Na skeneru: I faza – pukovnici i pokojnici

Prva faza Evrobasketa u Sloveniji je donela pregršt iznenađenja i potvrdila prognoze da na ovom šampionatu svako svakoga može da pobedi.

Izvor: SV

Sreda, 11.09.2013.

08:22

Default images

Želja svakog nacionalnog tima pred neko veliko takmičenje je da se ne obruka i da makar u prvom delu ostavi pozitivan utisak.

Najveći gubitnici su reprezentacije Makedonije, Crne Gore, Turske i Rusije, dok se starom narodnom izrekom "kako smo se nadali, dobro smo se udali" mogu okititi košarkaši Finske, Švedske, Letonije, Ukrajine i Belgije.

Grupa A

Beta/AP
U najavi Evrobasketa i prve grupe izdvojili smo reprezentaciju Francuske kao apsolutnog favorita, uprkos velikim kadrovskim problemima i umoru prve zvezde tima, Tonija Parkera.

Pomenute poteškoće su došle do izražaja već u prvoj utakmici, protiv Nemačke, ali su se izabranici selektora Vensana Kolea pribrali i u naredna četiri meča demonstrirali sav svoj kvalitet, iako se u jednom trenutku činilo da su na pragu drugog poraza, od Ukrajine.

Upravo je tim američkog trenera Majka Fratela možda i najveće iznenađenje takmičenja. Sastav koji je izgledao potpuno izgubljeno i bezidejno na turniru Trofej Beograda je nakon prve tesne pobede nad Belgijom jednostavno "podivljao" i vođen Sergejom Gladirom savladao favorizovane ekipe Nemačke i Izraela.

O ujednačenosti ove grupe govori i činjenica da su samo Francuska i Ukrajina ekipe sa pozitivnim rezultatom (4 pobede i jedan poraz), dok su treće, četvrto i peto mesto zauzeli timovi Belgije, Velike Britanije i Nemačke sa skorom 2/3. U tom krugu se očekivalo da izabranici Franka Menca nastave takmičenje, međutim u direktnom duelu sa Ostrvljanima izgubili su sve šanse za prolaz dalje.

Nemci ipak ne dobijaju neslavnu titulu najlošijeg tima u grupi i na tome treba da zahvale reprezentaciji Izraela koja je do prvog trijumfa stigla tek u pretposlednjoj utakmici, protiv Belgije. "Najzaslužniji" za debakl je igrač od koga se očekivalo da bude vođa ekipe, Omri Kaspi, međutim, njemu su misli bile daleko od parketa i sistema igre koji je pokušao da postavi selektor Arik Šivek.

Grupa B

StarSport
Nama najzanimljivija, kako zbog reprezentacije Srbije, tako i zbog selekcija Makedonije i Crne Gore u kojima ima mnogo poznatih košarkaških lica.

Ako je grupa A bila ujednačena u negativnom kontekstu, onda se grupa B može smatrati drugom stranom medalje; četiri prvoplasirane ekipe prvu fazu takmičenja završavaju sa po tri pobede i dva poraza.

Već prvo kolo donelo je neočekivane rezultate, pobedu Srbije nad Litvanijom, Letonije nad Bosnom i Hercegovinom, te Crne Gore nad Makedonijom u neizvesnoj i pomalo spornoj završnici.

Veliko razočaranje svojim navijačima priredile su ekipe koje su pre takmičenja važile kao pretendenti za medalje, Pavićevićevi „Sokolovi“ i Pipanovi „Lavovi“ završavaju Evrobasket sa svega dve, odnosno jednom pobedom.

Kuriozitet je što su obe selekcije trijumfovale nad Srbijom, koja kao prvoplasirana odlazi u novoformiranu grupu E, nakon pobeda nad Litvanijom, Letonijom i Bosnom i Hercegovinom, koje su izgleda neozbiljno shvatile potpuno renovirani tim kojim komanduje Dušan Ivković.

Ipak, ako zanemarimo našu reprezentaciju, potpuno neočekivane partije pružila je Letonija, koju krasi sjajna timska igra i koja može daleko stići, ukoliko Janičenoksa, Blumsa, Kuksiksa i drugove bude služio šut sa distance kao u prvoj rundi.

Taj segment u igri je u velikoj meri zastupljen i u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja se oslanja na lude pokušaje Mirze Teletovića "iz svlačionice i sa parkinga", što je bilo nedovoljno za neki ozbiljniji rezultat jer u trenucima kada je šut zakazao nije prikazana kvalitetna alternativa u unutrašnjoj igri.

Grupa C

Beta/AP
Ovde je viđeno najmanje neizvesnosti što se tiče konačnog plasmana, selekcija Španije je dokazala klasu, a pratili su je Hrvati i Slovenci. Domaćin je iznenadio šampiona Evrope, ali kiksnuo protiv ostalih rivala, pa sva tri tima imaju po tri boda.

Ipak, "crvena furija" je dokazala ko je gazda u grupi kada su Hrvatskoj dozvolili svega četrdeset poena u međusobnom duelu, ali je doživela iznenađujući poraz od domaćina, što ih je dodatno upozorilo na stav koji je aktuelan još od najave takmičenja, da izrazitih favorita nema.

Potvrdu toga su Slovenci doživeli na svojoj koži u duelu sa Poljskom, doduše u utakmici bez ikakvog rezultatskog značaja u kojoj je ekipa predvođena Marčinom Gortatom konačno zabeležila prvu pobedu na šampionatu.

Razlog za tako loš nastup upravo leži u centru Finiks Sansa, koji je postigao svega 52 poena na pet mečeva uz katastrofalan procenat u šutu za jedan i dva poena.

Sa druge strane, jedan NBA igrač je dokazao šta sve ume, Jan Veseli je bio prva violina reprezentacije Češke i u tandemu sa plejmejkerom Tomašom Satoranskim najzaslužniji je za dve pobede, ali su Česi u odlučujućem meču posrnuli protiv Hrvatske i ostali bez druge runde.

Nepisano pravilo šampionata da prva utakmica ništa ne znači ponovilo se i u slučaju Gruzije, koja je prvenstvo startovala trijumfom nad Poljskom, potom je namučila Hrvatsku i nesrećno izgubila, da bi u naredne tri utakmice doživela tri debakla, što je bilo nedovoljno za ostvarenje sna i nastavak takmičenja.

Grupa D

Beta/AP
Možda i najinteresantnija grupa, u kojoj je do izražaja došla činjenica da do pravog rezultata može doći samo tim, a ne skupina pojedinaca gde svako vuče na svoju stranu.

Jedina selekcija na celom prvenstvu koja nije pognute glave napustila teren je Italija, što predstavlja iznenađenje jer u sastavu nema zvezda poput Andree Barnjanija i Danila Galinarija. Iako se očekivalo da će sav teret pasti na leđa Marka Belinelija, njemu sjajnu pomoć pruža Luiđi Datome, dok Pjetro Aradori i Alesandro Đentile najavljuju svetlu budućnost košarke na „čizmi“.

Drugu poziciju u grupi zauzeli su reprezentativci Finske, što je rezultat koji verovatno ni oni sami nisu mogli da očekuju, a koji je stigao kao posledica fantastičnih pobeda nad favoritima, Grčkom, Turskom i Rusijom.

Čak sedmorica košarkaša Finske su do sada postigla više od 30 poena, dok Peteri Koponen sa ukupno 70 uz 24 asistencije opravdava ulogu lidera ekipe.

Relativno mali broj raspoloženih košarkaša je ono što je reprezentacije Turske i Rusije zakucalo za poslednje mesto u grupi, sa samo po jednom pobedom što je mizaran učinak za timove i igrače takvog renomea.

Zbog očajnih partija pomenute dve selekcije, čevrtom mestu raduje se Švedska, koja je takođe ostvarila samo jedan trijumf, protiv Rusije. Možda i najbolji košarkaš u dosadašnjem delu Evrobasketa je "Šveđanin" Džefri Tejlor, koji uzima bezobrazan broj šuteva, ali većinu pogađa, a uz to uveseljava publiku fantastičnim zakucavanjima.

Najveća enigma grupe je reprezentacija Grčke, nakon sjajnog starta i tri pobede usledili su porazi od Italije i Finske u utakmicama koje su prelomljene u trećoj četvrtini, te se već nameće pravilo da Grci gube meč kada sa manjkom koncentracije uđu u drugo poluvreme.

Grupa E/F

StarSport
S obzirom da se na Evrobasketu poštuje sistem zasluga, to jest bodovi iz prve faze se prenose u drugu, najbolju startnu poziciju imaju Francuska i Srbija u grupi E, odnosno Italija u grupi F.

Čini se da bi u grupi E stvari trebalo da budu mnogo jednostavnije što se tiče prve tri selekcije, nije baš najrealnije očekivati da Ukrajina nastavi u ritmu iz prve faze, Belgija raspolaže veoma malim brojem košarkaša visoke klase, dok Letoncima poslednja startna pozicija i svega dva boda uz najlošiju koš razliku ne daju previše šansi za iznenađenje.

Sa druge strane, sportska javnost već vidi reprezentaciju Srbije u polufinalu, što je i dalje kilometrima daleko, bez obzira na sjajne partije u prvoj fazi.

Najveća uzbuđenja nas očekuju u grupi F, gde su, do sada neporažena, Italija, branilac titule Španija i domaćin Slovenija najveći favoriti. Ipak, ne treba zaboraviti Hrvate i Grke, dok račune favoritima mogu bez većih problema da pomrse raspoloženi Finci, iako u njihovim redovima neće biti legendarnog Hana Metele koji povredio ligamente kolena u poslednjoj utakmici prve faze.

Pažnju treba obratiti i na eventualne kalkulacije, ekipe sa po četiri boda mogu sebi da dozvole luksuz i da se kockaju sa sudbinom ne bi li u nokaut fazi dobili slabijeg protivnika, ali su to neke vansportske aktivnosti koje bi trebalo da budu izbegnute, što zbog regularnosti takmičenja, što zbog kvaliteta košarke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: