Nova vest
Fudbal

Subota, 29.05.2010.

00:54

David Suazo, panter iz Hondurasa

Oskar David Suazo Velaskez je 30-godišnji reprezentativac Hundurasa koje trenutno igra u italijanskoj Đenoi na pozajmici iz Intera. Rođen je u San Pedro Suli. Suazo je pažnju privukao na Svetskom prvenstvu za mlade u Nigeriji 1999. posle kojeg je zaigrao za Olimpiju. Svojim sjajnim igrama vrlo brzo je privukao pažnju trenera italijanskog Kaljarija Oskara Tabaresa koji ga je doveo u Seriju A kao 20-godišnjaka.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Iste sezone kada je Suazo došao u Kaljari, klub je ispao u seriju B gde je mladi Hondurašanin stekao veliko iskustvo i na 113 utakmica postigao 40 golova, a sjajnim igrama zaradio je nadimak ‘panter’.

U sezoni 2004/2005 Kaljari se vratio u Seriju A, a Suazo je postigao sedam golova kao rezervista Đanfranku Zoli, Mauru Espozitu i Antoniju Langeli. Sjajno se uklopio u sistem 4-3-3 i već sledeće godine kao starter postiže 22 gola u Kalču i dobija nagradu za najboljeg stranog igrača koju je podelio sa Brazilcem Kakom.

Posle mnogo peripetija sa milanskim klubovima, Suazo je u junu 2007. godine prešao u Inter za koji je u debitantskoj sezoni postigao osam golova. Sledeću godinu proveo je na pozajmici u Benfici, a 2010. ustupljen je Đenoi.

Suazo je za Honduras odigrao 42 utakmice i postigao 14 golova. Na početku reprezentativne karijere bio je najbolji u svom timu na U-20 SP 1999. i Olimpijskim igrama 2000. kada je postigao pet golova na šest mečeva u dva takmičenje na kojima se Honduras nije proslavio. Zbog povrede meniskusa propustio je veći deo kvalifikacija za SP u Južnoj Africi postigavši samo tri gola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve