Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

13:37

Eljero Elia, tamnoputi Roben

Eljero Elia, talentovani krilni napadač od koga se očekuje da jednog dana zameni Robena u Holandskoj reprezentaciji sa razlogom nosi to breme na svojim leđima. I to za sada uspešno, gledajući da je na debiju za reprezentaciju protiv Japana namestio dva gola da bi na drugom meču protiv Škotske bio jedini strelac na meču. Ali nije sve išlo kao po loju od samog starta njegove karijere.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Eljero Elia (Eljero Elia) rođen je 13. Februara 1987. godine u Vorburgu. Prethodno promenivši nekoliko klubova u Holandiji za čije je mlađe selekcije igrao (između ostalih i za Ajaks), Elia je u seniorskoj konkurenciji debitovao za Den Hag. Za tri sezone je na 59 utakmica postigao 6 golova. Posle sukoba sa trenerom Šonmejkerom 2007. godine prelazi u Tvente, uprkosom ponudama Ajaksa i PSV-a.

Tvente je definitivno bio stepenik više u njegovoj karijeri. Postao je standardan igrač koji je u sledeće dve sezone na 64 utakmice postigao 11 golova. Sjajne igre su bile prepoznate od strane mnogih fudbalskih stručnjaka koji su ga proglasili za najvećeg talenta u Holandiji za 2009. godinu.

Od tog trenutka postalo je jasno da bi za dalji napredag ovog igrača bilo najbolje da ode u neki jači klub. Nemački Hamburg je bio najbrži i najkonkretniji pa je Elia u leto 2009. godine potpisao petogodišnji ugovor. Vrednost transfera bila je 8,5 miliona evra. Nije trebalo dugo vremena pa da Elia postane miljenik navijača ovog nemačkog kluba. Velika konstatnost u igri tokom cele sezone je najviše dovela do toga kao i pet postignutih golova u 23 utakmice. Ipak, tokom sezone trener HSV-a Bruno Labadija prebacio je Eliju sa levog na desno krilo, zbog čega je mladi napadač javno iskazao nezadovoljstvo. Tokom zime, interesovanje za Eliju pokazao je Liverpul.

Za reprezentaciju Holandije debitovao je prošlog septembra, kada je zamenio Arjena Robena. Na ukazano poverenje uzvratio je sa dve asistencije, u pobedi nad Japanom. Već u svojoj drugoj utakmici za ‘oranje’, postigao je svoj prvenac u nacionalnom dresu, na meču sa Škotskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve