Luis Suarez, mašina za golove i ućutkavanje kritičara

Neki ga smatraju isuviše sebičnim igračem, drugi mi prebacuju da je previše prljav u igri o čemu svedoči veliki broj žutih kartona koje dobija, ali veliko fudbalsko znanje i neverovatan osećaj za gol, to mu već niko više ne spori. Sa saigračem Dijegom Forlanom predstavlja jedan od najopasnijih i najubojitijih tandema u napadu na predstojećem Svetskom prvenstvu.

Izvor: MT

Ponedeljak, 31.05.2010.

23:48

Default images

Luis Suarez (Luiz Alberto Suarez Diaz) rođen je 24. Januara 1987. godine u Saltu, Urugvaj. Svoju prvu seniorsku sezonu odigrao je 2005-06. za Nasional iz Urugvaja sa kojim je osvojio titulu postigavši 12 golova na 29 utakmica. Na kraju sezone prelazi u holandski Groningen za 800 hiljada evra. Nastavio je sa dobrim igrama i sezonu završio sa 10 postignutih golova na 29 mečeva.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeru predstavljao je transfer u Ajaks 2007. za sumu od oko 7.5 miliona evra. Puno se buke diglo oko tog transfera, čak je i fudbalski savez Holandije u jednom trenutku poništio transfer, ali klubovi su se na kraju ipak dogovorili. Da je vredeo toliko muka, pokazao je već na debiju protiv De Grafšapa koji je Ajaks dobio 8:1 a Suarez je postigao jedan i namestio tri gola, da bi potom na njemu bio skrivljen penal. Prvu sezonu u Ajaksu završava sa 20 golova na 41 utakmici.

Sledeća sezona je bila još bolja: 28 golova na 43 utakmice i drugo mesto na listi strelaca u prvenstvu sa 22 gola. Sjajne igre dovele su ga do kapitenske trake posle odlaska Vermalena u Arsenal. Poslednja sezona mu je donela naslov najboljeg strelca i najboljeg igrača u holandske lige. Te titule zaslužio je sa 35 golova na 33 utakmice u prvenstvu i ukupno 49 golova na 48 utakmica u svim takmičenjima.

Za reprezentaciju Urugvaja debitovao je 2007. godine u pobedi od 3:1 protiv Kolumbije. Debi nije bio previše slavan pošto je zaradio isključenje zbog drugog žutog kartona u 85. minutu nakon prigovora. Na 29 utakmica do sada postigao je 10 golova.

Glavno oružje Suareza predstavlja velika brzina i sjajna kontrola lopte kao i velika preciznost i prisebnost u presudnim trenucima. U tandemu sa već pomenutim Forlanom predstavlja glavni razlog za veliki optimizam Urugvajaca, bar po pitanju prolaska iz grupe gde se, makar po imenima, nalaze ispred Meksika i Južne Afrike. Glavnu borbu ovog leta za dovođenje ovog sjajnog napadača vodiće Arsenal i Mančester Junajted pošto su iz trke ispali Čelzi i Mančester Siti. Nezvanična cena je 35 miliona funti, a da li stvarno toliko vredi, imaće priliku da pokaže u Južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: