kragujevca, a uključene su tri nove ekipe – Bratislava Monarchs, Zagreb Thunders i Budimpešta Cowboys, drugi tim iz glavnog grada Mađarske. CEFL je podeljen na dve konferencije: u južnoj su oba predstavnika Srbije, Vukovi Beograd i Novi Sad Dukes, i novajlije iz Zagreba i Budimpešte; u severnoj društvo prošlogodišnjim finalistima Budapest Wolvesima pravel Ljubljana Silverhawks, austrijski ASVO Gladiators i debitanti iz Bratislave.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2008.

19:30

Default images

''Što se tiče lige odnosno bivše SELAF lige, ona ove godine nosi naziv CEFL liga odnosno Centralna evropska liga američkog fudbala. Ovegodine to takmičenje broji osam timova iz šest zemalja odnosno sedam gradova tako da su podeljeni u dve grupe. Novopridošli timovi su Bratislava Monarsi, Zagreb Tandersi i Budapest Kaubojsi. Postoje dve divizije, sever i jug. U našoj Južnoj diviziji su osim Vukova i novosadskih Vojvoda su i Zagreb Tanderi i Budapest Kauboksi. Severnoj diviziji su se priljučili Bratislava Monarsi, Budapst Vulfsi, Ljubljana Silverhoksi kao i tim iz Bratislave. Ove godine je liga poprimila širi format, svake godine se širi na tom nekom međunarodnom nivou što je dobro jer omogućuje veći broj utakmica i veći broj atraktivnijih protivnika'', predsednik beogradskih Vukova Goran Nišavić.
Vukovi su prošle sezone osvojili duplu krunu – titule u SELAF ligi, kao i u nacionalnom šampionatu. Ove godine ambicije su odbrana obe titule, a izgledi su povećani dovođenjem dva američka igrača.

''Naše ambicije su uvk iste. Napašćemo domaće prvenstvo i tutulu CEF lige. Svake godine trudimo se napredujemo, naš krajnji cilj je učestvovanje u Ligi evropskih šampiona. Ove godine smo doveli dva profesionalna igrača iz tog razloga. To su Viljem Bloker i Džordan Grin. Viljem Bloker igra na poziciji trkača, Džordan Grin igra na poziciji gol čoveka. Mislim da su najveći konkurenti za ovu sezonu, pored Budapest Vulfsa, koji su igrali u finalu, i Bratislav Monarsi, koji su loše krenuli, kao i Gladijatori, tim iz Austrije, koji je napravio fuziju sa jednim prvoligašem i biće mnogo jači nego prošle godine. Mislim da nas očekuje veoma interesantno takmičenje u CEFL ligi'', rekao je Nišavić.

Južna konferencija je znatno slabija od severne, a jedini ozbiljan kontinent šampionima trebalo bi da budu Novi Sad Dukes, koji su ih pobedili na startu prošle sezone.

''Što se tiče konkurencije u Južnoj diviziji, najveći konkurenti su sam Novi Sad Djuksi, koji su zadržali isti igrački kadar. Jedini njihov problem ješto će morati da igraju i međunarodnu ligu i domaće prvenstvo. Mi smo doneli odluku da naše domaće prvenstvo do plej ofa igra drugi tim tako da će imati dosta veliko opterećenje. Što se tiče tima iz Zagreba, oni tek u nekom povoju, postoje tek nekoliko godina tako da se od njih mnogo ne očekuje u ovoj sezoni ali imaju potencijal kao i tim iz Budimpešte koji je jači od Zagreba'', rekao je Nišavić.

Iako se američki fudbal u našoj zemlji igra tek šest godina, saradnja sa SAD je dvosmerna, jer najtalentovaniji mladi igrači već dobijaju stipendije za koledže.
''Prvi igrač koji je otišao pod punom stipendijom iz Vukova na osnovu bavljenja američkim fudbalom je Dejan Rončević koji se trenutno nalazi na koledžu u Americi. Takođe mi ostvarujemo saradnju sa Profutura sport agencijom, koja je do sada radila stipendiranje naših fudbalera i košarkaša za odlazak u Ameriku. Prvi put smo dobili zahtev za američki fudbal tako da pokušavamo neke najškolovanije srednjoškolce kao i ljude koji su na univaerzitetu da pošaljemo tako i da im damo perspektivu jer ipak je ovo amaterski sport kod nas'', kazao je Nišavić.

Paralelno sa CEFL-om igra se i nacionalni šampionat. Da bi brže napredovali neki od klubova doveli su strane trenere i igrače, koji pomažu u razvoju taktike i tehnike.

''Postoji šest, sedam stranaca koji su došli u Srbiju, koji rade kao treneri. Tim iz Kraljeva i Čačka kao i lokalni igrači su to uradili. Mi smo krenuli malo drugačijom koncepcijom. Mi jesmo doveli igrače, ali oni rade i kao treneri i kao igrači. Shvatili smo da ono što našim ljudima najviše manjka je ta neka tehnika tako da su oni dovedeni da bi na terenu sa njima upravo unapredili tu tehniku, a samim tim radili i kao treneri'', rekao je Nišavić.

U nacionalnoj ligi ove godine se takmiči mnogo više timova nego prošle, jer sada čak 18 ekipa ima opremu i može da se ravnopravno bori i sa veteranima.

''Trenutno postoji oko dvadesetak timova koji se takmiče u jedinstvenom prvenstvu. Napravljen je jedan sistem takmičenja koji omogućava svakom klubu da postane šampion. Ne postoji prva, druga liga. Malo smo uradili neki specifičan sistem da bi svako bio u mogućnosti da se bori za titulu. Mali gradovi koji nabavljaju opremu, postoji popularizacija i svake godine sve veći broj timova nastupa pred opremom'', izjavio je predsednik Vukova.

Uprkos fantastičnoj organizaciji, i američki fudbal se, kao i ostali ovdašnji sportovi, muči sa finansijama. Prvi korak ka rešenju tog problema bili bi redovni TV prenosi.
''Imamo neke naznake da bi CEF liga i domaće prvenstvo moglo ove godine da regularno na televiziji. Dok se tone desi klubovi uglavnom zavise od pomoći grada, lokalnih sredina, svojih ličnih privatnih veza, ali vidim da svake godinepostoji progres'', rekao je Nišavić.

Iako 2002. američki fudbal u Srbiji nije postojao, veliki trud doneo je izuzetan napredak, pa se Srbija pojavila na Evropskom prvenstvu, kandidat je za domaćinstvo šampionata 2011. godine, a naša federacija se kroz članstvo u međunarodnoj federaciji dobiti deo sredstava koje za razvoj sporta ulaže NFL, prvi put u istoriji.

''Mi smo za dve, tri godine napravili veliki bum, nekim pravilnim radom, ljubavi prema sportu koja je na prvom mestu, sa jednim entuzijazmom smo uspeli da dignemo stvari na jedan viši nivo. Mis mo učestvovali na Evropskom prvenstvu u Austriji prošle godine, 2011. želimo da budemo domaćini tog Evropskog prvenstva. NFL je prvi put ove godine ostvario saradnju sa Međunarodnom svetskom federacijom. Do sada nisu pomagali ali su odlučili da globalno krenu i krenuće preko Međunarodne sportske federacije gde će ulagati u omladinske i programe za decu'', kazao je Nišavić.

U doba kada srpski sport, sa izuzetkom odbojke, gubi pozicije u međunarodnim organizacijama, jedan Srbin biće direktor razvoja Međunarodnog saveza američkog fudbala, što je veliko priznanje za našeg sagovornika Gorana Nišavića.

''Što se tiče međunarodne federacije, ja sam lično predložen i biću izabran u junu za da budem direktor razvoja što je veliko priznanje ne samo za mene već i za sve ljude koji se bave američkim fudbalom u Srbiji i nadam se da ću sa te pozicije doprinositi prvenstveno Srbiji ali celom ovom regionu, koji vidim da je njihova ciljna grupa'', kazao je Nišavić.

Prvi meč u okviru CEFL-a Vukovi Beograd igraju u subotu od 18 časova na Adi Ciganiliji, a rival šampiona biće Zagreb Thunders.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: