Arjen Roben, njegova sezona

Krilni napadač minhenskog Bajerna standardni je član holandske reprezentacije na poslednja tri velika takmičenja (EURO 2004 i 2008, SP 2006). Rođen je 23. januara 1984, a karijeru je počeo lokalnom Bedumu iz Groningena. Posle sjajane sezone u Bajernu sa kojim je osvojio duplu krunu, očekuje se i da u Južnoj Africi bude lider "oranja".

Izvor: AK

Petak, 28.05.2010.

21:34

Default images

Sjajna tehnika i kontrola lopte odveli su ga 2003. godine u PSV gde je stigao do titule i nagrade za najboljeg mladog igrača lige. Zajedno sa Matejom Kežmanom činio je jedan od najubojitijih tandema u Evropi, od navijača prozvan ‘Betmen i Robin’. Posle samo jedne sezone postao je meta premijerligaških klubova od kojih je najuporniji i najdarežljiviji bio Čelsi, te je Roben po završetku sezone 2004. godine karijeru nastavio na ‘Stamford Bridžu’.

U tri sezone sa ‘plavcima’, gde je imao dosta problema sa povredama, pomogao je klubu da osvoji dve uzastopne titule, prvi put u istoriji.

Roben u avgustu 2007. napušta London i prelazi u Real Madrid za 35 miliona evra. Već u debitantskoj sezoni osvaja titulu, svoju četvrtu u šest godina, ali dve sezone kasnije napušta Madriđane nezadovoljan pozicijom u timu dolaskom Kristijana Ronalda i Kake, te prelazi u Bajern. Svoj debi imao je u drugom poluvremenu meča sa šampionom Volfsburgom kada je postigao dva gola. Tokom cele sezone bio je lider minhenskog tima kojem je fenomenalnim golovima protiv Fiorentine i Mančester junajteda u gostima omogućio plasman u polufinale Lige šampiona, gde je opet postigao odlučujući gol protiv Liona u prvom meču.
Beta
Roben je za reprezentacaiju Holandije odigrao 42 utakmice i postigao 11 golova. Svoj debi imao je na Evropskom prvenstvu 2004. kada je bio jedan od najmlađih igrača koje je selektor Dik Advokat poveo u Portugal. Advokat ga je izveo na meču protiv Češke kod rezultata 2:1 za Holandiju koja je tu utakmicu izgubila. Selektor je pretrpeo velike kritike javnosti zbog tog poteza, a Roben je potvrdio grešku selektora postigavši odlučujući penal protiv Švedske.

Na svom prvom nastupu na Svetskom prvenstvu 2006. postigao je jedini gol na meču protiv Srbije i Crne Gore. Tada je dobio nagradu za igrača meča, što je ponovio i protiv Obale Slonovače, pa je postao jedan od osam fudbalera koji su više od jednog puta dobiti tu nagradu.

Na EP 2008. godine ponovo je zapostavljen iz prvog tima jer je bio rezerva Ven der Vartu, Snajderu i Kujtu u formaciji 4-2-3-1 koju je forsirao selektor Marko van Basten. Međutim, ponovo je dokazao de je nepravedno potcenjen jer je sa svojim rivalom za mesto u timu Robinom van Persijem, bio tvorac velike pobede protiv Francuske (4:1).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: