Nova vest
Fudbal

Petak, 28.05.2010.

19:13

Mađid Bugera, magični Alžirac

Reprezentacija Alžira napravila je iznenađenje plasiravši se na SP 2010 ispred trostrukog šampiona Afrike Egipta. Alžirci su snažnom odbranom nadigrali u majstorici ‘faraone’, a jedan od ključnih igrača u zadnjoj liniji bio je 28-godišnji Mađi Bugera.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Defanzivac Glazgov Rendžersa često je upotrebljiv i u veznom redu, a pre dolaska u Škotsku igrao je za engleske niželigaše Kru Aleksandriju, Šefild Vednsdej i Čarlton Aletik. Karijeru je počeo u Francuskoj, u Ketinjiju, a potom je igrao u Lonžviku i Genganu, pre odlaska na Ostrvo 2006. godine.

Kao jedan od najboljih fudbalera Krua, Bugera je napustio klub koji je ispao u Ligu 1. Prešao je u Šefild Vednsdej gde je posle samo dva meseca dobio nagradu za igrača meseca. Uskoro je postao i kapiten tima sa Hilsboroa. U januaru 2007. napušta Šefild i prelazi u Čarlton Aletik za 2.5 miliona funti. Već u leto 2008 godine Čarlton je odlučio da proda Alžirca. Sve je bilo dogovoreno sa Vest Bromvič Albionom, ali je Bugera odbio ugovor zbog neprisustva predsednika kluba Džeremija Pejsa. Umesto toga, privatio je ponudu Rendžersa sa kojima je potpisao četvorogodišnji ugovor.

Bugera je postao ključni igrač u defanzivi Rendžersa vrativši im stabilnost posle odlaska Karlosa Kueljara u Aston Vilu. Svojim impresivnim igrama postao je miljenik navijača tima sa Ajbroksa koji je 2008. godine osvojio duplu krunu. Na svom evropskom debiju za tim iz Glazgova postigao je izjednačujući gol protiv Štutgarta u Ligi šampiona i doneo bitan bod Rendžersu.

Iako je rođen i odrastao u francuskom Dižonu, Bugera je odlučio da igra za zemlju gde je rođen njegov deda. Debitovao je za mladu selekciju Alžira januara 2004. u kvalifikacijama za OI u Atini protiv Gane. Prvi nastup za A tim imao je u junu mesecu protiv Zimbabvea u kvalifikacijma za SP 2006. u Nemačkoj. U junu 2009. glavom je savladao golmana Zambije u pobedi od 2:0 koja je Alžiru donela prvo mesto u kvalifikacionoj gupi za Mundijal u Južnoafričkoj republici i već spomenuti baraž sa Egiptom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve