Nova vest
Košarka

Nedelja, 14.09.2014.

09:11

Povratak u budućnost – Srbi, hrabro na zlato!

Reprezentacija Srbije od 21 sat u hali "Palasio de los Deportes" igra sa Sjedinjenim Američkim Državama finale Svetskog prvenstva.

Izvor:

Autor:

Default images

Ekipa Aleksandra Đorđevića napravila je fenomenalan uspeh na Mundobasketu, a samo joj jedan korak nedostaje da ponovi uspeh od pre 12 godina.

Tada, 2002. godine u Indijanapolisu naša selekcija je poslednji put bila prvak sveta, pobedivši na tom putu 'Drim tim' SAD, a sada ima priliku da po šesti put u istoriji postane vladar planete.

S druge strane, Amerikanci, koji su u Španiju stigli sa nešto mlađim, ali izuzetno kvalitetnim, sastavom su na putu do velikog finala dobijali rivale sa nešto više od 30 poena u proseku. U svakom slučaju, ne treba se obazirati na nešto 'slabiji' sastav ekipe Majka Kšiševskog, jer je dovoljno samo pročitati imena Derika Rouza, Stefona Karija, Kairija Irvinga ili kapitena Džejmsa Hardena.

Takođe, biće ovo duel dve najtrofejnije selekcije u istoriji košarke. ’Orlovi’ jure šestu, a ’Drim tim’ petu titulu prvaka sveta.

Srbija je izvanrednom igrom u drugoj fazi šampiona stigla do sigurne medalje, na putu do finala redom su padale Grčka, Brazil i Francuska, ali se nije činilo tako posle prve faze. Ipak, stiče se utisak da je legendarni Sale Nacionale tempirao formu za najbitnije mečeva, a njegovi momci su mu uzvratili sjajnim partijama.

'Orlovi' su u možda i najjačoj grupi na Mundobasketu zauzeli četvro mesto, iza domaćina Španije, Brazila i Francuske, od kojih su poraženi. To je značilo da naša selekcija ide na megdan Grčkoj, koja je do tog trenutka imala svih pet trijumfa.

Međutim, tada je usledio prvi čas košarke, pa su Heleni ispraćeni kući sa 90:72. U borbi za mesto među četiri najbolje ekipe sveta Teo i drugovi revanširali su se Brazilcima na ubedljiv način. Bilo je delimično neizvesno samo do poluvremena, da bi u nastavku naši momci odigrali možda i najboljih 20 minuta košarke za snažnih i autoritativnih – 84:56.

Da se košarka definitivno vratila kući, bilo je jasno u petak negde oko ponoći. Francuzi su najpre šokirali domaćine Špance, i tako zakazali duel sa Srbijom u polufinalu. I aktuelni prvaci Evrope bili su favoriti pred duel, ali se Srbi ni ovoga puta nisu obazirali na ono što 'piše na papiru'. Ponovo je maestralni Miloš Teodosić preuzeo komandu, uz neizostavnu pratnju celog tima – za najveću pobedu Srbije u ovom veku i prvu svetsku medalju od osamostaljenja.

Ekipa se pred finale opustila na najbolji mogući način, jer je selektor Đorđević obezbedio svojim pulenima karte za ložu za derbi Madrida između Reala i Atletika na Santijago Bernabeu.

Svakako, selektor Srbije oduševio je čitav svet načinom na koji vodi ekipu na Svetskom prvenstvu u Španiji, ali je on i ovog puta ostao skroman i ponizan – rekavši da ovo nije njegov uspeh.

"Meni je pre svega bila čast da radim sa ljudima koji su pored mene – Jovica Antonić, Milan Minić i Muta Nikolić su moji najveći savetnici, kritičari. Dugujem veliku zahvalnost igračima koji su uradili veliki deo posla, zapravo najveći. Ponosan sam što sam njihov trener. Koncentrisani smo i dalje na takmičenje koliko je to moguće dan posle ovakve pobede“, rekao je Đorđević

Momak za koga je ikona srpske košarke rekla da je MVP Mundobasketa, Miloš Teodosić ističe da njegova ekipa nije stigla do finala da bi ga izgubila.

Ovaj turnir u Španiji je doktorat 27-godišnjeg Valjevca. On sada može da se nazove doktorom košarke. 14 poena, 4.1 asistencija i 2.4 skokova po utakmici ne odslikavaju dovoljno Teov uticaj na igru naše selekcije.

On je duša ovog tima, on podiže igru većine momaka u reprezentaciji za 20 ili 30% kada je na parketu. Ni Teodosić nema dilemu ko je favorit u finalu, ali...

„Oni su bez sumnje veliki tim. Ali mi sigurno ne idemo na tu utakmicu da je izgubimo“, rekao je Teodosić rečenicu od koje se ježi svaki navijač naše ekipe.

Još jedan momak koji je svojim ponašanjem i stavom zaslužio zvanje legende nacionalnog sportak je bez dileme Nenad Krstić. Iskusni centar iskoristio je priliku pred veliko finale da se vrati 12 godina u prošlost.

"Igrao sam za Partizan. Gledali smo utakmicu na benzinskoj pumpi jer smo se vraćali sa turnira. Bili smo u autobusu kada je utakmica počela, tada nije bilo interneta, a TV je bio mali", seća se kapiten šta je radio kada je naša reprezentacija poslednji put stigla do krova sveta.

Ipak, pre samo deset dana nakon poraza od Brazila retko ko je verovao u ekipu Aleksandra Đorđevića. To nepoverenje je očigledno bilo pogrešno, a srpski navijači mogli bi jednom za sva vremena da nauče lekciju

Lekciju koju očigledno još nisu naučili. Kritika je uvek dobrodošla, ali baram treba sačekati kraj prvenstva, pa onda analizirati urađeno.

S druge strane, Amerikanci definitivno znaju ko će im biti protivnik i sa kim imaju posla, što se može videti i iz njihovih izjava. Priliku da bude poražen od strane Srbije imao je plejmejker Golden Stejt Voriorsa Stefon Kari, koji je bio član mlade reprezentacije SAD na juniorskom Mundobasketu 2008. u Novom Sadu. Tada su u našem timu bili Stefan Marković i Miroslav Raduljica.

Celoj ovoj priči u prilog ide i izjava selektora SAD Majka Kšiševskog, koji je istakao da uopšte nije iznenađen briljantnim nastupima Srbije u Španiji.

"Nikada ništa ne očekuje od druge strane, uvek sam fokusiran samo na Sjedinjene Države. Međutim, nisam iznenađen što Srbija odlično igra. Veoma, veoma su talentovani. Uvek sam voleo Teodosića. Prvi put sam ga video na šampionatu 2010. godine. Daje timu neverovatnu energiju. Tim je veoma dobro vođen. Biće zaista teška utakmica za nas“, smatra Kšiševski

Kapiten nacionalnog tima SAD Džejms Harden rekao je da njegova ekipa zna dobre i loše strane selekcije Srbije, ali da je njen cilj ostao nepromenjen – zlato.

"Pripremićemo se za Srbiju, znamo šta je to što oni rade, znamo njihove dobre i loše strane. Gledao sam drugo poluvreme sa Francuzima, fenomenalni su. Sjajno šutiraju, njihovi bekovi su imali nekoliko zaista neverovatnih poteza, pogodili su i neke teške šuteve. Francuzi su takođe obavili dobar posao, ali je Srbija ekipa koja nikada ne odustaje", rekao je Harden.

Nekadašnji NBA šampion sa San Antoni Sparsima Stiv Smit smatra da je ključan faktor za SAD protiv Srbije da zaustave šut 'Orlova' za tri poena.

"Ključ je dobar start i odbrana šuta za tri poena. Srbija je druga na prvenstvu, predvođena Milošem Teodosićem koji šutira skoro 50%. Moramo braniti liniju za tri poena", rekao je Smit.

Nema ni trunke sumnje da su naši momci napravili nadljudski podvig samim ulaskom u finale, ako ne i samo polufinale, ali su nas tokom prethodnih decenija navikli na jednu stvar – a to je da verujemo. Nema razloga da tako ne bude ni ovog puta, a mi ćemo svakako biti neverovatno ponosni što imamo jednog Tea, Bjelicu, Bogdana, Krleta, Radulju, Kalinu, ali i Saleta, Mutu i drugove...

Za kraj, možda bi im najbolja priprema za najveći meč u svetu košarke bio ovaj klip. Klip u kojem družina sa Balkana u sred Amerike, nedaleko od Springfilda (mesta gde je izmišljena košarka), drži čas Ol-Star igračima NBA lige.



U svakom slučaju, nemojte propustiti priliku da se zahvalite ovim sjajnim momcima na epskom mestu za srpski sport momcima za svu radost koju su nam pružili u proteklih mesec dana – kakav god ishod finala bude bio.

U sportu, kao i životu, ništa nije nemoguće. Tako da se nemojte se iznenaditi ako oko ponoći budete mogli ponovo da izgovorite – "Srbi ludaci, planete prvaci!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

513 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve