Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

01:30

Kris Vud, jedan od najmlađih

Kristofer ’Kris’ Vud biće jedan od najmlađih učesnika predstojećeg Mundijala u Južnoj Africi. Ovaj 18-godišnji fudbaler engleskog Vest Bromvič Albiona i reprezentativac Novog Zelanda rođen je sedmog decembra 1991. godine u Oklendu.

Vud je, pre prelaska u VBA, pohađao Sent Pols Kolidžet i bio član fudbalskog kluba Vejkato. Kao polaznik fudbalske akademije VBA, Vud je od 2008. nastupao za mlađe kategorije tog kluba, ali je, zbog velikog broja postignutih golova, vrlo brzo priključen rezervnom timu.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Međutim, ispostavilo se da je mladi ‘Kivi’ i tu bio samo u prolazu. Iznenadne i brojne povrede ofanzivne linije ‘Albiona’ gurnule su Vuda u prvi plan, pa se tinejdžer, u aprilu 2009. godine, potpuno neočekivano našao u sastavu tima za duel sa Portsmutom u Premijer ligi. Vud je na toj utakmici u igru ušao sa klupe i kao 17-godišnjak postao tek peti Novozelanđanin koji je igrao u engleskoj Premijer ligi. Te sezone ušao je u igru i na utakmici sa Blekburnom, što je za njega bilo još jedno veliko iskustvo.

Iako je ekipa VBA te sezone ispala iz elitnog društva, mladi Vud se izborio za mesto u prvom timu, kao i za svoj prvi profesionalni ugovor. Na startu ove sezone, tačnije 29. septembra 2009, Vud je u duelu sa Donkasterom postigao svoj prvenac u dresu VBA. Bio je to fantastičan udarac sa 25 metara, koji je najbolje pokazao koliki potencijal ima ovaj mladić. Do sada je za ‘Albion’ odigrao ukupno 20 mečeva.

Reprezentativnu karijeru je počeo u U 17 selekciji Novog Zelanda, za koju je odigrao samo tri meča i to na Svetskom prvenstvu 2007. godine. Nakon toga usledio je poziv u reprezentaciju do 20 godina, koja je igrala kvalifikacije za SP 2009. godine. Međutim, Vud nije odigrao nijedan meč u tom uzrastu, a ni tim nije izborio plasman na završni turnir.

Sjajne igre na klupskom nivou prisilile su selektora seniorske reprezentacije Novog Zelanda Rikija Herberta da ga uvrsti u tim za Kup konfederacija, koji se prošlog leta igrao baš u Južnoj Africi. Vud je prethodno debitovao za ‘A’ selekciju trećeg juna 2009. u prijateljskoj utakmici protiv Tanzanije, da bi potom, sedam dana kasnije, dobio priliku i protiv Italije.

Na samom turniru priliku je dobio u duelu sa domaćinom Južnom Afrikom, kada je u igru ušao u 75. minutu. Vud još uvek čeka da postigne svoj prvi internacionalni pogodak, a predstojeći dueli na Mundijalu, sa selekcijama Italije, Paragvaja i Slovačke mogli bi da budu idealna prilika da ovaj tinejdžer još jednom dokaže svoju svetsku klasu.

Međutim, postavlja se pitanje koliko će selektor Herbert biti spreman da na SP rizikuje sa tako mladim napadačem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve