18. maj 2010. | 12:44 | LB

Karlos Keiroš

Karlos Keiroš je tvorac ’zlatne generacije’ sa početka 90-tih godina 20. veka, koju su činili Luis Figo, Rui Košta, Fernando Kouto, Žoao Pinto i Vitor Baia.

Oni su ujedno i igrači koji imaju najviše nastupa u dresu reprezentacije Portugala, a Figo i Rui Košta su uvršteni i među 100 najboljih igrača svih vremena u izboru FIFA. Keiroš je, takođe, tvorac takozvanog ’Q izveštaja’, koji je ustvari detaljno razrađeni plan za poboljšanje uslova za razvoj fudbalera u SAD.

Rođen je prvog marta 1953. u današnjem Mozambiku, koji je u to vreme bio portugalska kolonija. Imao je kratku igračku karijeru, pošto se veoma brzo preorjentisao na trenerski posao. Preselio se u Portugal nakon što je Mozambik postao nezavisna država.

U Portugalu je vrlo brzo stvorio odličnu reputaciju u radu sa mladim igračima, pa je postao selektor mlade reprezentacije. Keiroš je sa selekcijom Portugala do 20 godina dva puta osvajao Svetsko prvenstvo za mlade – 1989. i 1991. godine.

U dva navrata je bio asistent Ser Aleksu Fergusonu u Mančester junajtedu. U periodu između 1991. i 1993. godine prvi put je vodio ’A’ reprezentaciju Portugala, a na tu funkciju se ponovo vratio 2008. godine.

Pored Portugala vodio je i selekcije Ujedinjenih Arapskih Emirata i Južne Afrike. Keiroš je, takođe, trenirao i Real Madrid, Sporting, Njujork Metrostarse i Nagoju, ali je naviše uspeha u klupskom fudbalu imao sa Junajtedom, kao pomoćnik Ser Aleksa Fergusona.


sreda 4. oktobar 2023.

IZABERITE REPREZENTACIJU

VESTI

Grupa D
1.  Nemačka 5:1 6
2.  Gana 2:2 4
3.  Australija 3:6 4
4.  Srbija 2:3 3

INTERVJU

Šakira: "Navijaću za Špance" Šakira Isabel Mebarak Ripol, kolumbijska pevačica i tvorac zvanične pesme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. ... Dalje

MLADI ASOVI

Kvadvo Asamoa, "crna zvezda" koja tek treba da zasija Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača koji su ... Dalje

Blog B92

I, na koga je sada red? Nekako je neumesno, neprihvatljivo i skoro-pa-opasno pričati o tome ko za koga navija dok reprezentacija zemlje u ... Dalje


Život - nauka

Jednačina Mundijala Evo jedne situacije. Izvodi se slobodan udarac u blizini linije šesnaesterca, strelac silovito zahvata loptu ... Dalje