Nova vest
Fudbal

Utorak, 29.06.2010.

01:19

Španija - Portugal (20:30h)

U poslednjoj utakmici osmine finala Mundijala u Južnoj Africi sastaju se dva rivala sa Pirinejskog poluostrva - reprezentacije Španije i Portugala.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Taj meč se igra od 20:30 časova na stadionu ’Grin Point’, u Kejptaunu.

Poslednji put, na velikim takmičenjima, Portugal i Španija su igrali u grupnoj fazi Evropskog prvenstva u Portugalu 2004. godine. Tada su domaćini turnira pobedili sa 1:0 i eliminisali ’crvenu furiju’ već na startu turnira.

Čak 14 fudbalera koji su igrali na tom meču su u sastavu dve reprezentacije i na SP u Južnoj Africi. Situacija se u poslednjih šest godina promenila, a Španci su u Južnu Afriku doputovali kao aktuelni evropski prvaci i veliki favoriti za osvajanje prvog mesta.

Iako su izabranici selektora Visentea del Boskea doživeli neprijatan poraz na stratu od Švajcarske, u nastavku takmičenja su uspeli da osvoje prvo mesto u H grupi.

Tokom takmičenja na teren se vratio i igrač engleskog Liverpula Fernando Tores, ali je bilo evidentno da je duga povreda uticala na realizaciju 26-godišnjeg napadača, koji još uvek nije postigao gol za Španiju na SP. Sa druge strane, ’furija’ se do sada u napadu oslanjala na učinak Davida Vilje, prvog strelca EP 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj, koji je do sada na turniru u Južnoj Africi postigao tri pogotka.

"Nije nimalo lako zaigrati u prepoznatljivoj formi nakon teške povrede", rekao je Tores i dodao da će uz naporan rad sigurno uspeti da se vrati u formu koja ga je krasila u prethodne dve godine.

Španci tvrde da im ne smeta breme favorita i ističu da je njihov cilj dobro poznat - plasman u samu završnicu Mundijala, a to iziskuje i trijumfe protiv jakih selekcija poput Portugala.

"Do sada smo igrali sasvim solidno, ali da bi ostvarili naš cilj ekipa mora da igra mnogo bolje. Pred nama su velika iskušenja posle kojih ćemo znati gde nam je mesto u svetskom fudbalu", rekao je Del Boske.

On se nije složio sa konstatacijama da su portugalski reprezentativci samo koncentrisani na individualnu igru i dodao da se radi o veoma organizovanom timu.

"Portugal nije samo Kristijano Ronaldo. Njihov tim se odlično brani i može da izvede veoma opasne kontranapade, kojih moramo da se pazimo", ocenio je Del Boske.

U redovima Španije samo je neizvestan nastup veznog igrača Ćabija Alonsa, koji ima problema sa člankom.

Sa druge strane, u timu Portugala napadač Dani možda neće biti u sastavu ekipe pošto je na poslednjem treningu vidno šepao. U tim se najverovatnije vraća Deko koji se potpuno oporavio od povrede kuka, ali selektora Karlosa Keiroša brine činjenica da čak sedam igrača ima žute kartone, a među njima je i Kristijano Ronaldo.

Selektor Keiroš je istakao da odlično pozanje španske fudbalere.

"Nalazimo se u situaciji u kojoj pobednik dobija sve, a poraženom ne ostaje ništa", rekao je Keiroš i dodao da su njegovi puleni veoma motivisani i spremni na sve.

Portugalija nije blistala u kvalifikacijama, kao ni tokom priprema, a ni u prvoj fazi takmičenja. Na kraju se ispostavilo se da je ubedljiva pobeda protiv Severne Koreje (7:0) bila sasvim dovoljna za drugo mesto u G grupi i plasman u osminu finala.

Pobednika meča Španija – Portugal u četvrtfinalu očekuje dvoboj sa boljim iz duela Paragvaj - Japan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve