3. jun 2010. | 14:54 | UŽ

Durban

Grad Durban (Etekvini) je spoj različitosti. To je najveći grad u KvaZulu-Natal oblasti na obali Indijskog okeana. Grad je idealan za život u Južnoafričkoj Republici, stadion u Durbanu biće domaćin jednog polufinalnog meča na XIX svetskom prvenstvu i zbog prijatne vlažne klime potencijalano stecište turista i navijača za vreme trajanja prvenstva.

Durban je i lučki grad i jedna od najprometnijih luka u Africi. U samom srcu Durbana nalazi se “zlatna milja“, četiri kilometara plaža, šetališta, bazena i restorana. Šaka Marina Svet je najveći vodeni park u Africi, a u okviru njega se nalazi i peti najveći akvarijum na svetu. Durban je idealno mesto da se turisti upoznaju sa Zulu kulturom. U gradu se nalaze i dva dobro pod zaštitom UNESCO. Veliki St. Lusija vodeni park sa koralnim grebenima, peščanim sprudovima, sistemima jezera i močvara. U drugom Nacionalnom parku pod zaštitom UNESCO Ukalamba/Drakensberg nalaze se neverovatne plave planine sa najvećom koncentracijom oslikanih stena južno od Sahare.

Region u kome se nalazi Durban otkrio je portugalski moreplovac Vasko da Gama 1497. godine. Mesto Port Natal je 1835. postao Durban u čast guvernera te oblasti, Ser Bendžamina D`Urbana.

Stanovnici sadašnjeg Durbana vole i umeju da uživaju u životu. Turistima se nude raznovrsni lokali i veliki broj restorana koji u svojoj ponudi imaju kvlitetnu hranu sa svih meridijana. Restorani su koncentrisani duž Florida Rouda, Devenport ulice i Svapo Avenije.

Grad Durban je imao svoj lokalni klub još 1882. godine, Pitermarutzburg Kaunti i taj klub je bio jedan od četiri kluba koja su oformila prvu Premijer ligu Južne Afrike.

U ovom trenutku u Durbanu igraju tri člana junoafričke Premijer lige, od kojih su dva poznata ovdašnjoj populaciji – Amazulu je Crvenoj zvezdi prodao Mohamed Avala Isaha, a Rojal Tanda Zulu Bernarda Parkera. Treći lokalni tim je Golden Erouz. Nekadašnji Maning Rendžers, koji je u međuvremenu ugašen, doneo je gradu jedinu titulu 1997. godine.. Bivši golman Liverpula Brus Grobelar, poreklom iz Zimbabvea, rođen je upravo u Durbanu. U ovom gradu rođena su i dva reprezentativca Južne Afrike koja će učestvovati na Svetskom prvenstvu, Siboniso Gaksa i Makbet Sibaja koji nastupa za dvostrukog prvaka Rusije Rubin iz Kazanja.


nedelja 26. mart 2023.

Izaberite grad

Izaberite stadion

VESTI

Grupa D
1.  Nemačka 5:1 6
2.  Gana 2:2 4
3.  Australija 3:6 4
4.  Srbija 2:3 3

INTERVJU

Šakira: "Navijaću za Špance" Šakira Isabel Mebarak Ripol, kolumbijska pevačica i tvorac zvanične pesme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. ... Dalje

MLADI ASOVI

Kvadvo Asamoa, "crna zvezda" koja tek treba da zasija Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača koji su ... Dalje

Blog B92

I, na koga je sada red? Nekako je neumesno, neprihvatljivo i skoro-pa-opasno pričati o tome ko za koga navija dok reprezentacija zemlje u ... Dalje


Život - nauka

Jednačina Mundijala Evo jedne situacije. Izvodi se slobodan udarac u blizini linije šesnaesterca, strelac silovito zahvata loptu ... Dalje