Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

16:29

Bernard Parker, tek treba da ispuni očekivanja

Bernard Parker je rođen 16. marta 1986. godine u Boksburgu u Južnoj Africi. Kao dečak trenirao je nekoliko sportova, a pored fudbala podjednak uspešan bio je i u plivanju. U svojoj zemlji igrao je za jedan klub koji je u period od četiri godine tri puta menjao naziv i vlasničku strukturu, kao i stadion na kome je igrao. Selektor Bafane Bafane Karlos Periera ima velika očekivanja i nadanja od Parkera na predstojećem Mundijalu.

Izvor: Uroš Ž.

Autor:Uroš Ž.

Default images

Parker je kao 18-godišnjak potpisao svoj prvi profesionalni ugovor za Helenik junajted u poslednjoj godini postojanja tog kluba. Klub su 50-ih godina osnovali grčki emigranti u Kejptaunu i od amaterskog nivoa klub je postao profesionalan, a njegove utakmice bile su veoma posećene. Grčki vlasnici prodaju klub 2004. godine i on menja naziv u Benoni Premijer Junajted i seli se u grad Benoni. U prvoj sezoni Parker je igrao na 16 utakmica, ali nije postigao gol.

Južnoafrikanac se podjednako dobro snalazi na nekoliko pozicija u timu, ali je uvek okrenut ka ofanzivnim zadacima. Igra na pozicijama ofanzivnog veznog igrača, polušpica i klasičnog napadača. Kada se zajedno sa svojim klub preselio u Benoni Parker je postao standardan prvotimac i za dve sezone je na 58 utakmica postigao 14 golova. Klub u kome je igrao ponovo menja vlasnike i naziv. Benoni Premijer Junajted kupuju Šveđani (među njima i Sven Goran Erikson) i premeštaju ga u KvaZulu-Natal i daju mu novo ime, Tanda Rojal Zulu. Parker još dve godine ostaje u svojoj zemlji, a u poslednjoj sezoni je bio jedan od najboljih igrača u ligi i istovremeno najbolji strelac.

Zajedno sa Ganijecem Avalom Isahom koji je igrao za rivalski AvaZulu kao veliki pojačanje dolazi u Beograd, u Crvenu zvezdu u januaru 2009. godine, ali kao pozajmljne igrač. Parker je u Zvezdi na 19 utakmica postigao 7 golova, ali su samo nekoliko meseci po njegovom dolasku u Beograd počele speklucaije o nejogovm nezadovoljstvu zbog finansijskih problema u kojima se Zvezda nalazila.

Bez dogovora sa Crvenom zvezdom Parker odlazi u Holadniju i potpisuje ugovor sa Tventeom. Zvezda se žalila disciplinskoj komisiji UEFA, ali proces nije u potpunosti bio jasan, a Parker je i pored povremenih suspenzija odigrao 19 utakmica i postigao 2 gola. Sa Tventeom je ove sezone osvojio i titulu prvaka Holandije i potpisao četvorogodišnji ugovor. Jedan je od sedmorice fudbalera JAR koji igraju u Evropi, svi ostali igraju za domaće klubove.

Za reprezentaciju svoje zemlje debitovao je 2007. godine i do sada je 25 puta oblačio dres Bafane Bafane. Golove je uglavnom postizao na prijateljskim utakmicama jer njegova reprezentacija kao domaćin Svetksog kupa nije učestvovala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Parker je bio dvostruki strelac u meču sa Novim Zelandom na Kupu konfederacija održanom u Južnoj Africi jula 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve