Marek Hamšik, "Kralj Napulja" i slovački Pol Skols

Marek Hamšik, gotovo sigurno ključni igrač Slovačke reprezentacije na predstojećem Svetskom prvenstvu, već je sa svoje nepune 23 godine stigao da odbije pozive Intera i Čelzija koji su pristigli početkom ove godine, najavivši pritom potpisivanje novog ugovora sa Napolijem, timom u kome je stekao ime. Posle sjajne sezone u Napoliju, ovaj 22-godišnji momak ima sve preduslove da se na predstojećem Mundijalu od mladog talenta, transformiše u istinsku zvezdu svetskog fudbala.

Izvor: MT

Ponedeljak, 31.05.2010.

23:32

Default images

Marek Hamšik je rođen 27. Jula 1987. godine u Banjskoj Bistrici. Igra na poziciji ofanzivnog veznog poput svog fudbalskog idola Pavela Nedveda. Fudbal je počeo da trenira već sa četiri godine u lokalnom klubu Jupie Podlavice. Prvi transfer 2002. godine u Slovan iz Bratislave platio je njegov otac Ričard i to 4.150 evra. Tamo je proveo tri sezone odigravši svega pet utakmica za prvi tim, pre nego što su ga 2004. godine zapazili skauti Breše, gde je na kraju prešao za 60 hiljada evra. Posle jedne sezone u Seriji A, a potom i Seriji B gde na 25 utakmica nije uspeo da postigne gol, usledila je prelomna treća sezona gde se na 40 utakmica deset puta upisao u strelce. Breša je to umela da naplati,pa ga je 2007. godine prodala Napoliju za 5,5 miliona evra.

Uprkos velikim očekivanjima i velikom pritisku, Hamšik je od samog starta pokazao da će umeti da se nosi sa time. Na svom debiju u Kupu Italije protiv Ćezene namestio je prvi, a potom postigao drugi gol na utakmici u kojoj je Napoli na kraju slavio sa 4:0. U naredne tri sezone postao je praktično zaštitni znak Napolija, sa svojim sjajnim osećajem za gol (postigao je 30 golova u prethodne 3 sezone) ali pre svega, sa svojim asistencijama i posebno istančanim osećajem za završni pâs.

Za to vreme dva puta je proglašavan za najboljeg mladog igrača Slovačke, a dvaput je i zauzeo drugo mesto u konkurenciji seniora. Prethodno prošavši mlade selekcije, za A tim Slovačke debitovao je 2007. godine u prijateljskoj utakmici protiv Poljske. Do sada je odigrao 30 utakmica, uz osam postignutih golova.

Jedan od najtalentovanijih mladih veznih igrača na svetu po svom stilu igre često podseća na Pola Skolsa. Šanse Slovačke reprezentacije da prođu grupu na ovom prvenstvu najviše će zavisiti toga hoće li Hamšik uspeti da makar zadrži formu kakvu je imao u Seriji A. Naravno, svaki postignut gol će itekako uvećati te šanse. Kako će se izboriti sa pritiskom, uskoro ćemo imati priliku da vidimo ali u svakom slučaju, vreme radi za njega a da ima zdrav stav i način razmišljanja, već je pokazao time što nije pojurio u prvi veći klub koji ga je pozvao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: