Đi Sung Park, Korejac broj 1

Prvi Korejac koji je osvojio Premijer ligu i Ligu šampiona, prvi Azijac koji je poneo kapitensku traku Mančester junajteda, Đi Sung Park rođen je 25. februara 1981. godine u prestonici Južne Koreje Seulu.

Izvor: AK

Petak, 28.05.2010.

19:01

Default images

Zbog slabog statusnog položaja, Park je kao srednjoškolac odbijen od profesionalnih klubova u svojoj zemlji, pa je posle jedne sezone na univerzitetu Mjongđi prihvatio ponudu drugoligaša Kjota te prešao u Japan. Đi Sung je pomogao ekipi da se plasira u prvu ligu i da prvi put u istoriji igra u finalu Carskog kupa. Sledeće godine napustio je tim i prešao u holandski PSV kod svog mentora iz reprezentacije Gusa Hidinka.

Posle problema sa povredom u prvoj sezoni, Park se sledeće nameće kao jedan od ključnih igrača prilikom plasmana u polufinale Lige šampiona, te ga 2005. u Mančester junajted dovodi Ser Aleks Ferguson. Uskoro je postao prvi Korejac koji je osvojio Premijer ligu i prvi Azijac kapiten ‘crvenih đavola’. U sezoni 2007/2008 Park je dostigao vrhunac svoje karijere tokom mečeva u Ligi šampiona, protiv Rome i Barselone. Međutim, nije bio u timu Junajteda koji je u Moskvi pobedio Čelsi i osvojio Ligu šampiona. Godinu dana kasnije Park je dobio svoje finale.

Kao 19–godišnjak počeo je reprezentativnu karijeru na poziciji zadnjeg veznog. Tek dolaskom Gusa Hidinka na mesto selektora, Park je počeo da napreduje na mestu krilnog igrača. Na SP 2002. na domaćem terenu postigao je istorijski gol protiv Portugala kojim je Južna Koreja prvi put u svojoj istoriji izborila nokaut fazu, a kasnije stigla i do spektakularnog četvrog mesta na Mundijalu.

11. oktobra 2008. postao je kapiten nacionalne selekcije na meču sa Uzbekistanom (3:0). Od tada je predvodio nepobedivu Južnu Koreju kroz azijske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Park je poznat po svojoj besprekornoj fizičkoj spremi i sposobnosti da igra na svim pozicijama u veznom redu. Za selekciju svoje zemlje odigrao je 85 utakmica i postigao 11 golova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: