Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.09.2013.

20:55

Istorija: Prvo zlato za Francusku

Košarkaška reprezentacija Francuske osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, pošto je u finalu ubedljivo savladala Litvaniju sa 80:66.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Posle pet bronzanih i dve srebrne medalje, ’trikolori’ su napokon postali šampioni kontinenta.

Više nego zasluženo, led je probila fantastična i posvećena generacija sa Parkerom, Batumom i Dijaom na čelu.

U finalu se Litvanija dobro držala u prvih 15 minuta zahvaljujući sjajnom Kleizi, ali kada je on stao, stala je i Litvanija.

Batum je odigrao najbolji meč na turniru, u prvom poluvremenu dao je 17 poena i bio je izvanredan u odbrani, a Francuska je poluvreme okončala serijom 21:3 i vodila je 50:34.

U nastavku je Dijao bio maestralan, a Litvanci niti jednom nisu spustili razliku ispod 14 poena.

Ipak, tim Jonasa Kazlauskasa može da bude zadovoljan – bili su na ivici eliminacije u prvoj fazi, a takmičenje su završili srebrnom medaljom, šestom medaljom u istoriji Litvanije.

Boris Dijao predvodio je Francusku sa 15 poena (7-14 iz igre), 6 skokova i 4 asistencije, Nikolas Batum imao je 17 poena (6-13 iz igre) i 6 skokova, a Toni Parker ubacio je 12 poena (6-17 iz igre, 3ast).

Veliku pomoć vodeći trojac imao je od ostalih – Ažinsa je upisao 7 poena i 10 skokova, Petro je dao 8, Želabal 7, a Pjetrus 6 poena. Litvance je predvodio Kleiza sa 20 poena i 5 skokova, a Mantas Kalnietis ubacio je 19 poena.

U meču za treće mesto Španija je dobila Hrvatsku, a selektor kockastih Jasmin Repeša izjavio je da je njegov tim ostao bez energije. Španci su zadovoljni pobedom, ali ističu da su želeli zlatnu medalju.

Tok meča:

Za razliku od početka meča sa Španijom, Parker je na početku više razigravao saigrače nego što je šutirao, pa je Ažinsa na startu dao četiri poena.

Batum je po prvi put na prvenstvu delovao energično u napadu, dao je sedam poena i čuvao je prednost Francuske. Sa druge strane, po trojku su pogodili Mačijulis i Kleiza, igralo se brzom ritmu, a posle pet minuta Francuska je vodila 15:10.

Posle tajm auta Kazlauskasa ušlo se u nešto sporiji ritam, a onda se razgoropadio Kleiza – vezao je sedam poena za vođstvo svog tima, a posle polaganja Kalnietisa u polukontri Litvanija je posle deset minuta vodila 22:19.

Obe ekipe igrale su vrlo čvrsto u odbrani i disciplinovano u napadu. Kleiza je nastavio svoj šou, dao je još pet poena, ali Pjetrus se na drugoj strani dobro otvarao svojim bekovima i vezao je šest poena. Igralo se koš za koš, nijedna ekipa nije uspevala da se odlepi rezultatski – 29:29.

Oba tima pogađali su šuteve za tri poena, a Batum je u potpunosti pratio Kleizu - vezao je dve trojke i bio je najzaslužniji za prednost Francuske od pet poena. Treća trojka Batuma 'izašla' je iz koša, ali su Francuzi i bez Parkera bili u naletu - Dio je pogodio za 41:34 i naterao je Kazlauskasa da zatraži tajm aut.

Vratio se i Parker, Francuzi su stizali sve u odbrani i kontrolisali su skok sa lakoćom, pa je prednost rasla – Parker je munjevito prodro do koša, prethodno je Batum učinio isto u kontri, a Petro je ubacio svoj treći šut sa distance za 47:34.

Ostalo je još 0,9 sekundi do kraja poluvremena, Litvanci su imali aut sa centra, ali su lošim dodavanjem izgubili loptu. Francuzi su ih surovo kaznili - Dio je sa osam metara ubacio trojku za 50:34.

Početkom drugog poluvremena štafetu je preuzeo Dijao, ubacio je pet poena u nizu, a ubrzo zatim je još jednom sjajno odigrao leđima za +19 – 60:41. Dijao se poigravao sa suparnicima u reketu, a kada nije davala koševe, Francuska je skakala u napadu i došla je do velikih +22.

Iako bez pravog doprinosa Parkera, Francuzi su čuvali prednost, iako su Litvanci do kraja trećeg perioda smanjili na 68:50. U poslednjoj četvrtini proigrao je i Parker, a Litvanci nisu imali snage da se odupru rivalu.

Na kraju, Francuska je više nego zasluženo osvojila zlatnu medalju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d