Nova vest
Košarka

Utorak, 27.08.2013.

19:13

Oslabljena Rusija brani bronzu

Posle raspada Sovjetskog saveza, Rusiji će Evrobasket u Sloveniji biti jedanaesti uzastopni, na koji idu sa željom da odbrane medalju iz Litvanije.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Na proteklom Evropskom prvenstvu Rusi su ostvarili rekordnih deset pobeda, ali je poraz u polufinalu od Francuske prekinuo sjajan trijumfalni niz.

Ipak, veliko iskustvo, uprkos mladosti, donelo je brz oporavak i koncentraciju u “malom finalu” u kojem je pobeđeno najveće iznenađenje takmičenja, reprezentacija Makedonije.

Rusija od svog prvog pojavljivanja na Evrobasketu, 1993. godine i osvajanja srebra u Nemačkoj igra veoma promenljivo od takmičenja do takmičenja.

Nakon prve medalje kao samostalne države, EP u Grčkoj dve godine kasnije završen je na sedmom mestu, da bi već na sledećoj smotri najboljih evropskih košarkaških reprezentacija bila osvojena bronzana medalja.

Na naredna četiri šampionata, četiri različita selektora su sedela na klupi Zbornjaje komande, što nikako nije moglo da prodrma ekipu i pomogne u stvaranju konstantnosti igre i rezultata.

Najpre šesto, peto, pa dva osma mesta doveli su do toga da je pred Dejvida Blata, američkog stručnjaka sa izraelskim pasošem, stavljen zadatak preobraženja ruske košarke, što se konačno dogodilo 2007. u Španiji.

Jedini poraz stigao je u duelu sa domaćinom i to u drugoj fazi takmičenja, ali je u finalu Španija poražena sa pola koša razlike, čime je u vitrine Košarkaškog saveza Rusije stigao prvi trofej šampiona Evrope.

U Poljskoj 2009. godine doživljen je debakl, sedma pozicija, ali je utisak popravljen u već pomenutoj Litvaniji, kada je osvojena još jedna medalja.

Selektor Vasilij Karašev će pred sobom imati veoma težak zadatak, nakon nagle smene generacija pred sobom ima obavezu da se iz Slovenije vrati sa medaljom.

Igrački kadar je veoma oslabljen, kako otkazima (Hrijapa, Kirilenko, Kaun, Mozgov), tako i zdravstvenim problemima zbog kojih će Evrobasket propustiti projektovani lider ekipe Andrej Voroncevič.

Velika odgovornost biće na iskusnim košarkašima, Sergeju Moniji i Vitaliju Fridzonu, kao i centru Dmitriju Sokolovu.

Zbog velike ujednačenosti grupe D, na selektoru Karaševu je da stvori atmosferu u ekipi koja će dovesti do toga da se u svaku utakmicu ide sa pobedničkim ambicijama, bez obzira koji tim se nalazi sa suprotne strane.

To je jedini način ponašana reprezentativaca Rusije, ukoliko žele da ponovo obraduju višemilionsku armiju navijača i ponove rezultate iz Litvanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve