Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

14:16

Ivica Olić, munja koja neće bljesnuti u Južnoj Africi

Ivica Olić imao je sjajnu debitantsku sezonu u Bajernu iz Minhena u kojoj je osvojio duplu krunu u Nemačkoj i igrao je u finalu Lige Šampiona gde je Inter bio bolji. Ipak, priliku da sve začini i na najvećoj sceni, propustiće zbog samo jednog boda, koliko je Hrvatskoj nedostajalo da se plasira u baraž za Mundijal.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Ivica Olić je rođen 14. septembra 1979. u selu Davor blizu Nove Gradiške u Hrvatskoj, tadašnjoj SFRJ. Karijeru je započeo u lokalnoj Marsoniji, odakle je sa 19 godina prešao u Hertu, ali se već naredne godine vratio u svoj klub za koji je, po povratku, postigao 21 gol. Posle prelaska u Zagreb 2001. godine, posle samo jedne sezone odlučuje da postane član Dinama, gde je takođe postao i najbolji napadač u ligi. Opet, posle samo godinu dana, kupuje ga CSKA iz Moskve a kojim je osvojio brojne trofeje: tri titule prvaka, dva Kupa Rusije, dva Superkupa, kao i Kup UEFA 2005. godine.

Januara 2007. godine prelazi u Hamburg gde je doveden da pomogne u spašavanju sezone, pošto se ekipa posle zimske pauze nalazila u zoni ispadanja. Olić je tada bio jedan od najboljih igrača ekipe koja je na kraju završila na sedmom mestu. Olić, koji igra na pozicijama krila i napadača, postao je prvi igrač u istoriji HSV-a koji je het-trik postigao tokom jednog poluvremena. Postao je ljubimac publike u Hamburgu sa kojom je ipak morao da se oprosti na kraju sezone 2008-2009. pošto ga je u svojim redovima želeo veliki Bajern.

Olić je u Bajern prešao kao slobodan igrač, gde je doveden kao podrška i zamena Miroslavu Kloseu i Mariju Gomezu. Ipak, povrede ostalih igrača doprinele su tome da postane prvotimac, a već na svom debiju uspeo je da se opiše u strelce. Kao i u Hamburgu, i navijači u Minhenu su ga ubrzo zavoleli. Posebno mesto u njihovim srcima obezbedio je kada je postigao gol u nadoknadi vremena u četvrtfinalu Lige Šampiona sa Mančester Junajtedom, koji je njegov tim tako dobio sa 2:1. Takođe, u revanšu je bio strelac pa je Bajern prošao dalje zahvaljujući golu u gostima. U polufinalu Bajern se prošetao preko Liona, a Olić je zabeležio i svoj prvi het-trik za Bavarce. Na Olićevu žalost, Inter je ipak bio prejak u finalu koje je odigrano 22. maja.



Olić je za A selekciju Hrvatske debitovao 2002 godine i bio je deo ekipe na Svetskom Prvenstvu. Tamo je uspeo i da se upiše u strelce, postigavši gol na meču sa Italijom koji je Hrvatska dobila sa 2:1. Igrao je i na EP 2004. kao i na dva meča na SP 2006. godine. Olić je poznat i po golu Englezima koji su poraženi od Hrvatske sa 3:2 čime su eliminisani iz kvalifikacija za Euro 2008. U kvalifikacijama za Mundijal 2010. Olić je učestvovao sa tri gola na osam mečeva, ali to nije bilo dovoljno za plasman ’vatrenih’ makar u baraž.

Ljubitelji fudbala će tako ovog leta biti uskraćeni da u Južnoj Africi gledaju jednog od najbržih i najeksplozivnijih fudbalera na svetu. Oliću je to možda bila i poslednja šansa da se još jednom pokaže na velikoj sceni. Šteta kada se uzme u obzir da je sjajni napadač imao odličnu sezonu za sobom, u kojoj je izabran u idealan tim Lige Šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve