Mikael Esijen, očekivan kraj nesrećne sezone

Mikael Esijen, najveća zvezda reprezentacije Gane rođen je u Akri 3. decembra 1982 i igra na nekoliko pozicija na sredini terena, a po potrebi dobro se snalazi i u odbrani. Zbog povrede je propustio praktično celu sezonu, FS Gane i Milovan Rajevac su se nadali da će on ipak biti spreman za Svetkso prvenstvo, ali istina je bolna za sve. Sada će mnogo veća odgovrnost biti na drugim igračima, naročito na Saliju Muntariju.

Izvor: Uroš Ž.

Utorak, 01.06.2010.

17:19

Default images

Fudbalsku karijeru započeo je posle diplomiranja na St.Augustin koledžu, a prvi put je igrao van Afrike kada je sa reprezentacijom Gane igrao na U17 Svetskom prvenstvu i osvaja bronzu. Tu je skrenuo pažnju na sebe i 2000. je stigao na probu u Mančester junajted.

Te godine ostaje u Evropi, prelazi u francusku Bastiju, klub za koji je igrao najbolji srpski fudbaler 20. veka, Dragan Džajić. Po dolasku u Francusku počela su poređenja sa Patrikom Vijerom, a posle tri sezone igranja za Bastilju mogao je da bira u koji će francuski klub, PSŽ je nudio najviše ali je Esijen odabrao Olimpik iz Liona. Za dve godine u Lionu, dva puta je bio prvak Francuske, postigao 13 golova na 86 utakmica.

Leta 2005. prelazi u Čelsi za 26 milona funti i postaje najskuplje pojačanje londonskog kluba. Kod Žozea Murinja postaje jedan od najvažnijih igrača na sredini terena i u prvoj sezoni osvaja Premijer ligu. U svojoj drugoj sezoni u Čelsiju igrao je na čak 54 utakmice i osvojio FA i Liga kup i bio proglašen za najobljeg igrača te sezone. Sa “plavcima“ je 2008. igrao i finale Lige šampiona.
Poslednje dve sezone više je bio na tribinama nego na terenu, a jedini razlog su povrede. U protekloj sezoni igrao je na samo 14 utakmica, poslednju u dresu Čelsija odigrao je početkom decembra. Očekivalo se da će se u februaru vratiti na teren, ali je posle Kupa afričkih nacija obnovio povredu i propustio ostatak sezone.

Sa U17 reprezentacijom Gane osvojio je bronzu na Svetskom prvenstu 1999, a dve godine kasnije bio je deo ekipe koja je poražena u finalu od Argentine. Esijen je bio jedan od najboljih igrača na tom turniru. Za A tim svoje zemlje debituje 2002. godine protiv Maroka na KAN-u i do sada je postigao tri gola na 51 utakmici. Krajem prošle godine u Akri je osnovao svoju fondaciju “Fondacija Mikaela Esijena“ sa namerom da pomogne da mladi u Gani imaju bolju medicinsku negu.

Na prošlom Mundijalu u Nemačkoj bio je neizostavan deo tima koji je selektirao Ratomir Dujković. Esijen je igrao na sva tri meča u grupi (Češka, Italija, SAD), ali je zbog suspenzije morao da propusti meč osmine finala sa Brazilom.

Esijen je bio na proširenom spisku Milovana Rajevca kao lider i najveća zvezda tima, ali će zbog povrede definitvno propustiti XIX Svetsko prvenstvo i svojim neigranjem umanjiti šanse svoje zemlje za uspeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: