Put do SP 2010: Kamerun

Kamerun je jedina afrička selekcija koja se šest puta kvalifikovala za zavrčni turnir Svetskog prvenstva: 1982, 1990, 1994, 1998, 2002. i 2010. godine.

Izvor: LB

Petak, 11.06.2010.

07:36

Default images

’Lavovi’ su, takođe, prva afrička selekcija koja se plasirala u četvrtfinale Mundijala. Kamerun je u Italiji 1990. godine eliminisan od Engleske posle produžetaka.

Nakon prve runde kvalifikacija u afričkoj zoni, u kojoj su učestvovali najslabije rangirani timovi, na žrebu u Durbanu 25. novembra 2007. godine, 48 ekipa podeljeno je u 12 grupa. Kamerun se našao u Grupi jedan, sa selekcijama Zelenortskih ostrva Tanzanije i Mauricijusa.

’Lavovi’ su svoj put ka Južnoj Africi počeli 31. maja 2008. godine, pobedom protiv Zelenortskih ostrva (2:0), golovima Rigoberta Songa i najboljeg strelca tima Samjuela Etoa. Nakon toga, u narednih pet mečava, Kamerun je zabeležio četiri pobede i samo jedan remi, protiv Tanzanije (0:0), a Eto je postigao još pet pogodaka.

U treću fazu kvalifikacija plasiralo se ukupno 20 timova, koji su raspoređeni u pet grupa. Kamerun se, voljom žreba održanog u Cirihu 22. oktobra 2008. godine, našao u Grupi A sa Gabonom, Togoom i Marokom. ’Lavovi’ su loše startovali, pošto su 28. marta 2009. godine poraženi na gostovanju u Togou (1:0), a odmah potom je usledio i kiks protiv Maroka (0:0).

Nakon toga tadašnji selektor Oto Fister je smenjen, a na njegovo mesto dolazi Francuz Pol Le Gven. Francuski stručnjak je definitivno pozitivno uticao na reprezentativce Kameruna koji su u preostale četiri utakmice kvalifikacija zabeležili maksimalni učinak. U poslednjem meču 14. novembra 2009. godine Kamerun je golovima Pjera Veboa i Etoa savladao Maroko (2:0), dok je Togo ostvario minimalnu pobedu nad Gabonom, što je značilo da se Kamerun plasirao na Mundijal u Južnoj Africi.

Kamerun se tako, po šesti put, našao na Mundijalu gde će mu društvo iz Afrike praviti selekcije Alžira, Obale Slonovače, Gane, Nigerije i domaćina Južne Afrike.

Većina reprezentativaca Kameruna igra u evropskim klubovima, a najzvučnije ime u timu je sigurno napadač milanskog Intera Samjuel Eto. Pored njega tu je i mladi Pjer Vebo iz španske Maljorke. Glavne oslonce u veznom redu čine Žan Makun (Lion), Stefan Mbia (Marsej) i Aleksandar Song (Arsenal). Poslednju liniju ispred golmana Kamenog (Espanjol) vodi iskusni defanzivac turskog Trabzonspora Rigobert Song, koji je do sad igraon tri Svetska prvenstva. On je jedini fudbaler pored Zinedina zidana koji je dobio crveni karton na dva Mundijala i takođe drži rekord kao najmlađi fudbaler (17 godina) koji je isključen na meču SP

Važnu ulogu u Južnoj Africi imaće i 45-godišnji selektor Le Gven, koji je tokom kvalifikacija uspeo da transformiše tim i usadi ekipi pobednički mentalitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: