Nema više timova bez pobede, derbi Partizanu

Vise nema ekipa bez pobede, Lavovi su sinoc u Pinkiju dobili Lovcen prakticno u poslednjim sekundama. Igrom je dominirao izvestan grc u igri obe ekipe. Gosti sigurno nisu zadovoljni startom prventsva, ali na poznate kadrovske probleme i brojne odlaske igraca nakalemili su se problemi sa povredama , tako da prvoligas sa Cetinja jos nije odigrao utakmicu u kompletnom sastavu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2002.

22:53

Default images

S druge strane, Lavovi su daleko ispod ocekivanja, pominje se teazk raspored, ali svaki je raspored tezak kada se gubi, i i obrnuto. Pobedu su, ne na direktan nacin, ali dovoljno da budu istaknuti doneli najmladji u redovima domacina - Stevanovic i Pantic, od kojih niko nije ocekivao 22 poena. Vec godinama orjentisan ka Grusanovicu, i sam Stepandic povremeno nije mogao da poveruje u neke od poteza pomenutih. Lovcen je sinoc imao raspolozenog Rakocevica, koji je u drugom poluvremenu pravio drustvo Djikanovicu u vrsljanju reketom Lavova - 41 prema 26 u korist gostiju. Mala dekocenrtracija Lovcenove odbrane dozvolila je Negovanovicu i Djuricu da u poslednjim minutima, kada su obe ekiipe teskom mukom dolazile do poena, postignu 2 trojke ( ukupnih 9 za domacina, gosti samo 3 ), sto se pokazalo prelomnim, iako je mec odlucen u penal zavrsnici...staro pravilo : ne u penal zavrsnicu sa iskusnijima od sebe...i to na gostujucem terenu.

FMP je rutinski nastavio ligu, bez poraza i dalje. Posao u Subotici je dodatno olaksalo neigranje jedine realne centarske pretnje domacina - Mijailovica. Trudili su se domacini, ali gosti su bas na tom mestu najjaci, a dodatno ih je oplemenio dolazak novog stranca , koji je na debiju bio efikasan. Ne teba se tome cuditi, ne radi se o mladom i neiskusnom igracu. Cilj Zeleznika je jasan, nema tu mesta za ne znam kakvo razigravanje mladih. Freeman najefikasniji, mada iz predgradja stalno porucuju kako im statistika bitna nije...barem dok sve ide kako treba.


Zdravlje se konsolidovalo posle katastrofe od Partizana, i opet "zakacilo" tim koji vodi Muta Nikolic.

Vojvodina je drugih 20 minuta izgubila sa 23 poena razlike, cak u dve cetvrtine su gosti uspeli da postignu po 30 poena. Sile osovine, Pavkovic i Mitic, su igrale svoju igru, ostali pratili, kao sto uvek i prate. Gnjato je ponovio dobru igru, bas kao i Markovic. Domacin je igrao bez centara - Johnson nije ni ulazio ( razloge ne znam ), Jeremic tek 2 poena. Par "laznih " cetvorki, Vuleta i Vukas, se tesko moze nositi sa gostujucom centarskom linijom. Uz to, Novosadjani su sutnuli 37 (!!!) puta van 6,25...vise puta nego sto su sutirali za dva poena. Kako su pobede zasnovane samo na sutu veoma , veoma retke, nije bilo osnova za pobedu. Posle pobede, uprava OKK Beograda je odlucila da smeni ( ili promeni ) dotadasnjeg trenera Jacimovica i da tim stavi u ruke doskorasnjeg asistenta Novozelandskog nacionalnog tima, Nenada Vucinica. Vodeci se jedinim ispravnim rezonom, novi coach je pokusao da u jednoj sedmici promeni odbrambene navike svog tima. Naravno, tako nesto nije moguce, ali je svakakko napravljen pomak. Uostalom, tim OKK je daleko od loseg i neiskusnog, pitanje je samo koliko ce vremena biti potrebno novom treneru da svoje pulene uvede u svoj nacin rada.

Hemofarm i dalje ne igra na nivou koji svi ocekuju. Tezak poraz od Zvezde je sigurno jos u glavama igraca, uostalom pred njima su jasni, visoki ciljevi, a do njih ne moze niko drugi do oni. Da ne bude iznenadjenja, pobrinuo se najiskusniji Vidacic, koji je menjao indisponiranog Vasiljevica. Velika pomoc je i igra Cirica, koji sa klupe doprineo sa 16 poena. Pauza ce u Vrscu, kao i svugde uostalom, morati da se dobro iskoristi , ukoliko planirano zeli da se ostvari. Buducnost je rutinski dobila Slogu, i tu nije bilo pitanja pobednika, bev razlike i minuta za mladje. Posle par "mirnih"izdanja, Milojevic bio efikasan i raspolozen za skok, kao i Cabarkapa, koji je sa klupe dosao do brojke od 18p. Gosti su morali da odigraju ovu utkamicu, sigurno im je vaznije sledece izdanje, protiv Lovcena u Kraljevu.

Na kraju o derbiju, koji je Partizan resio u svoju korist.
Posto samo neoprezan covek moze da tvrdi da mu je sve oko ishoda ovakvih utakmica jasno, necu se puno vracati na kojekakve najave. Cinjenice su ono sto preferiram, pa cu se njima i rukovoditi. Zvezda je u ovaj mec usla posle najbolje partije od pocetka sezone.

Hemofarm je razvaljen u Pioniru, sigurno da bolje uvertire za derbi od takve partije i ne moze biti. Svesno odricanje usluga Washingtona, igraca koji ima navike napadacke igre blize kosu, dovelo je do veceg broja minuta za trio Tica-Silobad-Cakic, a rezultiralo je promenom tezista igre ka liniji 6,25 i vecem broju poena iz kontranapada. Naravno, preduslov za kontranapad je kontrola skoka pod svojim obrucem, ali sve do ove utakmice sa Partizanom, Zvezda nije bila inferiorna u skoku. Ucinak Penna , a narocito Jeretina, u poslednjim utakmicama je bio za svaki respekt, a Zvezda je najbolje funkcionisala upravo onda kada su oba playmakera istovremeno bila u igri. Kako niti jedan od njih nije "gadljiv" na postizanje poena, Zvezda je dosla do najefikasnije formule - odbrana nije "ispastala" ( Jeretin je kadar da igra korektnu odbranu na sve tri spoljne pozicije ), a igra u napadu je mnogo ubrzana, s "posledicom" lakih poena u kontri ( a vec sam mnogo puta pisao o tome da broj lakih poena u vecini utakmica odredjuje pobednika ).

S druge strane, povratak Krstica je doneo potrebnu sigurnost Partizanu, i sampion je usao u seriju dobrih igara i pobeda. Nacin na koji su pobedjeni Zdravlje i Asvel je najbolji pokazatelj da je odbrana dignuta na visi nivo, gde se koristi rotacija deset igraca, pri cemu se mora ispostovati jedna cinjenica - igraci sa klupe imaju navike "prvih igraca" iz svojih ranijih sredina, pre svega se misli na strance ( obojica su bili br.1 u svojim predjasnjim timovima...uz njih tu je i Kecman ), ali su se u funciji tima odrekli nekih "svojih zadovoljstava", sto je signal da je sve ok u timu crnobelih. I onaj koga kosarka ne interesuje preterano zna za Vujanica.

Startni play svetskih sampiona ove godine igra, uglavnom, odlicno ( da se razumemo odmah...moze on bolje i to prilicno, narocito u odbrani ),a u poslednje vreme se sve vise postavlja i kao pravi vodja tima, ne samo kao prvi igrac ili strelac - nije retkost da bodri saigrace, sakupi ih "na gomilu ", pokrene u pravom trenutku. Kao takav, obe strane su morale pazljivo da isplaniraju "sta ce sa njim" - Partizan kako da izvuce maximum iz njegove igre, a sve u cilju pobede, a Zvezda kako da ga , koliko je moguce, "obuzda" i odvoji od ekipe, sto je uvek siguran put ka uspehu. Pre samog meca je najavljivan "licni obracun" Vujanica i Penna, cemu moram da se podsmehnem - niti jedan niti drugi ne mogu sami da pobede protivnicku ekipu,sigurno je da igra njihovih saigraca vise govori o njihovom ucinku, nego broj poena. Sta se ocekivalo od Zvezde? Trifunovic je u najavama isticao "duzinu" klupe, odnosno broj upotrebljivih igraca. Nacin igre sam vec opisao - veoma agresivno u odbrani. Gotovo uvek, kada je kosarka u pitanju, ljudi koriste izraz "agresivno", pri cemu nisam imao previse prilika da se upoznam sa njihovim shvatanjem tog pojma. Medjutim, u ovom slucaju nema puno nedoumice - pritisak pocinje na protivnickom "kecu", prva dodavanja ( uvodni pasovi u organizovan napad ) su kad god je moguce onemogucavana u zoni suta, na centarskim pozicijama se igralo tvrdo. Prenos lopte sa jedne strane na drugu stranu( sa jedne krilne pozicije na suprotnu ) - promena opterecenja u napadu ( "tajna "uspeha svake organizovane kretnje ) je uvek otezana - prakticno su sva dodavanja branjena u tzv.zatvorenom stavu, sto napad primorava na extra resenja, za koje uvek treba vremena, prostora i naravno...sve to mora biti vec uigrano ( ne verujem u dogovore, verujem u odradjeno na treningu...ponovicu jos jedanput - MOZES DA IGRAS SAMO ONAKO KAKO TRENIRAS ).

Takav nacin odbrane ( kod nas preovladava misljenje da biti agresivan u odbrani znaci udariti koga stignes, kada stignes ) zahteva veliku energiju igraca, o koncentraciji i da ne govorimo, kao i o fizickoj pripremljenosti. Zvezda je u svojim najboljim izdanjima ove sezone upravo tako i igrala, moze se reci da su do pobeda tako i dolazili.Barem ja to vezujem sa Trifunovicevom izjavom o broju igraca. Partizanov zadatak u odbrani je, prevashodno, bio vezan za "kontrolu" Scooney Penna, playa gostiju.

Dobar deo Zvezdine igre u napadu se zasnivao na njegovim i Jeretinovim sposobnostima u pick-n-roll situacijama, kojima se po pravilu zavrsava vecina organizovanih kretnji. Dubina u napadu se mogla ocekivati od Silobada i povremeno Tice, dok Cakicu igra blize kosu nije jaca strana. Spoljnjake Zvezde se mogu podeliti na dva para : starije, iskusnije i suterski opasnije ( Radovic, Bolic ) i mladje, agresivnije, bolje atlete ( Dozet, Koprivica ). Ono sto mogu prvi ne mogu drugi i obratno, tako da je u periodima dobre Zvezdine odbrane Partizan svoje probleme u odbrani resavao exploatacijom nedostataka nekih od pomenutih igraca.

U realizaciju su, ne slucajem, ulazili igraci koji mnogo, mnogo bolje "rade" neke druge delove igre. Promene odbrane Partizana su donosile rezultate zbog pomenute cinjenice, kao i zbog dominacije u vazduhu, koju su crnobeli imali tokom citavog meca. Agresivna igra je neodrziva tokom svih 40 minuta, tako da je Partizan cekao "praznije" minute Zvezdinog napada i upravo se u tim momentima odvajao. Pocetak meca je doneo neocekivane "match-up"ove : na Penna je isao House, dok je Vujanic bio zaduzen za igrace sa pozicija dva ili tri. Odluka da se crvenobeli "brzanjac" dodeli starom poznaniku ( igrali jedan protiv drugog u NBDL )ispostavila se kao izvrsna - pick-n-roll igra se svodila na suteve playmakera gostiju, koji definitivno nije imao svoje vece .Na ostalim igracima je igrano drugacije, i zaista je taj deo odbrane crnobelih dobro funkcionisao, a centri domacina su ispoljili koncentraciju na visokom nivou ( sto se ne bi moglo reci za neke partije ove sezone, kada je ovaj deo igre u pitanju ). Posebno bih se osvrnuo na ucinke klupa. Iz svega vec pomenutog, izuzetno vaznim se pokazao ucinak i tih igraca.

Sa crnobele klupe je pomognuto sa 25 poena i 16 skokova ( Kecman 15p, 9sk, O Connore 7p, 3 sk ), dok su crvenobele izmene postigle 27p i 7 skokova. Pored velike ( duple ) razlike u skokovima , jos jedan elemenat je obelezio derbi. To je sut van 6,25. Ovaj elemenat napada je trebao biti odgovor na Partizanovu visinu ( licno ne bih dao , u startu, prednost domacinu po ovom pitanju...Ostojic, Krstic, Sekulic i Perovic , igrao 4 minuta, nisu ni dominantno visoki, ni dominantno snazni u odnosu na Silobada, Ticu i Cakica ), ali je Zvezda sutirala tek 30 %. Crnobeli su sutirali samo 12 puta, i ponovo potvrdili ovogodisnje pravilo - manji broj takvih suteva, sigurnija pobeda ( ovoga puta odnos dvojki i trojki je bio 4 : 1 ). Kako je i Trifunovic ocenio, pobedio je tim koji je igrao kolektivnije. Slozio bih se, narocito ako se apostrofira igra u drugom poluvremenu . Vujanicevi poeni i role Kecmana i O Konora su samo deo kolektivnog rada koji je Partizan prikazao u derbiju.

I za sam kraj -za ignorisanje su i podsmeh ocene o niskom kvalitetu vidjenog u derbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: