Nova vest
Fudbal

Subota, 05.06.2010.

15:19

Italija 1934, još jedna titula organizatorima

Zbog toga što je kandidatura za domaćina prvog Svetskog prvenstva bila neuspešna Italijani nisu otišli u Urugvaj, zbog činjenice da su Evropljani masovno bojkotovali ‘njihov šampionat’ prvaci sveta nisu želeli da brane titulu. Izostale su, još jednom, sve selekcije sa Ostrva.

Fašističkom režimu Benita Musolinija prvenstvo je bilo prilika da pokaže koliko je napredan. Osam velikih stadiona, pune tribine i skup i dobar tim koji je sastavio Vitorijo Poco bili su jedan deo priče, sudije koje su, kada je bilo potrebno, ‘navlačile’ za domaćina drugi, tek trofej namenjen pobedniku još jednom je ostao u rukama domaćina.

Izvor: B92

Autor:B92

Italija 1934, još jedna titula organizatorima
Getty Images/ Šampioni

Zbog činjenice da su Evropljani masovno bojkotovali ‘njihov šampionat’ prvaci sveta nisu želeli da brane titulu. Izostale su, još jednom, sve selekcije sa Ostrva.

Fašističkom režimu Benita Musolinija prvenstvo je bilo prilika da pokaže koliko je napredan.

Osam velikih stadiona, pune tribine i skup i dobar tim koji je sastavio Vitorijo Poco bili su jedan deo priče, sudije koje su, kada je bilo potrebno, ‘navlačile’ za domaćina drugi, tek trofej namenjen pobedniku još jednom je ostao u rukama domaćina.

U kvalifikacijama je učestvovalo 29 selekcija, čak su i Italijani morali da pobede Grke da bi se plasirali u završnicu. Pobedili su ih, 4:0, a Grci nisu hteli da igraju revanš. Zauzvrat su dobili veliku kuću u Atini vrednu 400.000 dolara koja je postala sedište tada siromašne Fudbalske federacije Grčke.

Reprezentacija Jugoslavije igrala je u kvalifikacionoj grupi 6, sa Rumunijom i Švajacrskom, završili kao treći i nisu otišli u Italiju. putovali na revanš. Argentina i Brazil jesu, finalisti prvog šampionata su u znak protesta zbog toga što se igra u Evropi, igrali sa rezervnim timom, a Brazil je imao samo jednu zvezdu – Leonidasa.

I jedni i drugi putovali su brodovima oko 13.000 kilometara da bi odigrali po jednu utakmicu. Švedska je bila bolja od Argentine, Španija od Brazila, pa su se u četvrtfinalu našle samo evropske ekipe.

Italijani su u osmini finala bili ubedljivi protiv selekcije Sjedinjenih Država, 7:1, da bi muke počele već u četvrtfinalu. Španci su poveli i stigli do produžetaka. Na kraju je bilo 1:1, a nova utakmica zakazana je za sledeći dan. Treneri su menjali ekipe, pet promena napravili su Italijani, sedam Španci, ali su se u ponovljenom meču uglavnom jedva kretali pa je jedan gol, koji je postigao Đuzepe Meaca, bio dovoljan da domaćin dođe do polufinala.

Dva dana kasnije protivnik ‘Azura’ bio je austrijski ‘Vundertim’ Huga Majsla. Na terenu koji je ličio na oranicu, posle velikog nevremena, ‘finale pre finala’ odlučio je rođeni Argentinac Gvaita, njegov gol doveo je Italiju do finala. Tu su se našli i Čehoslovaci, posle pobede nad Nemcima u polufinalu.

U finalu je poveo autsajder, golom Puča dvadeset minuta pre kraja. Nekoliko minuta pre kraja izjednačio je Orsi, čovek koji je učestvovao i na prvom šampionatu, tada kao reprezentativac Argentine. U produžetku je pogodio Skjavio za titulu Italijana.

Tim Vitorija Poca koji je pred 45.000 ljudi u Rimu osvojio titulu prvaka sveta u finalu je nastupio u sastavu Kombi, Monceljo, Alemandi, Feraris, Monti, Bertolini, Gvaita, Meaca, Skijavio, Ferari, Orsi.

Italija 1934, Rezultati, strelci, sastavi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve