Evroliga: Pregled prvog dela

I posle šeste runde, aktuelni šampion Evrolige, grčki Panatinaikos, ostaje jedina neporažena ekipa, dok francuski Le Man još uvek nema ni jednu pobedu. Nije bilo iznenađenja za pamćenje, bilo je nekoliko uzbudljivih susreta, no da krenemo redom, od grupe A.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2007.

21:42

Default images

Vitoriji je oboren još jedan evroligaški rekord – domaćin TAU je porazom od CSKA prekinuo niz od 30 pobeda na domaćem terenu. Utakmica je mogla da promeni izgled vrha tabele ove grupe, ali je španski tim u ovom meču razočarao. Jednostavno se morala iskoristiti prilika protiv prepolovljenih Moskovljana (nisu nastupali Papalukas, Šiškauskas, Smodiš, Savrasenko), no Spahijin tim je poražen relativno lako i ubedljivo. Već posle prvih 10 minuta, gosti su ostvarili prednost od 10 poena, uspostavili igru u kojoj su dominirali u skoku i naročito u šutu za 3 poena (nesvakidašnjih 14 pogođenih trojki na gostovanju, uz procenat šuta od 48%), predvođeni Lengdonom (6 trojki) i Andersenom (4).
Odbrana gostiju je posebnu pažnju posvetila Rakočeviću, koji je došao do cifre od 12 poena, dok je u prvih 5 kola prosečno postizao 17,6. kao i njegovom saigraèu Majklu (imao značajno manji uèinak od proseènog).

Olympiacos je ubedljivo porazio Žalgiris, no pobeda je obezbeđena tek u drugom poluvremenu. Ekipa Pini Geršona ima veliki potencijal u napadu, veoma talentovane pojedince, no timski rad svih 40 minuta je ono što još nismo imali prilike da vidimo. Postizanje poena za atinski tim će biti manji problem od igranja timske odbrane, ali ipak se postavlja pitanje ko će biti taj koji će na sebe uzimati poslednje šuteve, u utakmicama koje će biti odlučivane jednim posedom.

Macijauskas je ponovo imao fenomenalno veče, postigao je 32 poena, uz fenomenalan šut 13-9, a najveću podršku je imao u Vudsu (18p) i skakački raspoloženom Burusisu (14 skokova), dok je američki bekovski par Braun-Kolins bio jedina svetla taèka u litvanskom timu.

Prokom je doživeo još jedan ubedljiv poraz, ovoga puta na svom parketu. Posle otkaza nekolicini igrača, na red je došao i trener Kijevski, te će poljski prvak dobiti svog novog stratega, koga čeka veliki posao – uložen je ogroman kapital, dovedeni igrači koji su „prstom“ odabrani, ali rezultata koji su očekivani za sada nema. Nosioci igre trenutno pružaju daleko od svojih maksimuma – samo dve nedelje pošto je ostvario neverovatni indeks uspešnosti, 50, Van Der Špigel je protiv Sijene bio NULA, dok je Gurović, posle odličnog starta, na poslednje dve utakmice za 45 minuta igre postigao samo 2 poena, uz šut iz igre 15-2.

U Bolonji je Virtus pobedio Olimpiju i tako prekinuo niz od 4 poraza, u utakmici koja je obilovala obostanim usponima i padovima i velikim brojem poena. Gosti su doživeli treći evroligaški poraz zaredom, primili 101 poen, izgubili čak 23 lopte i igru sveli na šut, sa nedovoljno pritiska na odbranu. Stiče se utisak da ekipa ima nekih unutrašnjih problema, uzevši u obzir njihova razlièita „lica“ ne samo iz utakmice u utakmicu, već i u toku jednog meča. Dragić je još jedanput bio najbolji zmajček, sa 13 poena (šut 8-6), 4 asistencije i 5 ukradenih lopti, dobre partije pružili su i Hukić sa 20 (šutnuo 12 trojki), i Zupan sa 19 poena.

Domaće je predvodio fenomenalni Spenser Deverik, koji je na ovom meču bio nezaustavljiv – 34 poena, postignuta na različite načine, uz odličan procenat šuta 8-7 za 2p, 9-5 za 3 p, ali i 8 uhvaćenih lopti i 7 asistencija. Zapaženi bili i Ðovanoni (19p, 7sk), Holand (16p) i Italijan Dibela (12 p, 6 ukradenih lopti).
AP
U Malagi je odigran meč vodećih ekipa u grupi B, domaćin Unikaha je poslednjim šutem na meču, dve i po sekunde pre kraja, došla do pobede i skora od 5-1. Gostujući Lijetuvas Ritas je pretrpeo drugi uzastopni poraz, ali i pored toga ima vrlo dobrih i neočekivanih 4-2. Trener španskog tima Skariolo je još jedanput u rotaciji imao 8 igrača, a Rodrigez i Velš gotovo da nisu ni izlazili iz igre. Uz nih, dobru igru je pružio i Ejdson (18p, 11 sk). Igru gostiju je obeležio veliki broj izgubljenih lopti (čak 20), a najveći broj grešaka napravio je onaj od koga se to nije očekivalo – organizator igre Holis Prajs (7 izgubljenih lopti). Tim koji predvodi Aleksandar Trifunović ima dobre šanse da u sledeća dva kola (domaćini Ciboni i Armaniju) osigura prolazak u sledeću fazu takmičenja, što bi sigurno bio veliki uspeh.

Dejvid Blat još uvek ima problema sa svojom ekipom, plaća se danak kratkom vremenu provedenom zajedno. Posle teške pobede u nacionalnom prvenstvu, poraženi su na gostovanju u Grčkoj, a sam rezultat nije pravi odraz događanja na terenu (nesportska lična greška Terija u poslednjem minutu je, pored koš i faul situacije, dovela do poseda u kome je Efes postigao 3 poena, odnosno ukupnih 6 u jednoj akciji ). Uz to, Skuni Pen je daleko od nivoa koji bi se mogao nazvati zadovoljavajućim. Amerikanac na poziciji plejmejkera je na 6 utakmica, za 152 minuta, imao samo 7 asistencija!!! Ni njegov košgeterski uèinak nije ništa bolji (3,5 poena po meču, ukupan šut u EL: 28-6), tako da je za pobede ekipe iz Istanbula neophodno da igra shodno kvalitetu koji ga je doveo u ovaj
tim.

Efes tokom čitavog meča nije imao sistemska rešenja za Džeremaju Mesija (13p, 13sk), za njegovu energiju, pokretljivost, snagu i brzinu. Centar Arisa je imao veći učinak od onog koji se mogao videti u brojkama. Još jedna stvar može radovati navijače u Solunu. Igrač od koga dosta očekuju igra sve efikasnije, a na ovoj utakmici je upravo Brejsi Rajt bio taj koji je pogadjao kada se utakmica odlučivala. Aris se posle 6 kola nalazi na deobi drugog mesta, dok Efes ima skor 3-3.

Vrlo uzbuduljivo je bilo u Milanu, gde je domaći Armani Džins izgubio od gostiju iz Tel Aviva, iako je 4 minuta pre kraja imao 7 poena prednosti. Omaleni Bajnum se odlučio za poslednji šut iz prodora, a njegov promašaj je popravio Terens Moris, svojim petim skokom u napadu i sedmim pogođenim šutem (17 poena, šut 8-7).

Milanezima nije bila dovoljna ni odlična igra mladog Galinarija, 20p, koji je u ovome trenutku verovatno najstandarniji mladi krilni igrač u Evropi (nažalost, nismo bili u prilici da ga letos gledamo na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu). Prošlogodišnje otkriće Saše Ðorđevića je već na dve, od ukupno 4 utakmice na kojima je nastupao, postigao po 20 poena, uz odlične procente puta, i za 2 i za 3 poena.

Posle promene trenera, bolje partije pruža i naš Dušan Vukčević, koji je na poslednje dve utakmice postizao preko 20 poena u proseku. Jedan od razloga poraza može biti i Ensu Sise, koji je odigrao svoju najlošiju partiju ove sezone, ali i činjenica da je Makabi imao čak 13 skokova u napadu (prosečnih 5,6 pre ovog susreta).

Cibona je u Zagrebu dobila goste iz Le Mana, i na prvi pogled stiče se utisak da su domaæi bili dominantni nad gostima. Međutim, francuski tim je poklekao tek u poslednjih 10 minuta, iako su samo dva igrača bila na nivou zadatka, i to centarski par Klensi-Riči.

Za cibose su glavni posao obavili stranci, sva četvorica su imala dvocifreni košgeterski učinak, a najubedljiviji je bio Voren, sa 20
poena, 6 skokova i 4 asistencije. Ekipu Joška Vrankovića očekuju 3 vrlo teške utakmice (gostovanja u Viljnusu i Istanbulu, i domaćinstvo protiv Unikahe), od kojih će umnogome i zavisiti njihova sudbina u EL.
Reuters
Panatinaikos je i dalje jedina neporažena ekipa ove sezone, do trijumfa je tim Željka Obradovića došao čvrstom i efikasnom igrom u odbrani tokom treće četvrtine, kada su došli do prednosti koju više Fenerbahče nije ozbiljnije ugrozio.

Jasikevičijus je odigrao svoju najbolju utakmicu do sada, za 18 minuta je postigao 19 poena, uz šut 9-7, a po efikasnosti odmah posle njega su Batist (16p, 7 sk) i Žižić (14p). Neigranje Dijamantidisa se na kraju nije osetilo, ali je tokom dobrog dela prvog poluvremena itekako postojala potreba za njegovim „uslugama“, pre svega zbog učinka Džejmsa Vajta.

Igrač oko koga se sve vrti, Vili Solomon, je u ovom susretu potpuno podbacio, a bez njegovog učinka Fener teško pobedjuje. Dok je rezultat bio aktivan, Solomon je uglavnom bio na klupi, zbog problema sa ličnim greškama, a svoje poene je postigao kada je pobednik već bio odlučen. Uz njega, mnogo više se očekivalo od Jahovića (12,4 poena u prvih 5 kola, protiv PAO je postigao nula poena) I Mršića, ali je zato učinak najmladjih razlog za radost i Boše Tanjevića i vlasnika Fenerbahčea. Naime, partije Vidmara (9p, 6sk, dve blokade) i Erdena (15p, 5 sk) su potvrda ocena da ova dva mladića čine jedan od najperspektivnijih centarskih tandema u Evropi. A već na sledećoj utakmici ih čekaju konkurenti, Peković-Veličković.

Roma je na domaćem terenu poražena od Barselone, a svakako bolja vest je da je Erik Danijels debitovao u EL. Po rečima trenera Repeše, on im prilično fali, i to na oba dela terena, mada bi se reklo da Rimljani imaju više problema sa ofanzivom, nego sa defanzivom, iako u svojim redovima imaju sjajne individualne napadače u Hokinsu i Reju. Brojka od 65 postignutih poena je njihova najmanja ove sezone (naravno, u ovome takmičenju) i daleko je manja od broja koševa koji su postizali pre ovog meča.

Barselona se odvojila već na početku i može se reći da je rezultat gotovo sve vreme bio pod kontrolom. Kasun, Bazile i Trijas su predvodili Katalonce, a na parketu nije bilo ni Ilijasove ni Monkasija.

U Nemačkoj se nije dogodilo ništa što Duško Vujošević , u određenoj meri, nije najavio. Bamberg jeste vrlo iskusan tim, koji igra čvrsto, retko i nerado ulazi u jurnjavu po terenu, i u prethodnih 5 kola je na više utakmica bio na pragu pobede. Do nje su došli u susretu sa našim šampionom, a može se reći da je već u prvih 10 minuta mnogo toga nepovoljnog nagovešteno.

Pre svega, odmah se videlo da će crno beli imati problema sa svojim bivšim igračem, koji ih je „mučio“ na isti način kako je to radio sa protivnicima dok je igrao za Partizan. Prvu četvrtinu je obeležio Šuput, sigurno najteži zadatak za odbranu gostiju. Njegova igra blizu koša, i agresivnost u napadu su rezultirali sa 8 poena, i prednošću od 10 na početku drugog perioda. Dodatni problem je pravio Fen, igrač koji je u odbrani pazio na Pekovića, a u napadu igrao vrlo blizu linije 3 poena, što je ostavljalo prostor za prodore ili već pomenutog Šuputa.

S druge strane, Bauerman se odlučio za rizičniju i zatvoreniju varijantu branjenja koša. Na sve načine je otežavan pas do Pekovića (u igri 1 na 1 bi imao veliku prednost nad direktnim čuvarima), a kada bi mladi centar primio loptu, gotovo je bilo nemoguće napadati sa realnim mogućnostima za postizanje koša, jer se odbrana brzo skupljala (neretko su ga čuvala 3 ili 4 protivnièka igrača).

Pekoviću je već u 14. minutu dosuđena treća lična greška, a o kriterijumu nešto govori i sledeća činjenica: posle 18 minuta, Bamberg je šutnuo 20 penala, Partizan samo 4 (na kraju 37-23, odnosno 16-14).

Spoljna linija crno belih nije imala svoje veče. Njihovih prosečnih (blizu) 33 poena u prvih 5 kola, je daleko više od onoga što su pružili na ovom gostovanju (ukupno 7 poena ), pa ni efikasna igra krilne linije Kecman-Vitkovac-Veličković nije bila dovoljna za povoljniji rezultat.

Partizan na vrlo dobrih 3-3, i u domaćinskoj ulozi protiv Fenera već u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: