Nova vest
Fudbal

Sreda, 16.06.2010.

13:00

10 najgorih izjava sa svetskih prvenstava

Pored fudbala, na velikim turnirima često se u centru pažnje nađu i izjave učesnika. Od tužnih do smešnih, razni intervjui postali su deo istorije šampionata, ali fudbalerima su se takođe često dešavali i propusti, pa i skandalozne izjave koje su ostale upamćene po kontroverzama. Ovom prilikom predstavljamo vam 10 najsmešnijih, ali i najkontroverznijih izjava u istoriji Svetskih prvenstava.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

10) Na desetom mestu nalazi se navod britanskog tabloida San, koji je posle poraza Engleske na penale od Zapadne Nemačke 1990. godine napisao: "Oko Pola Gaskojna i njegove mlade bande možemo da izgradimo tim koji će pokoriti ceo svet! Setite se naših reči za četiri godine!" Engleska se potom nije ni kvalifikovala za prvenstvo u SAD-u 1994, dok nijedan od tadašnja 23 igrača nije više igrao na svetskim prvenstvima.

9) Deveto mesto zauzeo je Džek Čarlton, bivši selektor Irske, koji je posle remija sa Egiptom 1990. godine na pitanje o tome ko mu je od Egipćana zapao za oko rekao: "Ne znam šta da vam kažem, ne znam nijednog igrača tog tima. Dopao mi se jedan bradati, tamnokoži momak na sredini terena, niski tamnoputi koji je takođe igrao kao veznjak, ali i neki veoma crn mladić koji je bio u napadu".

8) Osma najkontroverznija izjava pripada Lućijanu Gaućiju, predsedniku italijanske Peruđe, koji je najavio da će otpustiti Južnokorejca An Jung Hvana samo zato što je za svoj tim protiv Italije postigao gol koji je 2002. "azure" eliminisao sa šampionata. "Taj čovek više neće kročiti u Peruđu. Ja sam nacionalista i tumačim ovakvo ponašanje kao uvredu za italijanski ponos, ponižavanje zemlje koja mu je otvorila vrata pre dve godine. Ne pada mi na pamet da plaćam nekoga ko je uništio italijanski fudbal", rekao je Gaući.

7) Na sedmom mestu našao se Ser Alf Remsi, menadžer Engleske iz 1966. godine. Remsi je posle pobede svog tima nad Argentinom u četvrtfinalu na pitanje o ponašanju igrača na terenu rekao sledeće: "Tek ćemo pokazati ko smo i šta smo, ali nije moguće da pružimo svoju najbolju igru ukoliko protiv nas igraju fudbaleri koji se ponašaju kao životinje". Statistika posle susreta je pokazala da je tim Engleske na meču sa Argentinom napravio 33 faula, dok su Južnoamerikanci načinili svega 19.

6) Vlasnik šeste najgore izjave jeste Ron Etkinson, bivši menadžer Mančester Junajteda i Aston Vile, koji je tokom komentarisanja meča Engleske i Kameruna 1990. godine rekao za jednog afričkog igrača da je "potpuno bez mozga". Etkinson je potom u studiju dodao i da će "u nevolju upasti samo ako ga je čula igračeva majka, koja meč gleda sa drveta".

5) Peto mesto zauzeo je Otumba Runševe, ministar kulture Nigerije, koji je pletenice domaćeg igrača Tariboa Vesta 1998. godine okarakterisao kao "gej". "Naša omladina kopira naše fudbalere, a oni kao da zaboravljaju da su pletenice simbol homoseksualizma, a to ne želimo u svojoj zemlji", izjavio je Runševe.

4) Na četvrtom mestu tužnim povodom našao se reprezentativac Holandije Vilem fan Hanegem, koji je, posle poraza od Nemačke u finalu prvenstva 1974. kroz suze rekao: "Ne zanima me poraz, samo da smo ih ponizili. Nemci su mi ubili oca, sestru i dva brata, prepun sam mržnje i ne podnosim ih".

3) Treće mesto zauzima legendarni Maradona, koji je posle epskog meča sa Engleskom 1986. povodom pobede svog tima izjavio da su golovi rezultat osvete zbog Foklendskog rata, u kojem je nastradalo preko 600 Argentinaca. "Gol sam postigao uz pomoć Boga. Iako smo pre meča rekli da fudbal nema veze sa ratom, znamo da su oni tamo argentinske dečake ubijali kao ptice. Ovo im je osveta", rekao je Maradona.

2) Na drugom mestu nalazi se italijanska štampa, koja je kritikovanjem Santjaga u Čileu 1962. izazvala masovnu tuču fudbalera dva tima za vreme meča. "Santjago je tužni simbol jedne od najnerazvijenijih zemalja, prepun je siromaštva, alkoholizma, nepismenosti i prostitucije. Ovo je praktično jedna zapuštena rupa prepuna lakih žena", napisali su Italijani.

1) A za najkontroverzniju izjavu svih vremena proglašen je mini-govor norveškog komentatora Bjorga Lilelina, koji je potpuno pomahnitao za vreme prenosa posle pobede Norveške nad Engleskom na kvalifikacijama za SP 1982. "Megi Tačer, da li me čuješ? Imam poruku za tebe, sad za vreme kampanje – uništili smo tvoje Engleze! Prebili smo ih, baš smo ih prebili!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

3 h

U fokusu

Vidi sve