Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 26.08.2013.

23:51

Grčka "generacija iks" jača za Spanulisa

U redove dvostrukih šampiona Evrope vraća se Vasilis Spanulis, ali da li je njegova forma koja mu je donela naslov MVP Evrolige biti dovoljna za medalju?

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Grci su u Litvaniji osvojili šesto mesto, što za zemlju koja voli i živi košarku predstavlja veliki neuspeh, pa će italijanski trener Andrea Trinčijeri imati veoma težak zadatak, da sa popularnom „generacijom iks“ stigne do medalje.

Reprezentacija Grčke je do 1987. godine predstavljala ekipu koja ume da odigra kvalitetno, ali ipak ne može da se uključi u borbu za tron.

Za Evrobasket koji je organizovala, Grčka se sjajno pripremila, pa je tim predvođen legendarnim Nikosom Galisom i Panajotisom Janakisom stigla do zlatne medalje.

Do ponavljanja takvog rezultata čekalo se do 2005. godine u Evropskog prvenstva u Beogradu, kada se pomenuti Janakis ponovo našao u reprezentaciji, ali ovoga puta kao selektor.

Tim predvođen jednim od najinteligentnijih košarkaša ikada Dimitrisom Dijamantidisom, Teom Papalukasom i Vasilisom Spanulisom savladao je Nemačku u finalu sa velikih 16 poena razlike.

Medalja je izmakla na sledećem Evrobasketu u Španiji, dok se 2009. u Poljskoj Grčka popela na treći stepenik pobedničkog postolja.

Cenu debakla u Litvaniji platio je selektor Ilijas Zuros, sa ekipom kojoj je nedostajalo čak devet standardnih košarkaša i nije mogao dalje od šestog mesta.

Pred Evrobasket u Sloveniji u tim se vratio Vasilis Spanulis, koji će prvi put u karijeri biti zvezda reprezentacije i vodeći igrač.

Evidentno je da će, bez obzira kakvu postavku igre bude forsirao selektor Trinčijeri, filozofija reprezentacije biti u velikoj meri preslikana iz Olimpijakosa, dvostrukog uzastopnog osvajača Evrolige.

Mnogo toga se očekuje od zvezde prelaznog roka Kostasa Papanikolaua za koga je rezervisana startna krilna pozicija, a određene poteškoće se mogu pojaviti na pozicijama „dvojke“ i „petice“. Pitanje je na kojoj će poziciji zaigrati Spanulis, dok se reprezentaciji nije priključio Sofoklis Skorcijanidis, tako da posao pod košem pada na leđa Janisa Burusisa i Lukasa Mavrokefalidisa.

Ipak, uprkos svim problemima, na grčku košarku nakon dvogodišnje dominacije Olimpijakosa u klupskoj košarci treba gledati sa velikim poštovanjem, jer mogu da iznenade u trenucima kada ih protivnici gledaju kao autsajdere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve