Nova vest
Fudbal

Sreda, 16.06.2010.

17:51

Želson Fernandes srušio evropskog prvaka!

Fudbaleri Švajcarske napravili su najveće iznenađenje prvog kola Svetskog prvenstva, pošto su pobedili evropskog šampiona Španiju sa 1:0 (0:0).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Prvi trijumf Švajcarcima nad Španijom u istoriji osigurao je Želson Fernandes u 52. minutu, mada ostaje disukutabilno da li je Pike bio fauliran.

Španija je bila superiorna tokom najvećeg dela meča (32 šuta na gol), najbliži golu bili su kada je Alonso pogodio prečku, ali i Derdijokov pokušaj završio je na stativi.

Selektor Španije Visente del Boske počeo je sa samo jednim isturenim fudbalerom, Davidom Viljom,najbliži njemu bio je njegov doskorašnji saigrač iz Valensije David Silva, a na klupi su ostali Fabregas i Tores.

’Crvena furija’ od samog starta je preuzela kontrolu nad sredinom igrališta, a Švajcarci su se svesno povukli na svoju polovinu i orijentisali se na odbranu svog gola.

Španci su u prvoj fazi meča uglavnom kombinovali po levoj strani preko Silve i Inijeste, a na desnoj strani agilan je bio Ramos. U 24. minutu posle dodavanja Inijeste Žerar Pike je dobio loptu u odličnoj poziciji, ali je golman Dijego Benaljo ’skratio ugao’ i odbranio udarac štopera Barselone.

Švajcarska je samo jednom pripretila posle prekida, a najbolju priliku do kraja poluvremena propustio je Vilja, koji je izbacio iz igre Grihtinga, ali je neprecizno šutirao.

U 52. minutu Švajcarci stižu do gola – posle dubinske lopte Benalja, Eren Derdijok je izbio sam pred Kasiljasa, golman Španaca je na vreme startovao; Derdijok se potom nehotice sudario sa Pikeom, a najprisebniji je bio fudbaler Sent Etjena Želson Fernandes koji je ’otpadak’ iz blizine poslao u mrežu.

U igru su ušli Tores i Navas, što je Špance učinilo opasnijima, a Tores i Inijesta propustili su solidne prilike. Odbrana ekipe Otmara Hicfelda delovala je kompaktno i organizovano, mada je krajem prvog dela igre ostala bez komandanta Filipa Senderosa zbog povrede.

Najbliži izjednačenju Španci su bili u 73. minutu, kad je Ćabi Alonso šutirao sa 20-ak metara, a lopta je pogodila prečku.

Nekoliko minuta kasnije Švajcarci su mogli da obezbede trijumf – Derdijok je napravio dar-mar u odbrani Španaca, prevario je Pikea i Pujola, zatim mudro šutirao pored Kasiljasa, ali je pogodio stativu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

4 h

U fokusu

Vidi sve