Nova vest
Košarka

Sreda, 11.09.2013.

22:22

Na skeneru: Veliko dostignuće, ali...

Pobedom nad Belgijom (76:69) reprezentacija Srbije gotovo je obezbedila plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Da je neko pre početka EP predvideo da će ‘orlovi’ posle prvog meča u drugoj fazi praktično biti u četvrtfinalu, sigurno bi ga proglasili preterano optimističnim.

Plasman među osam je ogromno dostignuće, naročito kada se uzme u obzir sve sa čime se naša selekcija suočavala od prvog dana priprema.

Ipak, osim četvrtfinala, duel sa Belgijom doneo nam je i nekoliko opomena kada je reč o igri.

Pre svega, jedini aspekt igre u kojem se mladom timu Srbije ne mogu oprostiti oscilacije jeste borbenost. A naši momci u pojedinim momentima delovali su ležerno u odbrani, naročito u prvom poluvremenu.

Drugo, očigledno je da imamo problema sa napadom na zonsku odbranu. Belgija je igrala solidnu zonu, ali ne najpokretljiviju na svetu, i svejedno je povela sa 8:0 i mnogo muka je zadavala ‘orlovima’ tom vrstom odbrane. Možemo samo da pretpostavimo da će biti još teže protiv neke fizički potentnije ekipe kao što je npr. Francuska.

Treće, čak 16 izgubljenih lopti, mnogo više nego što nam je do sada bio prosek. Uz to, određeni broj grešaka došao je kao posledica nešto nemarnijeg ophođenja prema lopti.

Četvrto, Srbija je znatno ranije mogla da prelomi meč. Ovako, strepeli smo skoro do kraja iako je Bogdanović pogodio trojku za +6 na 50 sekundi do kraja. Posle toga su Belgijanci imali otvoren šut za -1, ali srećom ga nisu realizovali.

Ipak, za svaku pohvalu jeste staloženost srpskih košarkaša u trenucima kada nije išlo i kada se činilo da će završnica biti još dramatičnija. Srbija je bila superiorna u skoku (37-27), a neki igrači su pokazali da od njih i u nastavku šampionata možemo da očekujemo izvrsne partije.

4 Nemanja Nedović Najlošiji meč koji je odigrao u dosadašnjem toku EP. U napadu mu nije išlo ni u šutu ni u prodoru i olako je ‘prodao’ nekoliko lopti. U odbrani za prelaznu ocenu.

5 Nemanja Krstić Nije ulazio u igru.

6 Vasilije Micić Pogodio je važnu trojku za vođstvo Srbije 52:51. U odbrani vidno bolji nego na prethodnim mečevima, ali u organizaciji napada ima problema. Mora brže da se oslobađa lopte i da napad Srbije bude tečniji sa njim u igri.

7 Bogdan Bogdanović Na ovom meču pokazao je ozbiljnu raznovrsnost i opravdao predviđanja da će postati veliki igrač. Pretio je iz prodora (prvi je razbio zonu rivala prodorom), pogodio je ključnu trojku na meču, a izveo je i potez dana – roling i zakucavanje u kontri. Osim toga, bio je prisutan u skoku i na zadovoljavajućem nivou u odbrani.

8 Nemanja Bjelica Ponovo je kontrolisao skok u odbrani, nikada nije kasnio sa preuzimanjima, ali imao je poteškoća u odbrani jedan na jedan sa fizički superiornim rivalima. Zabeležio je i tri asistencije, a čekamo da proradi njegov šut za tri poena.

9 Stefan Marković Da ga ne ureknemo, ali za sada igra turnir karijere u reprezentativnom dresu. Pogodio dve trojke na početku u momentima kada niko drugi nije nalazio put do koša, a zatim još jednu kada se meč lomio. Standardno čvrst u odbrani, uz jedan ili dva sitna propusta, Marković je ponovo bio jedan od najzaslužnijih za pobedu.

10 Nikola Kalinić Odigrao je na nivou svojih najblistavijih izdanja iz priprema. Oba ofanzivna skoka pretvorio je u poene, ubacio je važnu trojku na startu poslednjeg perioda, a u odbrani je unosio agresivnost kada smo delovali mlako. S njime na parketu Srbija je imala +21, sledeći u tom pogledu je Bjelica sa +12. Ponovo su Kaliniću dva faula odsvirani ‘na granici’. Stekao je sigurnost i, ako nastavi u ovom ritmu, može da bude i otkrovenje šampionata.

11 Đorđe Gagić Dobio je nešto veću šansu nego na prethodnim mečevima, ali nije je iskoristio. Početkom drugog poluvremena imao je zadatak da razbije zonu izlascima na visoki post, ali bio je smušen u napadu. U odbrani nešto bolji.

12 Nenad Krstić Tokom karijere nije poznat kao briljantan dodavač, ali sada je imao pet asistencija i na izvanredan način prilagodio se neobičnoj odbrani protivnika na njemu. Ponovo je bio najefikasniji u srpskom timu, igrač bez kojeg ne možemo.

13 Danilo Anđušić Slabo primećen za sedam minuta u igri. Jedan ‘isilovan’ šut ka košu, bezuspešan.

14 Raško Katić Posle najbolje partije na EP protiv Crne Gore, usledila je i Raškova najgora. Istina, dva puta je poentirao u bitnim momentima, ali uglavnom nije dolazio do prave pozicije za realizaciju i bio je nepouzdan u odbrani.

15 Vladimir Štimac Nije ulazio u igru.

Statistiku sa meča pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve