Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 31.05.2010.

23:05

Dijego Forlan, Mister "Zlatna kopačka"

Iako možda Dijego Forlan ne spada u ’A’ listu svetskih fudbalskih zvezda, ipak se radi o jednom od najopasnijih napadača na svetu. Uostalom, dve ’Zlatne kopačke’, za 2005. i 2009. godinu dovoljno idu u prilog gorenavedenoj tezi.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Dijego Forlan je rođen 19. maja 1979. godine u Urugvaju u fubalskoj porodici. Dijegov otac, Pablo, igrao je na Svetskim Prvenstvima 1966. u Engleskoj i 1974. u Nemačkoj, dok je njegov deda, Huan Karlos Koraco igrao za argentinski Independiente. Iako je kao dete pokazao zavidan teniski talenat, posle teške saobraćajne nesreće koja je njegovu sestru Alehandru smestila na intenzivnu negu celih pet meseci, Dijego je odlučio da se vrati porodičnoj tradiciji – fudbalu.

Kao mlad fudbaler promenio je nekoliko klubova da bi na kraju završio u klubu svog dede, Independienteu iz kojeg je, posle četiri godine i 37 postignuth golova, prešao u Mančester Junajted januara 2002. godine. Forlan je pokazao slabu efikasnost tokom perioda provedenog na Ostrvu, ali će navijači ’crvenih đavola’ uvek pamtiti njegova dva pogotka na Enfildu, terenu najljućeg rivala Liverpula. Posle dve godine i samo 17 golova u svim takmičenjima za Junajted, Forlan u avgustu 2004. godine prelazi u Viljareal. Poverenje vodećih ljudi ’žute podmornice’ u Forlana bio je pun pogodak. Dijego im se već u svojoj prvoj sezoni na ’El Madrigalu’ odužio sa 25 golova, što je bilo dovoljno da bude prvi strelac Primere i da osvoji svoju prvu ’Zlatnu kopačku’ za najboljeg strelca u Evropi.



Forlan, sa nadimkom „Cachavacha“, koji je dobio po istoimenoj veštici iz crtanog filma na koju neodoljivo podseća, potpuno se preporodio na Iberijskom poluostrvu. U Viljarealu je sjajno funkcionisao u paru sa Argentincem Huanom Romanom Rikelmeom. Ipak, sjajni dvojac morao je da se razdvoji na leto 2007. godine kada je uprava Atletiko Madrida odlučila da bi idealna zamena za Fernanda Toresa, koji je prešao u Liverpul, upravo bio Forlan. Tamo ga je čekao još jedan izdanak Independietea, supertalentovani Serhio Aguero. Dvojac ’jorgandžija’ je tako postao noćna mora za sve protivnike, postigavši u svojoj prvoj zajedničkoj sezoni kombinovano 49 golova. U svojoj drugoj sezoni u Atletiku, Forlan sa 32 gola u Primeri i 35 u svim takmičenjima, osvaja svoju drugu ’Zlatnu kopačku’ u karijeri. Ovu sezonu krunisao je trofejom u Ligi Evrope, kada je briljirao u finalu protiv Fulama, postigavši oba gola za svoj tim u pobedi od 2:1, a pobednički pogodak postigao je četiri minuta pre kraja drugog produžetka.



Za nacionalni tim, Forlan je debitovao 2002. godine, kada je i zabeležio svoj prvi nastup na Svetskim Prvenstvima, kao i pogodak. Četiri godine kasnije, Urugvaj nije uspeo da se kvalifikuje za Mundijal u Nemačkoj, pošto je u baražu eliminisan od strane Australije. Forlan je u kvalifikacijam postigao šest golova, ali je u prvom meču baraža morao da izađe iz igre već u 18. minutu, zbog povrede. U kvalifikacijama za SP 2010, Forlan je postigao sedam golova, uključujući i het-trik protiv Perua. Iako u Južnoj Africi neće igrati sa Aguerom zajedno u napadu, Forlan će pored sebe će imati igrača sličnog profila i verovatno budućeg heroja nacije, Luisa Suareza, tako da će očekivanja Urugvajaca svakako biti na visokom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve