Nova vest
Košarka

Petak, 20.09.2013.

23:17

Svemogući Parker srušio Španiju

Košarkaši Francuske pobedili su Španiju posle produžetka 75:72 i plasirali su se u finale Evropskog prvenstva u Sloveniji.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Junak meča bio je Antoan Dio, koji je u završnici produžetka mirno pogodio sva četiri ključna penala. Ipak, najzaslužniji za pobedu Francuske bio je Toni Parker sa 32 poena, a najbolji igrač ’trikolora’ pogodio je četiri penala koja su njegovom timu donela prednost u produžetku.

Posle prvog poluvremena nije se činilo da će Francuska napraviti iznenađenje. Španci su igrali briljantnu odbranu, Rodriges je u napadu delio asistencije, a ’furija’ je na poluvremenu vodila sa 34:20.

Međutim, Francuzi su u prvom poluvremenu trojke šutirali 0-9, a u nastavku im je šut proradio i do kraja su dali devet trojki. Želabal i Dijao pridružili su se Parkeru, pa je Francuska uhvatila priključak i izborila produžetak.

U dodatnih pet minuta Francuzi su izvanredno branili pik-en-rol rivala, Špancima se u samoj završnici stegla ruka u šutu spolja, a Parker i Dio su hladnokrvno pogađali sa penala i doneli su svojoj zemlji plasman u finale.

Osim Parkera sa 32 poena, za Francusku je Dio dao 10 poena, a Dijao je imao 8 poena, 8 skokova i 3 asistencije. Za Špance je Mark Gasol upisao 19 poena, 8 skokova, ali i 6 izgubljenih lopti, Fernandes je postigao 19 poena, dok je Rodriges imao 11 poena, 6 skokova i 9 asistencija.

Francuska se tako revanširala Španiji za poraz u finalu pre dve godine u Litvaniji, a ’trikolori’ osim tog srebra na evropskim prvenstvima imaju još jednu srebrnu medalju (1949) i pet bronzanih.

Rubio je odlično počeo meč i u prvom minutu već je imao pet indeksnih poena – dva poena, ukradena lopta, asistencija i skok. Uprkos boljem početku Španije, Parker je imao odgovor i sa šest poena držao je svoj tim u igri (6:6).

Posle više od šest minuta igre, Francuska je dobila i drugog strelca – Lovernj je smanjio na 12:10. Krilni centar Partizana u tim trenucima mnogo se bolje nosio sa Gasolom nego što je to činio Ažinsa, a posle polaganja Parkera Francuzi su poveli 14:12.

Ipak, do kraja prve deonice Španci su preokrenuli i posle 'alej-upa' Rodrigesa i Fernandesa otišli su na prvi dvominutni odmor sa prednošu 18:14.

Igra Francuske bez Parkera bila je nepovezana i sve se svodilo na individualne akcije, a Španija je igrala tečno sa Rodrigesom na plejmejkeru. Prvo je trojku ubacio Agilar, a zatim i Rodriges za 26:18, posle čega je Kole zatražio tajm aut.

'Trikolori' nisu mogli da pogode niti jedan šut, a u reketu kao da nisu bili prisutni. San Emeterio je na drugoj strani vezao pet poena za 31:18, a Francuzi šest minuta nisu dali koš.

Onda je, posle sedam minuta posta, Parker napokon položio loptu u koš i smanjio na 31:20. To nije pokrenulo Francuze, koji i dalje nisu imali rešenja za pokretljivu odbranu Španaca. Uz to, nije ih služio ni šut spolja (0.8 za tri), pa je na poluvremenu Španija imala velikih +14 (34:20).

U prvih pet minuta treće četvrtine videli smo vrlo tvrdu igru - Španci su dali samo jedan poen, ali Francuzi nisu uspeli to maksimalno da iskoriste. Ipak, ubacili su prvu trojku u desetom pokušaju (Dio) i smanjili su na 35:36 pre nego što je Orenga zatražio tajm aut.

Dio je ubacio još jednu trojku, Francuska je prišla na -6 i imala napad, ali je Parker zbrzao u kontri. Razigrao se i Fernandes, vezao je pet poena, pa se Španija držala na bezbednom odstojanju.

’Trikolori’ su, za razliku od prvog poluvremena, počeli da ubacuju trojke – pogodili su Parker i Želabal, pa je Francuska prišla na 44:41. Ipak, do kraja treće deonice trojkom Ljulja Španija je vodila 49:43.

Francuzi su ubacili nekoliko nerezonskih šuteva, a posle trojke Dijaoa prišli su na -1 (52:51). Međutim, Španci su imali momentalni odgovor – trojke su vezali Rodriges i Fernandes, pa je Kole bio primoran da zatraži tajm aut.

Francuska je bila izuzetno borbena, ali je Fernandes četvrti put uspeo da im zakuca posle ’alej-upa’. Ipak, Pjetrus je pogodio trojku šutnutu van svakog razuma, a Niko Batum se konačno uključio u utakmicu i pogodio je trojku za 61:59.

Posle nove dobre odbrane, Parker je maestralno prošao i položio loptu u koš za 61:61. Gasol je bio sigurna opcija za Špance u tim trenucima, ali je Francuska trojkom Parkera povela prvi put od prve četvrtine (64:63). Ipak, Rodriges i Gasol su odigrali savršen pik-en-rol na nešto više od minut do kraja – 65:64.

Ažinsa je pogodio jedno od dva bacanja, a posle dobre odbrane Francuska je na dvadesetak sekundi imala napad. Parker je požurio i dobio blokadu, a na drugoj strani Kalderon je promašio trojku za pobedu, 65:65.

Odbrana Španije koncentrisala se isključivo na Parkera, koji ipak nije mogao da igra jedan na pet svaki napad, pa je vezao nekoliko promašaja. Ipak, ni Španci se u dodatnih pet minuta nisu proslavili u napadu, pa je za tri i po minuta igre poentirala jedino preko Gasola sa penala.

To je bilo dovoljno za vođstvo 67:65 na 100 sekundi do kraja, ali posle tajm auta Kolea Ažinsa uz malo sreće pogađa za 67:67. Francuzi su igrali sjajnu odbranu od pik-en-rola, a Špancima se stegla ruka i niko nije smeo da preuzme odgovornost u šutu spolja.

Parker je bio hladnokrvan sa penala i doneo je svojoj ekipi prednost 71:67. Potom je Rodriges pogodio koš, a Dio je bio siguran sa bacanja za 73:69.

Ipak, daleko od toga da je bilo gotovo – Rodriges je smanjio na 73:72 (dva plus jedan) posle gluposti Dijoa. Dio se iskupio ponovo pogodivši oba penala, a Francuzi su rešili da brane poslednji napad.

Španija ga je smušeno organizovala, a na kraju je Gasol promašio trojku za novi produžetak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve