Marselo Bielsa

Marselo Alberto Bielsa, poznat pod nadimkom ‘ludak’, rođen je 21. jula 1955. godine u Argentini.

Izvor: LB

Utorak, 18.05.2010.

12:30

Default images

Pre trenerske karijere igrao je za Njuels Old Bojs, ali jeigračku karijeru završio sa samo 25 godina. Početkom 90-tih godina prošlog veka, kao trener Njuels Old Bojsa, osvojio je dve titule prvaka Argentine, a 1992. je ekipu doveo i do finala Kupa Libertadores.

Nakon toga Bielsa se preselio u Meksiko gde je trenirao ekipe Atlasa i Amerike, da bi se potom 1997. godine vratio u domovinu i preuzeo Veles Sarsfild sa kojim je 1998. osvojuio Klausuru.

Bielsa je 1998. godine izabran za trenera španskog Espanjola, ali se ubrzo vratio u Argentinu, kako bi preuzeo reprezentaciju te zemlje. Ekipa se kvalifikovala za SP u Nemačkoj 2002. godine, ali na Mundijalu nije prošla grupnu fazu takmičenja. Bez obzira na neuspeh Bielsa je ostao na toj funkciji i doveo gaučose do finala Kopa Amerike 2004, a iste godine je trijumfovao na Olimpijskim igrama u Atini. Argentina je tako postala prva južnoamerička zemlja koja je pobedila na OI još od 1928. godine i Igara u Amsterdamu. ‘Gaučosi’ su tada u finalu savladali reprezentaciju Urugvaja.

Nakon što je reprezentaciju Čilea odveo na SP u Južnoj Africi, Belisa je u toj zemlji dobio status legende, a reprezentacija Čilea se tako posle 12 godina ponovo našla na Mundijalu. Argentinac ima poseban odnos i sa novinarima, pošto ne daje intervjue već preferira konferencije za štampu na kojima odgovara na svako postavljeno pitanje, pa njegova druženja se novinarima zanju da traju i po tri ili četiri sata.

Poznat je i po specifičnom načinu rada pri kome napad, vezni red i odbrana treniraju odvojeno i u različitim terminima.Institut za istoriju i statistiku fudbala (IFFHS) je 2001. godine Bielsa proglasio za selektora godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: