Nova vest
Košarka

Subota, 07.09.2013.

16:39

Na skeneru: Opomena u pravi čas, bez panike

Posle dve sigurne pobede ’orlova’, u trećem kolu došao je hladan tuš i poraz od selekcije Makedonije 89:75.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Na isti način na koji je dobila meč sa BiH, Srbija je izgubila od južnih suseda – rano smo pali u veliki zaostatak, prednost Makedonaca išla je i do +26, a trzaj i serija trojki u poslednjoj četvrtini nisu bili dovoljni ni da se razlika spusti ispod deset poena radi nekog eventualnog kruga. Koji su uzroci poraza?

Poraz od Makedonije može mnogo da naškodi Srbiji u nastavku takmičenja, ali može da se ispostavi i beznačajnim, u zavisnosti od daljeg razvoja događaja.

Za razliku od prva dva meča, našim momcima nedostajalo je energije u napadu i koncentracije u odbrani. Iako sa manjim fondom igrača (povredio se i Čekovski), Makedonija je držala visok ritam igre i lakše ga je izdržala od Srbije.

Loš početak osnovni je uzrok poraza – da li su naši bili potrošeni ili su „malo poleteli“, kako je posle konstatovao kapiten Krstić, tek Makedonija je od starta zaigrala znatno borbenije sa Perom Antićem na čelu.

Makedonija je imala jasan plan odbrane koji se zasnivao na udvajanjima Nenada Krstića. Taj plan sproveli su u delo i poremetili su koncept igre Srbije u pozicionom napadu anuliravši našu, na papiru najveću prednost.

Sudije su na početku uspostavile neobičan kriterijum za našeg kapitena, nekoliko faulova nisu mu svirani, a posle je Krstić potpuno ispao iz ritma i nije pogodio neke, za svoje standarde, lake šuteve.

Takođe, opterećen stalnim udvajanjima, Krstić je počeo odmah po prijemu lopte da razmišlja o dodavanju, tako da nije bio opasan po koš.

I upravo tada videlo se koliko on znači ovoj ekipi – u prva dva meča Krstić je postizao poene koji su ulivali sigurnost ostalima i davali im slobodu u igru. Sada je to izostalo, a štafetu nije imao ko da preuzme. Pokušao je Bjelica, povremeno je imao uspeha, ali sporadični dobri potezi nisu bili dovoljni da se ekipno dignemo i sustignemo zaostatak.

Takođe, bilo je mnogo više propusta u odbrani nego na prethodna dva meča – Ilievski, koji ima sjajan šut, branjen je ispod bloka, često nije bilo pravovremenih pomaganja, a bez dobre odbrane nije bilo ni brzih kontri i polukontri, od kojih nam umnogome zavisi igra.

Spomenuti nedostatak energije najjasnije se ogleda u odnosu skokova – Makedonija, koja je najveći deo meča igrala bez klasičnog centra (Samardžiski proveo 12 minuta na terenu), zabeležila je 12 skokova više od Srbije (48-36).

Pojedinačno gledano, ni za jednog od naših košarkaša ne može se reći da je briljirao. Raduju Anđušćevih 19 poena, ali pošteno gledano, skoro sve poene iz igre dao je kada je meč već bio rešen. Bogdanović nikako da pronađe šutersku formu, Nedović je pokazao neke stare boljke, naročito u odbrani, a Kalinić nikako da prebrodi tremu.

Prelaznu ocenu zaslužili su Bjelica i Marković, a Štimac je debitovao na EP i za četiri minuta pokazao je da bi svojom srčanošću mogao da bude koristan u narednim mečevima.

Isto kao što posle dva trijumfa nije trebalo postati euforičan, tako ni sada posle poraza, koliko god on bio ubedljiv, ne treba paničiti i na sva usta kritikovati ekipu. Na srpski tim primenjiva je fraza da „može svakog da dobije, ali i od svakog i da izgubi“, pa zato naši momci u svaki meč moraju da ulaze sa sto posto volje i koncentracije.

Opomena je došla u pravo vreme i sada ekipa Dušana Ivkovića ima dan pauze da se spremi za možda i presudni okršaj sa Letonijom. Oni su solidan tim i ništa više od toga, i od uloge favorita ne treba bežati.

Najveća prednost Srbije jeste u reketu, dok će u odbrani morati da bude mnogo trčanja i pomaganja jer Letonci svoju igru baziraju na šutu za tri poena, a bukvalno svaki od njih sposoban je da pogodi van linije 6,75m.

U nedelju će Srbija biti na prvom velikom ispitu zrelosti. Uvereni smo da će ga položiti.

Statistiku meča pogledajte ovde.

Kakvo je Vaše mišljenje - koji su uzroci poraza reprezentacije Srbije? Podelite svoje mišljenje sa ostalim putem komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve