Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

13:32

Mihael Balak - 13 je ipak baksuzan broj

Jedno od najvećih imena koje će propustiti Mundijal u Južnoj Africi biće svakako (na radost srpskih navijača) kapiten reprezentacije Nemačke, Mihail Balak. Balak će prvenstvo propustiti zbog faula Kevina-Princa Boatenga u finalu FA Kupa u kojem je Čelsi savladao Portsmut sa 1:0. Slučajno ili ne, Boateng je reprezentativac Gane koja će se takođe sastati sa Nemačkom na predstojećem Svetskom Prvenstvu. Da li je u pitanju bila osveta za šamar sa prethodnog susreta?

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Inspirativna figura u svakom pogledu, Balak iza sebe ima uspešnu klupsku karijeru, ali je nekako uvek propuštao da ostvari uspeh na najvećim pozornicama. Balak je finale Svetskog Prvenstva 2002. propustio zbog suspenzije, dok je u finalu Eura 2008. izgubio od Španije, dok je tih istih godina bio poražen u finalima Lige Šampiona. Prvenstvo u Južnoj Africi bila je verovatno poslednja prilika za 33-godišnjeg Balaka da dođe do nekog zaista velikog trofeja, ali po svemu sudeći to će morati da pokuša u Ligi Šampiona sa Čelsijem sledeće godine.

Kako je Balak propustio Svetsko Prvenstvo:



Mihael Balak rođen je u Čemnicu 26. septembra 1976. godine, gde je sa sedam godina i počeo da trenira fudbal. Već od najranijih dana, Balak se razlikovao od ostale dece koja igraju fudbal, za početak po tome što je podjednako dobro koristio i levu i desnu nogu. Prvi profi ugovor potpisuje 1995. godine i sa Čemnicom je igrao u Cvajti. Čemnic je ispao u treću ligu, ali to nije sprečilo Ota Rehagela, koji je sa Kajzerslauternom tek prešao u Bundesligu, da dovede Balaka. Svoj prvi meč odigrao je protiv Karsluea, a kao prvotimac, debitovao je krajem marta 1998. godine protiv Leverkuzena. Posle sjajnih nastupa za Lever, uključujući i plasman u četvrtfinale Lige Šampiona gde su poraženi od Bajerna, Balak sa 22 godine prelazi u Leverkuzen zaa 4.1 miliona evra.

Seriju pehova Balak je započeo još 2000. godine kada je u poslednjem meču sezone Leverkuzenu bio potreban samo remi sa slabašnim Unterhahingom, da bi ’farmaceuti’ osvojili titulu. Ipak, budući kapiten Nemačke je postigao autogol u meču koji je na kraju njegova ekipa izgubila sa 2:0, tako da je Bajern pobedom nad Verderom osvojio titulu. Dve godine kasnije, Bajer je prokockao pet bodova prednosti u poslednja tri kola pa je titulu prepustio Dortmundu, dok su u finalu Kupa Nemačke poraženi od Šalkea. „Šlag“ na torti došao je u finalu Lige Šampiona gde je doživljen i treći poraz, ovaj put od Real Madrida sa 2:1. U sezoni kada je proglašen za igrača godine u Nemačkoj, Balak je i sa Nemačkom poražen u finalu Svetskog Prvenstva.

Uprkos interesu madridskog Reala, Balak je izabrao Bajern u koji prelazi za 12.9 miliona evra. Tokom naredne četiri godine, sa Bavarcima je osvojio tri titule prvaka, tri Kupa i jedan Liga Kup. Ipak, često je bio na meti kritika zbog slabih izdanja u bitnim mečevima.

2006. godine Balak postaje član londonskog Čelsija sa kojim je do danas osvojio Premijer ligu, tri FA Kupa, Liga Kup i Komjuniti Šild.

Tri puta je bio fudbaler godine u Nemačkoj, dok je po dva puta bio biran u idealne postave Svetskog i Evropskog Prvenstva.



Balak je 1996. godine debitovao za mladu reprezentaciju Nemačke, a prvi nastup za A selekciju usledio je tri godine kasnije. Na EP 2000. Balak je odigrao samo sat vremena, dok je dve godine kasnije već bio standardni reprezentativac. Nemačka je na SP 2002. došla do finala, a zbog nepotrebnog faula u polufinalu sa Južnom Korejom, Balak je propustio finale sa Brazilom koje je njegov tim izgubio sa 2:0. Tada je izabran u najbolji tim šampionata, kao i četiri godine kasnije kada je Nemačka osvojila treće mesto.

Za nacionalni tim postigao je 42 gola na 98 nastupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve