Đuzepe Rosi, ispunio italijanski san

Najteži posao od svih mladih talenata u Južnoj Afici imaće napadač Viljareala, Đuzepe Rosi koji ima zadatak da se nametne selektoru aktuelnog prvaka sveta Marčelu Lipiju i izbori se za mesto u napadu Italije pored Alberta Đilardina, Antonija Di Natalea i Vinćenca Jakvinte. Rosi je rođen 1. februara 1987. godine u predgrađu Nju Džersija, Taneku.

Izvor: AK

Subota, 29.05.2010.

01:17

Default images

Karijeru je počeo u mlađim kategorijama Parme, a onda ga je kao 17-godišnjaka kupio Mančester junajted. Sezonu 2006/2007 proveo je kao pozajmljen igrač u Njukaslu i Parmi kojoj je pomogao da izbegne eliminaciju u Seriju B.

Pošto golovi u Italiji nisu bili dovoljni za mesto na ‘Old Trafordu’, Junajted je prodao Rosija španskom Viljarealu. Već na debiju protiv gradskog rivala Valensije, Rosi je bio strelac, a vrhunac je dostigao u sledećoj sezoni kada je postigao 15 golova, uz tri u Ligi šampiona. U protekloj sezoni postigao je 17 golova, pet u Evropi.

Pre debija za seniorski tim Italije Rosi, koji je nastupao u skoro svim mlađim selekcijama ‘neroazura’, dobio je poziv u reprezentaciju SAD-a pred SP u Nemačkoj 2006, ali je odbio selektora Brusa Arenu izrazivši želju da igra za domovinu svojih roditelja. Pjerluiđi Kaziragi pozvao ga je za U-21 šampionat Evrope 2007, a na Olimpijskim igrama u Pekingu, godinu dana kasnije, bio je najbolji strelac turnira sa četiri gola iako je Italija stigla tek do četvrtfinala.

Za A selekciju debitovao je oktobra 2008, a prvi gol postigao je u junu 2009. na prijateljskom meču protiv Severne Irske. Na Kupu konfederacija 2009. u Južnoj Africi bio je dvostruki strelac protiv SAD-a, zemlje u kojoj je rođen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: