Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 31.05.2010.

16:51

Nvankvo Kanu, najtrofejniji Afrikanac

Reprezentacija Nigerije igraće u Južnoj Africi svoje četvrto Svetsko prvenstvo, a čovek koji je definitvno u toj afričkoj zemlji jedan od simbola fudbala, i još uvek najveća zvezda tima je Nvankvo Kanu, koji će treći put nastupiti za svoju zemlju na Mondijalu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Nvankvo Kristijan Nvosu Kanu rođen je 1976. godine u gradu Overi koji se nalazi na jugoistoku Nigerije. Fudbalsku karijeru počeo je sa 15 godina u malom klubu ’Federation works’, a 1992. prešao je u ’Ivuanijanvu nationale’. Naredne godine, na šampionatu sveta za igrače do 17 godina zapazili su ga skauti Ajaksa, pa je odmah nakon prvenstva potpisao ugovor sa velikanom iz Amsterdama za nešto više od 200 hiljada evra.

Od tog trenutka njegova karijera krenula je u fantastičnom smeru. Za ’crveno-bele’ iz Amsterdama postigao je 25 golova na 54 utakmice, a u finalu Lige šampiona 1995. godine, koje je Ajaks dobio protiv Milana golom Patrika Klajverta u finišu, Kanu je ušao sa klupe. 1996. godine Ajaks ga je prodao Interu za 4,7 miliona dolara, a tog leta je sa kapitenskom trakom na ruci predvodio Nigeriju do zlata na Olimpijskom Igrama u Atlanti. U polufinalnoj utakmici, koja je bila ’finale pre finala’, Kanu je postigao dva gola kojim je Nigerija od 2:3 preokrenula i pobedila Brazil sa 4:3. Iste godine Kanu je proglašen i za afričkog fudbalera godine.

Međutim, karijera 198 centimetara visokog napadača stopirana je nakon Igara u Atlanti. Na medicinskom pregledu pre potpisivanja ugovora za Inter ustanovljeno je da Kanu ima ozbiljnu srčanu manu, pa je u novembru 1996. godine operisan. Na teren se vratio u aprilu 1997. godine, a za Inter je odigrao svega 12 utakmica uz jedan postignuti gol.

Posle tri teške godine provedene u Italiji, 1999. je potpisao za londonski Arsenal, gde je, ispostaviće se, doživeo drugu mladost. U Arsenalu je ostao pet godina, postigao je 30 golova na 119 mečeva, i sa klubom je osvojio dve titule u Premijer ligi, dva FA kupa i jedan Komjuniti šild. Posle Arsenala igrao je dve godine za Vest Bromvič Albion, a od 2006. pa do danas je u Portsmutu.

Nvankvo Kanu je jedini aktivni igrač u Premijer ligi koji je u karijeri osvojio Ligu šampiona, Kup UEFA, Premijer ligu, FA kup i zlato na Olimpijskim Igrama. Takođe, ti uspesi doneli su mu titulu najtrofejnijeg afričkog fudbalera u istoriji.

Iako je visok skoro dva metra, Kanuova igra ne svodi se na skok i igru glavom. Ima, za svoju visinu, fenomenalnu tehniku, izuzetno je kreativan, i jako dobro koristi obe noge.

Njegova karijera je u silaznoj putanji, ali Kanu će sa 33 godine i kapitenskom trakom na ruci sigurno imati šta da pokaže na Mondijalu u Južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve