Nova vest
Fudbal

Nedelja, 30.05.2010.

02:26

Žervinjo, nesuđeni 'tobdžija'

Nadimak Žervinjo dobio je od brazilskog trenera koji je radio sa njim u Abidžanu. Jao Kuasi Žervaj, kako mu je pravo ime, pofesionalnu karijeru počeo je u timu Tumudi, ekipi u kojoj su svojevremeno igrala i braća Ture, Kolo (Mančester Siti), Jaja (Barselona) i Ibrahim (Al Itihad, Egipat). Rođen je u Anjami pre 23 godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Posle dve sezone u Tumudi, Žervinjo je krenuo stopama većine igrača iz Obale Slonovače i prešao u belgijsku Jupiler ligu gde je igrao za Beveren, za koji je na 66 mečeva postigao impresivna 54 pogotka. Na kraju sezone 2006/2007. odlazi u Francusku gde postaje član Le Mana.

Maja 2008, posle impresivne debitantske sezone u Ligi 1, postao je meta najvećih timova u ligi – Monaka, PSŽ-a i Marseja, ali i engleskog giganta Arsenala. Žervinjo je istakao želju da ostvari san i pređe u London, ali je Le Man mladog Afrikanca ipak prodao ligaškom rivalu Lilu gde gol postiže na svakoj drugoj utakmici.

Kao kapiten olimpijskog tima Obale Slonovače, predvodio je ekipu u Pekingu, gde je posle poraza od Argentine, bio strelac i dvostuki asistent u pobedi protiv Srbije od 4:2. Za seniorsku selekciju odigrao je 13 utakmica i postigao četiri gola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve