Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

14:26

Valon Behrami - Mitrovčanin kome Hicfild veruje

Valon Behrami rođen je 19. aprila 1985. godine u Kosovskoj (tada Titovoj) Mitrovici u SFR Jugoslaviji. Behrami je jedan od dvojice fudbalera rođenih u danas podeljenom gradu na severu Kosova i Metohije koji će igrati u Južno Africi. Pored njega na Svetskom prvenstvu u dresu reprezentacije Srbije igraće Miloš Krasić. Kosovska Mitrovica dala je još nekoliko fubalera, legendu Partizana Dževada Prekazija, zatim braću Nikolu i Žarka Lazetića i bivšeg fudbalera Crvene zvezde Milana Bivševca.Otmar Hicfild i navijači Švajcarske nadaju se da će on biti jedan od igrača koji će doprineti prolazu "neutralne" zemlje u osminu finala.

Izvor: Uroš Ž.

Autor:Uroš Ž.

Default images

Valon Jugoslaviju napušta pre njenog raspada 1990, godine zajedno sa roditeljima, ocem Redžepom, majkom Halimom i sestrom Valentinom. Porodica Behrami se doselila u u švajcarsko selo Stabio na italijansko-švajcarskoj granici. Majka je malog Valona opisivala kao energičnog dečaka koji je obožavao da trči. “Valon je neumorno trčao, i nikada nije bio umoran. Voleo je da bude prvi i uvek je fudbalska lopta bila negde blizu njegovih nogu“.

Behrami je svoju fudbalsku karijeru započeo u lokalnom klubu Stabiu, zatim u Kijazu, a 2002, zaigrao je za prvi tim Lugana. Behrami igra na poziciji ofanzivnog levog beka. Godinu dana kasnije njegov ugovor su zajedno otkupili Đenoa i Udineze. Behrami je odigrao jednu sezonu u Seriji B za Đenou, zabeležio 23 nastupa, a 2004/05. je igrao kao pozajmljen igrač ponovo u Seriji B u dresu Verone. Tu je na 32 utakmice uspeo da postigne i tri gola i svojim igrama skrene pažnju na sebe na Apeninskom poluostrvu. Godine 2005. stiže u prestonicu Italije i potpisuje ugovor sa rimskim Lacijom.

Behrami je tri godine igrao za Lacio i na 66 utakmica postigao 4 gola. Najvažniji je postigao u gradskom derbiju sa Romom 19. marta 2008. kada je postigao pobedonosni gol u 92. minutu.

Jula 2008. Behrami stiže u britasnku prestonicu, tačnije u Vest Hem. U dresu „čekićara“ debtiuje avgusta iste godine, a prvi gol postiže u novembru u pobedi svog tima protiv Sanderlenda (1:0). Marta 2009. pokidao je ligamente levog kolena, a zbog te povrede je bio van terena šest meseci. U ovoj sezoni postigao je svoj drugi gol u dresu Vest Hema u meču sa Halom.

Behrami je prošao sve mlade reprezentivne selekcije Švajcarske. Debituje za A tim Švajcarske u meču sa Francuskom oktobra 2005. Važan gol postigao je u prvom meču baraža za plasman na Svetsko prvenstvo 2006. godine protiv Turske (2:0 u Bernu, 2:4 u Istanbulu). Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj odigrao je samo dva minuta u trećem meču u grupi proitv Južne Koreje, prva dva meča propustio je zbog povrede, a nije ulazio u igru ni u susretu osmine finala protiv Ukrajine. Na Evropskom prvenstvu održanoj u zemlji "banaka i čokolade" Behrami je bio u prvih 11 na sve tri utakmice (Češka, Tursak, Portugalija) i na terenu je proveo maksimalnih 270 minuta.

Za reprezentaciju Švajcarske zabeležio je 25 nastupa i postigao dva gola. Drugi je postigao u ”svom“ Luganu u prijateljskom meču protiv Slovačke maja 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve