Nova vest
Fudbal

Subota, 05.06.2010.

15:35

Engleska 1966, tri gola Harsta i trofej u kolevci

Dramatično finale Svetskog prvenstva odlučio je Englez Harst. Postao je prvi čovek koji je u finalu postigao tri gola, a njegov treći pogodak ostao je 'najsporniji gol u istoriji fudbala'. Dva nekadašnja prvaka sveta, Brazil i Italija, eliminisana su pre četvrtfinala, reprezentacija Jugoslavije propustila je prvi šampionat posle 1938. godine, a dvadest selekcija Afrike bojkotovalo je takmičenje jer je Africi, Aziji i Okeaniji dodeljeno samo jedno mesto.

Izvor: B92

Autor:B92

Engleska 1966, tri gola Harsta i trofej u kolevci
Foto: Getty Images

Postao je prvi čovek koji je u finalu postigao tri gola, a njegov treći pogodak ostao je 'najsporniji gol u istoriji fudbala'.

Dva nekadašnja prvaka sveta, Brazil i Italija, eliminisana su pre četvrtfinala, reprezentacija Jugoslavije propustila je prvi šampionat posle 1938. godine, a dvadest selekcija Afrike bojkotovalo je takmičenje jer je Africi, Aziji i Okeaniji dodeljeno samo jedno mesto.

Na početku i na kraju – bojkot. Afrikanci pre prve utakmice, a Južnoamerikanci po povratku kući. Njihov razlog bilo je 'nezadovoljstvo zbog suđenja koje je imalo za cilj da Englezi postanu prvaci'. Engleska je osvojila titulu, iako je nekoliko dana pre početka trofej namenjen prvaku sveta ukraden. Junak priče o velikoj akciji Skotland jarda bio je pas Pikles koji je pehar pronašao u žbunju jednog parka u Londonu.

Reprezentacija Jugoslavije eliminisana je u kvalifikacijama, a odlučujuća utakmica izgubljena je u Oslu. Norveški amateri uspeli su da prekinu niz nastupa 'plavih' na prvenstvima sveta. U Engleskoj se završila i priča o Mekiskancu Karbahalu. Legendarnom golmanu Engleska 1966. je bila peto i poslednje prvenstvo na kom je učestvovao. Iz grupa 'A' su u četvrtfinale otišle selekcije Engleske i Urugvaja, iz grupe 'B' Argentina i Zapadna Nemačka, a čudo se dogodilo u grupi 'C'.

Brazil je pobedio Bugarsku u prvoj utakmici, ali je Pele povređen. Sledeći meč je tada najbolji fudbaler sveta propustio, a u poslednjem kolu više je statirao nego igrao u duelu sa Portugalcima. Brutalni faulovi bili su, tvrdili su Brazilci, 'sastavni deo plana da Engleska postane prvak sveta'. Ipak, sve primedbe na račun grubosti ekipa koje su igrale sa Brazilom bile su male i nebitne u odnosu na to koliko su decenijama Evropljani optuživali Južnoamerikance.

Brazil je izgubio prvu utakmicu od 1958. godine, a Portugalija i Mađarska otišle su u četvrtfinale. Mađari su iskoristili odsustvo Pelea i slavili sa 3:1, a već u grupi bilo je jasno da će junaci šampionata biti Bobi Mur ili Euzebio.

Senzaciju prvenstva napravili su, ipak, igrači Severne Koreje. Prvo i jedino učešće na Mundijalima te selekcije pamte generacije Italijana, a ime jedinog strelca, Pak Du Ika, postalo je više nego poznato. Italijani su otišli kući, a Korejci u četvrtfinale.

Četvrtfinale lako dobijaju Nemci, posle velike bitke sa Argentincima, Englezi, SSSR i Portugalija. Utakmica Portugalija – Severna Koreja upamćena je po neverovatnom preokretu. Azijski autsajderi su poveli, posle 20 minuta igre, sa 3:0. Ipak, četiri gola Euzebija i jedan Agusta sprečavaju senzaciju.

Incidenti su ono po čemu se pamti prvo polufinale, koškanje, crveni karton i tuča igrača, na kraju su Nemci pobedili selekciju SSSR, a drugo polufinale je ‘dan Bobija Čarltona’.

Njegova dva gola donela su prvo finale u istoriji engleskog fudbala, a do te utakmice sjajni Portugalci nisu uspeli da pobede i domaćina. Uspeli su da postignu gol, ali je Benksu ostao rekord, nije primio gol čitava 442 minuta igre.

Finale je bilo za pamćenje, onaj ko je imao priliku da čuje verbalne duele nemačkih i engleskih navijača poslednjih decenija zna koliko je to finale bilo bitno – pesmicu “Two World wars and one World cup, Doo-daa, doo-daa…” Englezima je ‘poklonio’ Džef Harst, prvi čovek koji je postigao tri gola u finalu SP i strelac Onog gola.

Finale je igrano na Vembliju, a počelo je loše po Engleze. Vođstvo Nemaca trajalo je samo šest minuta, a još jedan preokret viđen je u finišu. Gol za domaći tim Piters postiže u 78. minutu, Nemci, kao što na njih i liči, izjednačuju u 90. minutu. Produžetak je obeležio Harst, golom za koji do danas nije utvrđeno da li je postignut ili ne i još jednim, u poslednjim trenucima…

Alf Remzi postao je prvak sveta, kasnije dobio titulu Sera, a u finalnom meču za selekciju ‘Gordog Albiona’ igrali su Benks, Koen, Džeki Čarlton, Mur, Vilson, Stajls, Bobi Čarlton, Piters, Bol, Hant i Harst.

Oni koji su izmislili fudbal postali su prvaci sveta 36 godina posle prvog šampionata, prvi, za sada i jedini, put.

Engleska 1966, rezultati, strelci, sastavi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve