Nova vest
Košarka

Utorak, 27.08.2013.

19:16

Italija na novom početku

Ne tako davno velika košarkaška sila dotakla je samo dno na Evrobasketu u Litvaniji, tako da u Sloveniji neće imati šta da izgubi.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Na desetogodišnjicu osvajanja poslednje medalje, srebra u Stokholmu, Azuri stižu u Koper sa nadom da će uspeti da povrate reputaciju respektabilnog takmaca u evropskoj košarci.

U Švedskoj 2003. godine je ekipa predvođena selektorom Karlom Rekalkatijem i jednim od najboljih evropskih šutera ikada Đanlukom Bazileom prvenstvo startovala veoma loše, u grupi je zaležena jedna pobeda uz dva poraza.

Međutim, renesansa ekipe se dogodila u drugom delu kada su savladane Nemačka, Grčka i u borbi za bronzu reprezentacija Francuske.

To, ipak, nije najsvetliji događaj u italijanskoj košarci, četiri godine ranije su Bogdan Tanjević, Gregor Fućka, Karlton Majers i drugovi stigli do zlata, iako su u prve dve faze takmičenja pretrpeli čak tri poraza.

Prava forma stigla je na samom kraju takmičenja, Rusija je počišćena sa skoro 30 poena razlike, Jugoslavija u polufinalu, a Španija u finalnoj utakmici.

U međuvremenu, između dve medalje i nakon bronze u Švedskoj na tri šampionata zauzeta su tri deveta mesta, dok je prava katastrofa doživljena nepojavljivanjem na EP u Poljskoj 2009. godine.

Selektor Simone Pjaniđani se pret takmičenje u Sloveniji suočio sa velikim kadrovskim problemima, Danilo Galinari je otkazao učešće zbog teške povrede kolena, dok je Andrea Barnjani primoran da se povuče sa priprema zbog upale pluća.

Pozivu se ipak odazvao jedan NBA igrač, Marko Belineli, koji je u finišu prošle sezone imao veoma značajnu ulogu u ekipi Čikago Bulsa.

Od njega se očekuje da bude lider tima, a italijanska javnost znatiželjno gleda u predvodnike novog talasa, Alesandra Đentilea i Nikola Melija, dok je u kvalifikacijama visoke domete najavio bekovski duo Pjetro Aradori – Andrea Činčarini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve