Nova vest
Fudbal

Petak, 25.06.2010.

10:43

Prokletstvo „Najkijeve“ reklame

Najnovija „Najkijeva“ reklama pod nazivom „Write the future“ već nedeljama prati kampanju za Svetsko prvenstvo i emituje se u desetinama zemalja. Jedna od najpopularnijih novih reklama na sajtu Youtube, koju je od postavljanja pre mesec dana videlo preko 17 miliona ljudi predstavlja najpopularnije fudbalere koji su otputovali u Južnu Afriku u zanimljivim situacijama i služi za namamljivanje novih kupaca. Ipak, uprkos ogromnoj popularnosti i reklame i kampanje, same fudbalere kao da prati „prokletstvo“ novog slogana, pošto je većina njih eliminisana već u prvoj rundi takmičenja na kojem je trebalo da briljiraju.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Zvezda Obale Slonovače Didije Drogba, čijom akcijom na terenu počinje reklama, praktično već može da rezerviše kartu za povratak kući. Pošto se njegov tim našao u “grupi smrti” sa Brazilom, Portugalom i Severnom Korejom, posle dva meča Drogbina ekipa ima svega jedan bod i moraće da postigne bar osam golova na meču protiv Severne Koreje da bi se, uz eventualni poraz Portugalaca od Brazila plasirali u 1/8 finala kao drugi u grupi.

Fabio Kanavaro, koji se u reklami nalazi kao spasilac italijanskog tima, nije mnogo pomogao selekciji koja se posle tri kola kući vratila kao poslednja u grupi F. Kapiten “azura” morao je da trpi da ga u rodnoj zemlji nazivaju “sramotom”, pošto je Italija ostvarila najlošiji rezultat od svih evropskih reprezentacija, osvojiviši svega dva boda u tri meča, gde je remizirala sa Novim Zelandom i izgubila od Slovačke.



Nekadašnji najbolji igrač sveta Ronaldinjo, koji u reklami postaje idol dece širom sveta zbog svojih čuvenih driblinga, ove godine nije ni pozvan u tim selektora Dunge. Koincidentalno, Brazil je trenutno prvi u grupi G sa dve pobede u dva meča.

Ni Vejn Runi ne briljira. Iako je Engleska tek u poslednjem kolu jedva obezbedila prolazak kao druga u grupi. Posle remija protiv SAD-a i Alžira, Englezi su nekako u poslednjem kolu savladali Sloveniju 1:0 i tako sebi obezbedili susret sa Nemcima u osmini finala. Runi, kojeg širom Ostrva kritikuju jer ne pokazuje ni približno dobru igru kao u Mančester Junajtedu, na kraju je morao da se izvinjava jer je jednom prilikom posle meča izvređao navijače Engleske koji su ga izviždali posle napuštanja terena.

Čak ni Runijev sparing partner u stonoteniskom meču u reklami, Rodžer Federer, trenutno nije ni približno dobar koliko je bio u svojim izdanjima na Gren slemovima od pre nekoliko godina. Sedmostruki finalista i šestostruki šampion Vimbldona ove godine jedva je savladao 60. tenisera sveta Alehandra Falju u prvom kolu rezultatom 3:2, dok je i u drugom kolu igrao dva taj-brejka i izgubio set protiv Srbina Ilije Bozoljca.

Na kraju, tu je i Francuska, najveći fijasko od svih reprezentacija. Predvođeni Frankom Riberijem, koji u reklami zadaje glavobolje Runiju, Francuzi su još pre početka prvenstva imali problema sa selektorom Rejmonom Domenekom, da bi na kraju napadač Nikolas Anelka bio izbačen iz tima, dok su prvaci iz 1998. godine na tri susreta postigli samo jedan gol i osvojili samo jedan bod.

Da protagonisti “Write the future” reklame ne bi predstavljali pravu sportsku katastrofu, pobrinuli su se samo jedan fudbaler, ali i jedan košarkaš koji se nakratko pojavljuje u kampanji. Zvezda Portugala Kristijano Ronaldo, uprkos relativno slabim partijama, gotovo sigurno sa svojom selekcijom prolazi u završnicu šampionata, pošto je tim sa Iberijskog poluostrva posle remija protiv Obale Slonovače savladao Severnu Koreju 7:0 i tako praktično osigurao mesto u 1/8 finala. Čak ni u najvećoj pobedi u dosadašnjem toku šampionata Ronaldo nije bio najistaknutiji na terenu, a postigao je samo šesti gol, i to posle 16 meseci i 11 mečeva u kojima nije postigao pogodak za Portugal.

Stvar donekle vadi briljantni Kobi Brajant, čiji Lejkersi su epskom pobedom nad večitim rivalom Boston Seltiksima zapečatili 16. titulu šampiona NBA. Ovo je ujedno i peti šampionski prsten u Brajantovoj 14 godina dugoj karijeri.

Počasno mesto u reklami dodeljeno je i Fransesku Fabregasu, čija Španija će skoro sigurno proći u završnicu, ali koji trenutno ne igra zbog povrede.

Da li je u pitanju samo niz slučajnosti ili je neko marketinško prokletstvo po sredi ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – ukoliko i Ronaldov tim ispadne već u osmini finala (gde će im protivnik verovatno biti Španija), “Najki” će morati dobro da razmisli o kreiranju nove kampanje, čije će zvezde verovatno biti Li Jung So,

A možda je vreme da se zapitaju zbog čega, primera radi, u kampanji nisi forsirali Robina Van Persija ili Elana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve