Pretorija

Pretorija je, pored Kejptauna i Blumfontejna, jedan od tri glavna grada Južne Afrike i u njemu se nalazi izvršna i administrativna vlast. Lociran je u severoistočnom delu zemlje, u Gauteng provinciji. Nalazi se u okviru Tšvane metropolisa, koji je osnovan 2000.godine i u okviru kojeg se nalazi još 12 gradova. Sama Pretorija je prvi put naseljena početkom 17. veka, a zvanično je osnovana 1855. od strane Martinusa Pretorijusa, sina Andriesa Pretorijusa, prvog predsednika Južnoafričke Republike.

Izvor: MT

Sreda, 02.06.2010.

14:33

Default images

Pretorija je grad žive kulture u kojem se nalaze brojni muzeji, spomenici, istorijske građevine, kao i umetnički centri. Takođe, pored grada nalazi se i prelepi Grenklof prirodni rezervat, poznat i kao ’Dolina 1.000 drva’. Jedna od najlepših građevina u Južnoj Africi i sedište vlasti, Zgrade Unije, nalaze se upravo u Pretoriji. Pretorija je poznata i po utvrđenjima oko grada, izgrađenim nesposredno pre početka Drugog Burskog rata.

Pretorija se nalazi na 1214 metara nadmorske visine i ima oko milion stanovnika (2,2 ukoliko se računa cela Tšvana oblast). Prosečna temperatura tokom leta iznosi 25 do 30 stepeni, a letnji pljuskovi su takoreći uobičajena pojava u Pretoriji.

Većinu stanovništva čine Pedi i Afrikaneri, a na samoj teritoriji grada priča se oko 12 različitih jezika. Pretorija je izuzetno bitna za istoriju Južne Afrike pošto je u njoj održan (ne)čuveni „Rivonija proces“ 1961. godine kada je Nelson Mandela osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Isti čovek je 33 godine kasnije u istom gradu inaugurisan u prvog demokratskog predsednika Južne Afrike. U Pretoriji je rođen i Maks Telije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu za otkrivanje vakcine protiv žute groznice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: