Tema B92: Stranci u Yuba ligi - 2 meseca posle

Izvor: B92

Petak, 29.11.2002.

22:17

Default images

Robert »Bač« Tejlor – košarkaš Partizana. Nije u pitanju nova akvizicija crno-belih, već prvi stranac koji je ikada igrao za jedan jugoslovenski klub. Tejlor je davne 1976.godine kao najbolji strelac univerziteta Džeksonvil, došao u Beograd na poziv Ranka Žeravice i odigrao u crno-belom dresu dve utakmice u kupu šampiona. Skoro 20 godina bilo je potrebno da se Crvena zvezda odluči na dovodjenje Čarlsa Smita, Dvajta Stjuarta i trenera Toma Ludviga, a Partizanu još koja sezona više, pa da crno-beli dres obuče Ševalije Koton ( sezona 2000/2001).

Iako je prošlo 26 godina od dolaska prvog stranca, dovodjenje igrača sa strane u domaći basket i dalje za mnoge predstavlja tabu temu. Vremenom su se oformile i dve struje – jedna, po kojoj je angažovanje stranaca neophodno kako bi jugoslovenska klupska košarka uhvatila priključak sa Evropom i ponovo postigla neki veći uspeh, i druga – koja zastupa tezu, da dovodjenje stranih igrača sumnjivog igračkog kvaliteta, guši domaće talente.

Posle mnogo sporenja – direktorijum YUBA lige prošlog leta doneo je odluku da jugoslovenski klubovi mogu da angažuju dva stranca. Epilog – od ove jeseni na domaćim parketima gledamo Frimena, O'Konora, Hausa, Pena, Kembela, Brauna i Džordana.

Posle 7.odigranih kola košarkaš FMP-a Redži Frimen, ostavio je najbolji utisak, a trener lidera na tabeli, Aca Petrović kaže da angažovanje stranaca, za sada daje prve rezultate:

»Mi smo veoma zadovoljni igrama Redžija Frimena. Nadam se da će u narednim utakmicama i Brajson opravdati poverenje,i pokazati mnogo više nego što je Belorus Aleksejev. Koliko mogu da vidim, izuzetno kvalitetno igra Braun u Budućnosti, a i Skuni Pen pruža zapažene partije u dresu Zvezde. Crveno-beli su otpustili Vašingtona, ali koliko znamo, ne zbog njegovih kvaliteta već zbog odnosa prema radu. Sve reči pohvale imam i za Kembela, spoljnog igrača Hemofarma. U Partizanu su dosta utrošili u skauting, vidim da su i oni zadovoljni O Konorom i Hausom – sve u svemu, za sada ide dobro, a za dalje videćemo
Marvin O' Konor (Partizan)
Sa druge strane, Crvena zvezda je ovog leta dovela Džejmsa »Skuni«Pena i Tajorna Vašingtona. I dok je Pen ispunio očekivanja, Vašington je posle mesec i po dana otišao sa Malog Kalemegdana, a po svemu sudeći zameniće ga Meksikanac Ljamas. O prvim iskustvima sa Amerikancima govori trener crveno-belih Aleksandar Trifunović:

»O strancima najbolje mogu da govorim kroz primer našeg kluba. Mislim da Skuni Pen predstavlja primer jednog vrhunskog profesionalca. On je svakom treningu maksimalno posvećen, a na utakmici daje najviše što može u tom trenutku. Sa druge strane, imali smo Tajrona Vošingtona koji nije uspeo da odgovori i da se uklopi u ritam treninga. Nije pružio ono što se od njega očekivalo, pa je logično da je dobio otkaz. Kako vreme bude odmicalo, moraćemo da udjemo u neke evropske tokove. Tu mislim i na naše igrače, koji će morati da budu na jednom visokom profesionalnom nivou – ipak je ovo posao koji je izuzetno dobro plaćen – prema tome, tu nema milosti

Pomoćni trener KK Partizan Mobtel-a Aleksandar Džikić (i jedan od najboljih skautera u jugoslovenskoj košarci), ocenjujući dosadašnji učinak stranih igrača, kaže da kvalitet igrača koji dolazi, ipak na prvom mestu odredjuje budžet klubova:

»Kada govorimo o strancima, treba uzeti u obzir nekoliko parametara koji su izuzetno važni. Pre svega, sve zavisi od budžeta klubova, znači od novca koji želimo da uložimo u dovodjenje stranca. Drugo pitanje je – kakvog stranca želimo? Da li lidera ekipe, ili igrača koga ćemo moći da uklopimo u jednu celinu, sistem treninga i način igre u Evropi. Timovi u kojima ih trenutno ima u Frikom YUBA ligi dobro funkcionišu. Na čelu tabele su Partizan i FMP koji imaju po dva stranca, u Zvezdi je vodeći igrač takodje stranac, Kembel dobro igra u Vršcu – sve u svemu može se govoriti o pozitivnim efektima
Džon Braun (Buduænost)
Ostaje pitanje da li strani igrači smanjuju minutažu jugoslovenskim talentima. Odgovor da li je baš tako, i šta mladi mogu da nauče od iskusnog profesionalca kao što je košarkaš Hemofarma Majkl Kembel, daje trener vršačke ekipe Željko Lukajić:

»Na prvom mestu, sigurno da jedan mladi igrač može mnogo toga da nauči od jednog iskusnog igrača. Svaka novina sa strane može da im koristi. Tu mislim na jedan mentalni stav prema treningu, odnos prema utakmici, pripremi za utakmicu – sve može da im koristi. Ja sam od onih koji tvrdi da naši igrači moraju da imaju svoj prepoznatljiv stil. Uvek sam tvrdio da srpski igrač »miriše« i da je prepoznatljiv. Majkl im dodje kao nešto da vide i osete šta ih čeka kada odu napolje

Za kraj, na pitanje kako doći do čarobne formule » dobar igrač za što manje novca« pokušali su da odgovore Aleksandar Džikić i Aca Petrovic.

Džikić: »Starije i iskusnije igrače normalno plaćate više, mladje i neiskusnije - manje. U jugoslovenskoj ligi ove sezone ima igrača koji po prvi put igraju profesionalnu košarku u Evropi. Tu pre svega mislim na strance Partizana. Treba istaće da je potrebno vreme i dosta rada kako bi sve to profunkcionisalo kako treba.
Ukoliko imate novca, izvanredna stvar je kupiti igrača koji je već igrao u Evropi. Ove godine FMP je upravo to uradio sa Redži Frimenom. On ima veliko iskustvo i zato i pruža partije koje ga trenutno izbacuju u prvi plan. Ipak, odabir stranaca je jedan veoma odgovoran posao i veoma važan u strategiji svakog kluba


Petrović: »Prva stvar je da treba da budu dobro 'iskautirani' i dovedeni na vreme. Šta znači na vreme ? Znači da već u avgustu budu u trenažnom procesu. Dovodjenje stranca u toku lige, sigurno je izuzetno teško. Mislim da je ovo veliko iskustvo za nas, pošto po prvi put dovodimo strane igrače, i da ćemo o tome u narednom periodu više razmišljati, ne samo ja nego većina trenera. Moje mišljenje posle nekoliko meseci je da su oni doneli odredjeni kvalitet u našu ligu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: