Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

01:46

Ris Vilijams, Australija pre 'Gordog Albiona'

Ris Vilijams je rođen 14. jula 1988. godine u Pertu, gde je, kao junior lokalnog kluba ECU Džundalap, napravio svoje prve fudbalske korake. U pitanju je veoma svestran igrač koji može da igra na više pozicija u odbrani, ali i u veznom redu.

Prekretnica u njegovoj karijeri bila je 2004. godina, kada je, zbog odličnih partija u klubu, dobio poziv da igra za U 16 selekciju Zapadne Australije, na turniru nacionalnih talenata. Pošto je njegov tim stigao do polufinala, a on briljirao sa tri postignuta gola, usledio je put u Englesku i proba u nekoliko ostrvskih klubova.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Vilijams se na kraju opredelio da potpiše ugovor sa ekipom Midlzbroa i pristupi njihovoj fudbalskoj akademiji, u kojoj je proveo naredne tri godine. U junu 2007. Australijanac potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor, uprkos brojnim povredama koje su pretile da mu prekinu obećavajuću karijeru. Te godine je debitovao i za mladu reprezentaciju Velsa, za koju je u naredne dve godine odigrao deset mečeva i postigao jedan gol.

U januaru 2009, odlukom tadašnjeg trenera Gereta Sautgejta, odlazi na pozajmicu u Barnli, koji se tada takmičio u engleskom Čempionšipu. Vilijams se u matični klub vraća već u maju, sa upisanih 17 nastupa u dersu Barnlija, koji je te sezone, kroz plej-of, izborio plasman u Premijer ligu, ali Ris nije imao pravo da igra te mečeve. Sa druge strane, Midlzboro se na kraju sezone iz elitnog društva preselio u niži rang takmičenja.

Vilijams je pred početak ove sezone odigrao pet pripremnih mečeva za Midlzboro, na kojima je postigao četiri gola i što je još važnije prikazao odličnu igru, pa mu je Sautgejt ukazao poverenje i stavio ga u startnih 11 u duelu sa Šefild junajtedom. Igrajući u veznom redu 21-godišnjak je opravdao poverenje i dobio stalno mesto u prvoj postavi.

Svoj prvi gol za Boro postigao je 26. decembra protiv Koventrija. Ove sezone je u engleskom Čempionšipu odigrao 27 mečeva i postigao dva gola, uz po jedan nastup u FA kupu i Liga kupu. Vilijams je pred kraj sezone, potpuno zasluženo, od strane navijača izabran za najboljeg maladog igrača Midlzbroa.

Pošto je rođen u mešovitom braku, Vilijams je imao nesvakidašnju priliku da izabere reprezentaciju za koju će igrati. On je mogao da bira između Velsa, Australije, Indije i Engleske, ali se u maju 2009. opredelio da brani boje Australije, zemlje u kojoj je rođen.

Ubrzo nakon toga usledio je i prvi poziv u nacionalni tim, pošto se Vilijams našao na širem spisku selektora Pima Verbeka za kvalifikacione mečeve u junu prošle godine. Vilijams je debitovao u pobedi protiv Japana, kada je igrao do 78. minuta. Do sada je ostvario tri nastupa za reprezentaciju Australije.

Južna Afrika će za njega biti potpuno novo iskustvo, a ukoliko dobije šansu i prava prilika za dokazivanje na vrhunskom nivou. Ipak, malo je verovatno da će selektor Verbek u duelima sa Nemačkom, Srbijom i Ganom imati prostora da u igru ubaci tako mladog igrača, sa nedovoljnim internacionalnim iskustvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve