Nova vest
Fudbal

Petak, 18.06.2010.

13:37

Velika pobeda Srbije nad Nemačkom!

Reprezentacija Srbije savladala je selekciju Nemačke rezultatom 1:0 u drugom meču Grupe D na Svetskom prvenstvu!

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Gol je postigao Milan Jovanović u 38. minutu, dok je Vladimir Stojković u 60. minutu odbranio penal Podolskom.

Nemačka je od 37. minuta igrala sa igračem manje pošto je Miroslav Kloze isključen zbog drugog žutog kartona. Srbija je Nemačku poslednji put pobedila 1973, a ovo je bio prvi poraz "Elfa" u grupi na SP od 1986. godine. Poslednji, treći meč u grupi, Srbija igra sa Australijom 23. juna od 20:30.

Meč je sudio Undijano Maljenko iz Španije, koji je prethodne sezone u Primeri isključio čak 11 igrača na 17 susreta.

Srpski reprezentativci su u meč ušli bez straha i ofanzivno, tako da je već u trećem minutu Zdravko Kuzmanović imao šansu sa oko 20 metara, koja nije bila veliki izazov za Nojera, pošto je lopta prošla par metara pored gola. Nemci su odgovorili odličnim volejem Lukasa Podolskog u sedmom minutu, koji ipak promašuje okvir gola.

Na početku meča najviše se istakao Miloš Krasić, koji u 11. minutu upućuje odličan centaršut Ninkoviću, doduše bez opasnosti po Nojera, pošto je Ninković loše zahvatio loptu iako je bio u idealnoj prilici.

Prvi žuti karton dobio je Miroslav Kloze u 13. minutu posle oštrog starta nad Banetom Ivanovićem.

Iako je reprezentacija Srbije na početku pokazala bolju igru od Nemaca i veći posed lopte, posle nepunih 20 minuta igre oba srpska beka dobila po žuti karton. Prvo je u 17. minutu sankcionisan Ivanović zbog faula nad Podolskim, da bi posle dva minuta opomenu dobio i Aleksandar Kolarov, koji je uklizao Muleru.

Opominjani su i Nemci, pošto u 22. minutu Kedira obara Krasića na sredini terena bez lopte i dobija žuti karton.

Srpski tim je taktički igru bazirao na sredini terena, dok se Nemci u prvih 20 minuta nisu našli ni u jednoj opasnoj prilici.

Solidnu šansu "panceri" su imali tek u 26. minutu preko Milera, koji je prejako šutirao, da bi se potom u 31. minutu Kloze našao u ofsajdu. Nemački napadač je uprkos podignutoj zastavici šutirao na gol, ali nije bio sankcionisan.Nemačka je nakratko preuzela inicijativu, te srpska slekcija nekoliko minuta nije imala priliku za napad, ali već u prvom naletu Krasića, Lam pravi oštar start i dobija žuti karton.

Sledi izvođenje slobodnog udarca sa dvadesetak metara, a Kolarov odlično šutira, ali pored desne stative.

Na isteku prvih pola sata Nemci i dalje nisu predstavljali ozbiljnu pretnju, iako su posed lopte povećali na 57 odsto. U 36. minutu sledi odlično probijanje Lama po desnoj strani i dobar udarac u srpski šesnaesterac, ali se Kloze ne snalazi i Kuzmanović izbija loptu.

Velika prednost za Srbiju stiže u vidu crvenog kartona za Klozea, koji je u 37. minutu poslat u svlačionicu posle neopreznog starta nad Stankovićem sa leđa.

Srbija je već minut kasnije iskoristila brojčanu prednost na terenu i povela sa 1:0. Posle novog sjajnog proboja Krasića po desnoj strani i centaršuta, Žigić odlično skače u šesnaestercu i spušta loptu Milanu Jovanoviću koji iz peterca loptu prosleđuje u Nojerovu mrežu.

U sudijskoj nadoknadi viđena je velika opasnost po gol Srbije. Nemačka je organizovala mini akciju pri izvođenju kornera, Ozil je centrirao u kazneni prostor, a golman Srbije Vladimir Stojković izboksovao je loptu. Lopta je stigla do Kedire koji je uputio silovit udarac preko istrčalog Stojkovića, ali je pogodio prečku. Par sekundi kasnije dosuđen je faul za Srbiju tako da 'Orlovi' na poluvreme odlaze sa igračem više i prednošću od 1:0.

Na početku drugog poluvremena viđena je dosta tvrđa igra nemačkog tima, koji je bio povučen na svojoj polovini, čekajući grešku srpskih reprezentativaca radi prilike za kontru.

Jedna takva prilika viđena je u 54. minutu, kada Švajnštajger istrčava na ivicu srpskog šesnaesterca, kada odlično reaguje Nemanja Vidić, koji u dva navrata bez faula sprečava Nemca da pokuša da šutne.

Sledi presija nemačkog tima, što rezultuje žutim kartonom za Nevena Subotića posle starta nad Ozilom u 56. minutu. Već u sledećoj akciji Podolski po levoj strani istrčava pred Stojkovića i upućuje opasan šut po zemlji, koji promašuje desnu stativu, da bi i u sledećem napadu pretio, ali takođe neprecizno.

U 60. minutu dosuđen je penal za Nemačku, na identičan način kao što je Gana dobila penal protiv Srbije, ovaj put rukom je igrao, inače briljantni Nemanja Vidić, zbog čega je dobio i žuti karton. Na belu tačku tada staje Podolski, koji šutira u desni ugao po zemlji, ali je Stojković sjajno reagovao i odbranio, a odbijenu loptu Subotić potom šalje u aut.

I u nastavku meča Podolski, ali i Ozil, bili su najveća pretnja po naš tim, pošto su se u više navrata uspešno probijali po levom boku i neometano stizali do šesnaesterca, gde je Bane Ivanović imao mnogo problema sa njima. Srećom, dobrim intervencijama srpske odbrane sve ozbiljne šanse za gol Nemačke su anulirane, dok napadački trio Krasić-Žigić-Jovanović nastavlja da konstantno preti protivničkoj mreži.

U 67. minutu Krasić je odlično prošao po levoj strani, ušao u kazneni prostor i dodao loptu do Jovanovića, koji je krenuo ka sredini šesnaesterca pa šutiro levom nogom u dalji ugao, ali nije uspeo da reši pitanje pobednika jer je pogodio stativu.

Dva minuta kasnije viđena je i prva izmena, pošto Antić izvodi Ninkovića, a uvodi Gojka Kačara. Minut kasnije u timu Nemačke Kakau i Marko Marin menjaju Milera i Ozila.

Jedna od najboljih prilika za gol Srbije u drugom poluvremenu desila se u 74. minutu, kada Krasić ponovo odlično centrira, a Žigić sa oko pet metara udara loptu glavom i pogađa prečku.

Levu je to bio signal da primeni taktiku "sve ili ništa", tako da kao poslednju izmenu umesto Badštubera uvodi Marija Gomesa. To je dodalo elana Nemcima, koji su najviše pretili iz prekida.

Srbija je drugu i treću izmenu izvršila u 75. i 79. minutu, kada su u igru umesto Kuzmanovića i Jovanovića ušli Petrović, odnosno Lazović.

U 81. minutu Žigić upućuje odličnu loptu Kačaru, koji potom promašuje sa oko 15 metara. Završnica je kod Nemaca takođe bila rezervisana za Podolskog, koji prvo odlično šutira u 82. minutu (Žigić izbacuje), da bi potom po zemlji u 85. minutu gađao pored stative.

U sudijskoj nadoknadi Dejan Stanković je izašao iz igre zbog povrede, a do kraja se ništa značajnije nije promenilo, reprezentacija Srbije ostaje prisebna i zasluženo slavi 1:0.

Srbija: Stojković, Kolarov, Ivanović, Vidić, Subotić, Krasić, Stanković Kuzmanović (Petrović 75'), Jovanović (Lazović 79'), Ninković (Kačar 69') i Žigić

Nemačka: Nojer, Fridrih, Mertesaker, Lam, Badštuber (Gomes 77'), Kedira, Švajnštajger, Ozil (Marin 70'), Muler (Kakau 70'), Podolski i Kloze

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

942 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve